Kada su u pitanju gazirana energetska pića možemo se svi složiti da su ona danas sve više i više popularna među mlađom populacijom. Gomila je raznih energetskih pića koja se danas prodaju po niskim cijenama tako da su i po tome dosta zanimljivi omladini. U današnjem članku donosimo priču upravo o ovom poznatom piću, a o čemu je riječ počitajte u nastavku.

U svojoj ulozi predane majke troje djece, ovoj ženi je prijeko potreban poticaj energije. Nažalost, njezin izbor da se u tu svrhu osloni na energetska pića pokazao se nepromišljenim, što je dovelo do brzog razvoja ovisnosti. Vrijedi napomenuti da se suzdržavala od konzumiranja alkohola.

Nakon buđenja, njezina je ruka prirodno posegnula za jednom od limenki, au prvih trideset minuta već je popila dvije. Posljedice su se brzo materijalizirale u obliku viška kilograma. Njezina prethodno povoljna tjelesna građa transformirala se u protivnika, uzrokujući povećanje njezine veličine sa 16 na 24. Krajnja devastacija njezine jetre je najkatastrofalnija posljedica. Ipak, nakon što se neko vrijeme borila s energetskim pićima, uspjela je pobijediti ovisnost i vratiti početnu težinu. Neka ova priča posluži kao pravovremeno upozorenje onima koji pretjerano uživaju u energetskim pićima. Nažalost, ova lako dostupna i pristupačna pića postala su razlogom za sve veću zabrinutost zbog sve veće konzumacije među djecom.

Kako bi se očuvala dobrobit maloljetnika, nužno je zabraniti njihov pristup ovim pićima, na što ukazuju izričite oznake upozorenja o njihovoj neprimjerenosti za djecu, trudnice i dojilje. Osobito usred globalne pandemije, prioritet postaje očuvanje i jačanje našeg imunološkog sustava. Nadalje, ako težimo jačanju imuniteta, bitno je biti oprezan pri izboru pića. Dok uživate u nekoj maloprodajnoj terapiji, iskoristite priliku da zaronite u golemo carstvo kave i njenog raznolikog asortimana mješavina na bazi mlijeka. Pored ovog asortimana, mnogi restorani brze hrane nude kavu pomiješanu s mlijekom, povremeno obogaćenu voćnim sirupima koji će razmaziti vaše okusne pupoljke. Međutim, važno je napomenuti da su ovi ukusni napici krcati šećerom i mogu vam dati trenutni val vitalnosti, ali ne pridonose jačanju vašeg imunološkog sustava

Znanstvena istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija šećera može aktivirati upalne mehanizme u tijelu, čime se povećava rizik od razvoja određenih bolesti. Sposobnost imunološkog sustava da brzo izbaci bakterije iz tijela može biti ugrožena stalnim konzumiranjem alkohola. Osim toga, osobe koje se bore s ovisnošću o alkoholu mogu doživjeti povećanu ranjivost na respiratorne probleme, osobito one koji utječu na gornje dišne ​​puteve.

Štetan učinak ovih prehrambenih proizvoda nadilazi njihov utjecaj na debljanje; također nepovoljno djeluju na imunološki sustav. Primarni krivci su prekomjerni sadržaj šećera i povišene razine natrija, koji iritiraju imunološki sustav, izazivajući upalne reakcije. Ne samo da obiluju raznim šećerima, posebice glukozom i fruktozom, već također posjeduju moć značajnog utjecaja na naše tijelo. Fruktoza potiče skladištenje masti i remeti ravnotežu hormona, što rezultira pojačanim osjećajem gladi. Nasuprot tome, glukoza ima sposobnost povisiti razinu šećera u krvi. Stručnjaci za prehranu savjetuju da se odlučite za cijelo voće umjesto voćnih sokova kao zdraviju alternativu, navodi Eat this.

Šta vi mislite o energetskim pićima, da li ih konzumirate i koliko puta sedmično možete da nam napišete ispod u komentarima.