– Za danas je jedna jako tužna priča, koja nam dolazi iz Holivuda. Naime, govorićemo o jednoj glumici, pred kojom je bil sjajna karijera a koja je preminula sa samo 10 godina. Iza cijele priče stoji jedna akcija, koja se ne viđa ni na filmskim platnima.

U dobi od 10 godina Judith Barsi imala je obilje mogućnosti. Čak i kao dijete, već je pokazala svoje glumačko umijeće u brojnim filmskim i televizijskim projektima u zabavnim središtima Hollywooda i Los Angelesa. Osim toga, dala je svoj glas raznim animiranim likovima.

  • Pod vodstvom Majke Marije, njezino je dijete oblikovano da bude izvrsno u području zabave, podučavajući ga ne samo kako učinkovito komunicirati nego i kako se predstaviti. Međutim, dogodio se razoran preokret kada joj je biološki otac nemilosrdno oduzeo život. Judith, kći Marije i Jozefa Barsija, rođena je u Los Angelesu nakon što su njezini roditelji kao izbjeglice pobjegli iz Mađarske i nastanili se u Americi. Bila je 1978. godina, vrijeme bezgraničnih mogućnosti, a Judithina majka imala je snažnu želju da njezino dijete krene u glumačku karijeru.

U državi Kaliforniji, koja se neprestano snima, ukazala se izvanredna prilika da se ispune snovi bezbrojnih djevojaka – prilika da snimateljska ekipa svjedoči gracioznim pokretima i zadivljujućoj ljepoti mlade Judith. Prepoznavši njezin potencijal, proširili su ponudu za manju ulogu u reklami i time označili početak njezinog puta.

Prelazeći iz nastupa u nastup, mlada djevojka je svoj talent pokazala u raznim emisijama, među kojima je i popularna serija “Kafić Nazdravlje”. Čak je preuzela izazovnu ulogu djeteta koje tragično propada od ruke vlastitog oca u uzbudljivoj mini-seriji “Fatalna vizija”. Nevjerojatno, tada je imala samo osam godina.

Redatelji su smatrali prednostima što je imala niski stas, jer joj je to dopuštalo da tumači i mlađe likove. Nažalost, u stvarnosti je mlada djevojka morala biti podvrgnuta liječenju hormonom rasta kako bi se pomogao njezin rast, makar i neznatno. Obitelj je napredovala zahvaljujući njezinim postignućima. S godišnjim prihodom od približno 100.000 dolara omogućila je svojim roditeljima kupnju kuće s tri spavaće sobe u dolini San Fernando. Najveća težnja mame Marije konačno se ostvarila.

U carstvu tame pojavio se sušta suprotnost – otac opijen alkoholom fizički je ozljeđivao majku i prijeteći govorio čak toliko daleko da je prijetio i životu njihovog djeteta, pojačavajući ženinu muku. Ni sama Marija nije bila pošteđena njegovih prijetnji nasiljem.

Kao promatrač okoline, dijete se često našlo usred tih zbivanja. Tijekom jednog posebnog incidenta, Joseph je uzeo zmaja koji je pripadao Judith, i unatoč njezinom upozorenju da njime rukuje pažljivo, namjerno ga je uništio. Ljutito je optužio dijete da je sebično i da nema sposobnost da dijeli s drugima.

Činilo se da se bolni prizori protežu u nedogled. Djevojčina tuga svakim je trenutkom bila sve izraženija. U posebno problematičnoj epizodi pribjegla je uklanjanju svih trepavica. Voditeljica je shvatila ozbiljnost situacije kada je briznula u suze tijekom audicije. U tom je trenutku donio odluku da dovede dječjeg psihijatra.

  • Unatoč strahu i brojnim pritužbama susjedima na očeve prijetnje da će zapaliti kuću i nauditi njoj i djetetu, majka nije mogla donijeti odluku o odlasku. Stalni povici “Naći ću i tebe i ovog malog, ubit ću vas oboje” samo su pojačavali njezin strah. Uhvaćena između straha od odlaska i straha od ostanka, Marija je iz predostrožnosti iznajmila stan u blizini studija u kojem je Judith radila na svom filmu, nadajući se da će tamo pronaći barem povremeno utočište. Nažalost, njen trud je bio uzaludan jer nije uspjela spriječiti tragični ishod.

Kad je eksplozija tog jutra odjeknula susjedstvom, stanovnici su odmah pretpostavili da je Joseph ispunio svoju zlokobnu izjavu. I njihove su pretpostavke bile točne. Prema policijskoj minucioznoj rekonstrukciji, Joseph je dva dana prije već oduzeo život svojoj ženi i kćeri. Kako bi pojačao užas, potopio je njihova beživotna tijela u benzin, samo da bi bacio šibicu u posljednjem trenutku prije nego što je namjeravao okončati vlastito postojanje.

Čak i u smrti, živahni glas mlade Judith nastavio je odzvanjati kroz objavljeni crtić, gdje je “posudila” svoj glas animiranom dinosauru ispunjenom radošću. Ovaj je lik postao poznat po svojoj prepoznatljivoj krilatici, “jap jap jap”, koja sada krasi Judithin nadgrobni spomenik u Memorijalnom parku u Los Angelesu. U sličnom tragičnom duhu, otkrijte preranu smrt još jedne talentirane mlade glumice, Heather O’Rourke.