O Jeleni Karleuši se pisalo i pisat će se uvijek, te postoji jako malo toga što se o njoj u javnoti ne zna, a današnji članak posvećujemo upravo njoj.

Neizmjerno hrabro, Jelena Karleuša oglasila se na Instagramu kako bi sa svojim vjernim pratiteljima otvoreno podijelila jedno od najtežih iskustava koje je ikada doživjela – potresno otkriće gubitka djeteta u braku s Duškom Tošićem.

Neposredno prije svog inauguralnog nastupa na Ušću, zatekao sam se kako stojim na Bulevaru Nikole Tesle, nekoliko trenutaka od izlaska na pozornicu. Dok sam sjedio u šatoru iza pozornice, primio sam šokantne vijesti koje su me ostavile u nevjerici. Iako sam očekivao veliku publiku, nikad nisam očekivao da će koncert kasniti sat vremena kako bi se prilagodio ogromnom broju posjetitelja. To je bilo posebno iznenađujuće s obzirom na intenzivnu medijsku pozornost i zabranu s kojom sam se trenutno suočavao. Još uvijek se živo sjećam kako je moj producent ušao u šator i obavijestio me da moramo širom otvoriti vrata i prekinuti prodaju karata; inače bi koncert počeo tek u ponoć.

Bez oklijevanja smo slijedili ovu direktivu. Neposredno prije izlaska na pozornicu, uručene su mi novine koje su trebale izaći sutradan. Korice svih predmeta krasile su dvije riječi: “prazno” i “razbijeno”. Međutim, nedostajalo je fotografskih dokaza koji bi potkrijepili te tvrdnje. Osim toga, primio sam nesretnu vijest da neće biti dostupnog multimedijskog materijala za ekrane jer moj kolega nije mogao dovršiti renderiranje zbog vremenskog ograničenja.

Sklonivši se ispod pozornice, smjestio sam se unutar dizala koje je spremno da me podigne, obavijen gromoglasnim pljeskom gledatelja. Glas pokraj mene upitao je: “Što ćemo poduzeti?” Suze su mi tekle niz obraze, razmazujući pomno nanesenu kozmetiku, a ipak sam odgovorila sa smiješkom: “Nastavimo.” Ovo su osjećaji koje je Karleuša ispisala na svom putu.

“Počnimo”, izjavila je Jelena, a njezine su riječi diskretno prenošene bubicom dok je pomoćnica hitno signalizirala direktoru. Gromoglasna buka koja je uslijedila bila je neviđeni spektakl za Beograd, kako svojom jačinom tako i popratnim prikazom. Dok se dizalo uspinjalo, ugledao sam beskrajno more ljudi kako se proteže ispred mene. Zvučni bas je odjekivao u meni, tjerajući me s jednog mjesta na drugo. Jelena, ti si ogromna sila, razmišljao sam, uvjeren da će to biti jedina prilika da pusti suze. Nisam ni znao koliko sam bio u zabludi… Stisnuo sam zube i odradio koncert u gotovo potpunom mraku, jer ekrani nisu emitirali nikakvu multimediju.

Usred sjena, iz gomile je dopirao iskreni zbor obožavanja. Bez njihovog znanja, u meni se ugnijezdila dragocjena tajna – otkriće da sam trudna uslijedilo je nedugo nakon koncerta na Ušću. Međutim, treptavi sjaj otkucaja bebinog srca nije uspio ukrasiti ekran ultrazvuka. Samim time, nakon tog nezaboravnog nastupa, moj glas je utihnuo na skoro godinu dana. Pozivi da pokažem svoje vokalno umijeće prestali su stizati, ostavljajući me s dubokim osjećajem krivnje… krivnje koja nije bila neutemeljena, kako je JK žalila u mračnoj internetskoj izjavi. Odmah nakon toga, nastavila je govoriti o svom pobjedničkom putu prevladavanja goleme boli i tjeskobe koji su je izjedali nakon tragičnog gubitka djeteta.

Kako bih pružio dodatna pojašnjenja o točkama o kojima sam prethodno raspravljao, želio bih ispričati događaj koji se dogodio nakon mog posjeta liječničkoj ordinaciji, gdje sam primio srceparajuću vijest da je jedno od mojih voljenih srca prestalo kucati u meni. U tom ranjivom trenutku paparazzi su iskoristili priliku da me fotografiraju, natečenu i uplakanu, bez trunke šminke. Već idućeg dana te su slike zapljusnule naslovnice, popraćene senzacionalnim naslovima poput “Otkrivamo pravu Jelenu Karleušu: Šokantna transformacija bez šminke!” Ove su slike prvenstveno kružile osobe koje su me imale za cilj poniziti i posramiti, lažno pretpostavljajući da moje samopouzdanje ovisi o tome da me drugi smatraju neprivlačnim. Međutim, svoju ljepotu nikada nisam definirala na temelju vanjskih mišljenja.

Naprotiv, dok je vladao kaos, simultani narativ odvijao se unutar carstva međunarodnih medija. Slike koje sam uhvatio na pozadini bijelog zida moje terase počele su krasiti njihove platforme. Svaki sam dan vjerno dokumentirao te trenutke i dijelio ih, služeći mi kao jedina metoda bavljenja i zabavljanja publike. Kao sat, svakog bih jutra ustala, našminkala se i izašla na terasu kako bih započela ovu svetu rutinu.

Prije nego što su moje slike postale globalna senzacija i privukle pozornost medijskih kuća diljem svijeta, trpio sam nemilosrdno ismijavanje na raznim platformama društvenih medija. Situacija je eskalirala do te mjere da je čak i sama Kim Kardashian napisala otvoreno pismo obasuvši me hvalospjevima i uspoređujući nas. To je dovelo do priljeva međunarodnih televizijskih ekipa koje su pohrlile u Beograd radi intervjua, proglašavajući me ultimativnom senzacijom Balkana, često me izjednačavajući s Madonnom i Lady Gagom. S velikom finoćom uspio sam održati iluziju da sam istaknuta ličnost u svojoj zemlji, prikrivajući surovu stvarnost svoje izopćenosti i osude. Da budem potpuno iskrena, teško sam shvatila razloge ovakvog tretmana, a kamoli ih artikulirala pojedincima iz zapadnog svijeta – zaključila je Jelena.