U posljednjih par godina, svjetska destinacija za sve turiste na koju se mora otići jeste Dubai. Kralj tržnih centara, pomodarstva, moderne kuhinje, sve je to ono što možemo svakodnevno da vidimo na društvenim mrežama. Poznat je i po jako velikim temperturama, i jako lijepom vremenu tokom cijele godine.

Posljednjih je dana Dubai, pustinjski grad, doživio neviđeni pljusak, pretvorivši piste u vodene putove i ostavivši tisuće zaglavljenih turista u zračnoj luci. Ulice grada bile su poplavljene, a automobili su plutali usred poplave.

Razorne posljedice prirodne katastrofe u gusto naseljenom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata privukle su globalnu pozornost, ostavljajući ljude da preispituju uzrok i razmišljaju jesu li postojale ikakve mjere koje su se mogle poduzeti da se spriječi tragični ishod.

Internetska zajednica brzo je uprla prstom u sijanje oblaka, tehniku ​​koja se koristi u geoinženjeringu za poticanje padalina i drugih učinaka. Unatoč tome, stručnjaci upozoravaju na pogrešno mišljenje da je manipulacija oblacima radi stvaranja oborina sama po sebi izazvala katastrofalni vremenski događaj.

Proces zasijavanja oblaka uključuje uvođenje tvari, poput srebrnog jodida, u oblake kako bi se pospješila kondenzacija vodene pare u kapljicama vode. Ovu tehniku ​​koriste brojne zemlje više od 50 godina; međutim, trenutno nema znanstvenih dokaza koji podupiru njegov znatan utjecaj na razine oborina. U prosjeku, sijanje oblaka rezultira skromnim povećanjem od približno pet do 15 posto godišnjih stopa padalina. Izvanredan primjer ovoga dogodio se u Dubaiju, gdje je količina padalina primljena u razdoblju od 24 sata jednaka gotovo dvogodišnjoj količini normalnih oborina.

Prema klimatologu, važno je napomenuti da sijanje oblaka nema moć stvaranja oblaka iz zraka. Umjesto toga, njegova je svrha ubrzati proces kondenzacije postojeće vodene pare u atmosferi, što dovodi do ispuštanja vode u određenim područjima. U biti, vlaga je preduvjet za stvaranje oblaka, jer se oblaci ne mogu materijalizirati bez nje. Ovo pronicljivo objašnjenje dao je klimatolog, kako je za Scientific Media Center izvijestila Friderike Oto.

Prema Nacionalnom centru za meteorologiju Emirata (NCM), koji je odgovoran za upravljanje operacijama zasijavanja oblaka, nije bilo slučajeva zasijavanja oblaka prije ili tijekom oluje. Bloomberg je ranije naveo da se sijanje oblaka dogodilo u nedjelju i ponedjeljak, ali ne i u utorak, na dan kada se dogodila poplava. Modeli prognoze već su predvidjeli znatnu količinu oborina tjedan dana unaprijed, čineći sijanje oblaka nepotrebnim.

Vrijedno je napomenuti da je utjecaj sijanja oblaka ograničen na određeno područje i nema mogućnost utjecaja na globalne vremenske obrasce. Osim toga, oluja koja se dogodila u Dubaiju proširila je svoj doseg na obližnje države Bahrein i Oman.

Prema meteorolozima, prekomjerna količina padalina u Dubaiju može se pripisati konvektivnom sustavu mezoskale, snažnoj oluji koja je odigrala značajnu ulogu.

Prema Suzan Gray, profesorici meteorologije na Sveučilištu Reading, do fenomena dolazi kada se brojne pojedinačne grmljavinske oluje spoje i stvore ogromno prostranstvo gustih oblaka, koji se protežu stotinama kilometara, popraćeno opsežnim i intenzivnim padalinama. Ovi pojačani pljuskovi mogu uzrokovati brze poplave površinskih voda, čemu smo svjedočili u zračnoj luci u Dubaiju.

Kombinacija povećanog tlaka, pojačana disparitetom između viših temperatura na tlu i nižih temperatura u zraku, pripremila je pozornicu za snažnu grmljavinsku oluju, kako je objasnila Esra Alnakbi, viša prognostičarka u NCM-u, tijekom intervjua za Reuters. Alnakbi je nadalje primijetio da su klimatske promjene imale ulogu u pogoršanju oluje.

Istraživanje intenzivnih konvektivnih pojava u proljeće na južnom Arapskom poluotoku otkrilo je da se usporediva vrsta oluje, odgovorna za ekstremni događaj na ovom području, dogodila u čak 95 navrata od 2000. godine. Ove su oluje najviše često se opaža u ožujku i travnju na Arapskom poluotoku. Međutim, studija je također identificirala povećanje trajanja ovih oluja nad UAE od 2000. godine, što se može povezati s učincima globalnog zatopljenja.

Porast globalne temperature ima izravan utjecaj na obrasce padalina diljem svijeta, čak iu tradicionalno sušnim regijama ili tijekom sušnih razdoblja. To je zbog činjenice da topliji zrak ima veću sposobnost zadržavanja vlage. Zapravo, za svaki stupanj Celzijusa porasta temperature dolazi do približno sedam posto povećanja količine vlage koja se može zadržati. Posljedično, to može dovesti do intenzivnijih padalina.

  • Prema klimatologu Dimu Kumuu, pojava kiše tijekom oluja s grmljavinom u UAE je u porastu zbog utjecaja globalnog zatopljenja. To se može pripisati intenziviranju konvekcije, što je snažan uzlazni tok unutar oluja, dok temperature nastavljaju rasti diljem svijeta. Prema studiji o klimatskom modeliranju objavljenoj u časopisu “Scientific Report”, predviđa se da bi do kraja ovog stoljeća UAE mogli doživjeti porast godišnjih oborina od približno 30 posto zbog globalnog zatopljenja. Nažalost, regionalna infrastruktura, uključujući odvodne kanale i kanalizacijske sustave, nije dovoljno razvijena da se nosi s iznenadnim porastom vode. Štoviše, postoji nedostatak zelenih površina koje bi mogle apsorbirati višak vlage, ostavljajući sustave odvodnje neopremljenima za upravljanje tako velikim oborinama.

Kako bi se učinkovito riješio utjecaj klimatskih promjena na cestovni promet, stručnjaci preporučuju izmjenu infrastrukture i sadržaja uz izgradnju rezervoara za skladištenje viška vode iz proljetnih pljuskova. Kao odgovor na ovo hitno pitanje, Uprava za cestovni promet Ujedinjenih Arapskih Emirata nedavno je uspostavila jedinicu za upravljanje rizikom od poplava u Dubaiju, ukazujući na očekivane izazove koji su pred nama.