– Jako je mali procenat domaćih pjevačica, koji su na estradi još od svojih početaka pa sve do današnjih dana. Pri tome svakako mislimo na pjevačice koje su 30 plus godina na daskama koje život znače, a jedna od njih je i popularna Cakaana. Ona je krenula sa pjesmom još sredinom 80 godina prošloga vijeka, a ovo je njena životna priča.

Pjevačica Dragica Radosavljević Cakana i njen suprug Nebojša Negić godinama su njegovali skladnu zajednicu, prebrodivši nemili događaj koji su ostavili iza sebe. U njihovoj vezi donekle postoji zavist, pojava koju pjevačica doživljava kao normalan dio života. No, živo se sjeća jednog događaja koji je ostavio neugodan trag, iako je srećom bila samo neukusna šala njezina supruga. “Glupo je glumiti drugačiji identitet od svog. Pojednostavljenje vlastitog života postiže se korištenjem točne terminologije. Iskrenost je središnja točka ove rasprave, jer se odnosi na otkrivanje mog boravka i susreta tijekom dana.

Kad bi ona, pošto je sama po sebi iskrena kao škorpion, otkrila istinu, ja bih bio primoran da dam nepotrebno objašnjenje”, rekao je Nebojša. Na pjevačkinu pametnu opasku “Neznanje je blaženstvo!”, publika je prasnula u smijeh. Nebojša joj je lukavo instalirao skrivenu kameru kako bi je izigrao. No, taj je trenutak ubrzo zasjenjen kada je naletjela na supruga u intimnom zagrljaju s drugom ženom Osvrćući se na incident, Cakana se prisjetila kako ju je Nebojša uvjeravao da će sve biti u redu, unatoč skrivenoj kameri, kako je emisija završila, njezin bijes se pojačao, izloživši je ogromnom stresu.

Tijekom gostovanja u specijalu Zvezde Granda, Cakana je priznala da je u tom trenutku osjetila intenzivnu želju da se suoči i sa Nebojšom i sa nepoznatom ženom. Emocije koje su me preplavile u tom ključnom trenutku zauvijek će biti utisnute u moje misli. Svim sam srcem prihvatio narativ, pa kada je istina konačno izašla na vidjelo, ostao sam u potpunoj nevjerici. Kad je Nebojša izašao iz sobe, skrhan otkrićem, moj vlastiti odgovor bio je čisto instinktivan. Poznata po svojim zadivljujućim izvedbama izvorne, narodne i narodne muzike, Dragica Radosavljević Cakana osvojila je publiku repertoarom hitova među kojima su “Golube moja”, “Osjećam”, “Hej mala, mala”, “Hoću jesti”, ” Dole Jug”, “Evo me opet”, “Crni biser” i “Ljepa k’o Bog”, između ostalih.

Rođena 17. studenoga 1957. u Kosovskoj Mitrovici, od svoje 19. godine Beograd zove svojim domom. Cakana, ponosna majka kćeri Marije iz prethodnog braka s Borisom, u sretnom je braku s beogradskim odvjetnikom Nebojšom Negićem . U slobodno vrijeme par uživa na svom imanju u Sremčici, šarmantnom naselju u blizini Beograda. Unatoč tome što je u djetinjstvu pobjeđivala na brojnim pjevačkim amaterskim natjecanjima, Cakana se proslavila krajem osamdesetih. Karijeru je započela u kulturno-umjetničkom ansamblu “Elektronska muzika”, a kasnije se pridružila “Loli”. Osim toga, imala je priliku raditi kao producentica na turneji s Lepom Lukić. Zapazili su je i drugi glazbenici i često je angažirali za svoje nastupe, plijenivši pažnju Beograđana.

Međutim, ostatak Jugoslavije u tom je razdoblju ostao nesvjestan njezinih talenata. Nakon pobjede na festivalu “Prvi glas Srbije”, objavila je svoj prvi album u izdanju PGP RTB-a. Pjesma “Feeling” s ovog albuma brzo je postala senzacija, nadmašivši čak i slavu same pjevačice. Tek nakon pojavljivanja u TV emisiji Pitajmo ženje, publika je pjesmu počela povezivati ​​s njom kao izvođačem. Poznata prije svega po obradama izvornih srpskih pjesama, Dragica Radosavljević Cakana se proslavila u raznim žanrovima poput rocka, popa i folka. U karijeri je izdala devet studijskih albuma, nekoliko kompilacija i brojne singlove. Rođena 1957. u Kosovskoj Mitrovici, Cakana je odrasla u obitelji u kojoj joj je otac radio kao šumar, a majka vodila kućanstvo. Sa starijom i mlađom sestrom uživala je u lagodnom životu sve do 1964. godine kada se njezina obitelj iz Banjske preselila u Leposavić. U Leposaviću su se pridružili njezinim stričevima i majčinoj obitelji, koja je nekada bila imućna, ali je zbog krize zapala u financijsku nevolju.

  • Unatoč tom neuspjehu, Cakanina obitelj je zahvaljujući očevoj cijenjenoj profesiji održala pristojan životni standard. No, njihovu mirnu egzistenciju naglo je poremetio nezaboravan događaj. S nepune dvije godine Cakana se iznenada razboljela, a tijelo joj je izjedala groznica. Kako joj je otac bio odsutan, majka ju je na rukama nosila na put do bolnice u Kosovskoj Mitrovici, udaljenoj svega 15 kilometara. Nažalost, liječnici nisu uspjeli otkriti izvor njezine bolesti te su ih poslali kući. Dok su se vraćali u Banjsku, majci je nestalo snage i izgubila je svaku nadu da će dijete ozdraviti. Ipak, protiv svih očekivanja, Cakana se probudila u gradu Joševiku, prkoseći okolnostima i grčevito držeći se života.

Godine formiranja u Leposaviću zauzimaju posebno mjesto u njenom srcu, jer su bile ispunjene živahnim spojem mašte i radoznalosti, a sve u toplom zagrljaju najmilijih. Sam Leposavić bio je živahan gradić u kojem su se održavali nezaboravni koncerti renomiranih umjetnika poput Usnije Redžepove, Izvorinke Milošević i YU grupe. Cakanine glazbene sposobnosti naslijedila je s majčine strane obitelji, koja je posjedovala izuzetan pjevački glas, dok su njezini roditelji sami po sebi bili vješti glazbenici.

Kao mlada djevojka, Cakana je stidljivo pokazivala svoj talenat pred gostima u kući Radosavljevića, često tražeći utočište iza vrata kako bi se zaštitila od znatiželjnih pogleda. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, njezino je samopouzdanje raslo, a ona je pronašla neizmjernu radost u dijeljenju svog dara pjesme s drugima. Tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja grabila je svaku priliku da svoje talente pokaže široj publici.