– Za danas jedan članak, koji je povezan sa crnom hronikom, a u kojeg je ponovo uključena jedna žena. Femicid nije prisutan samo danas, jednostavno, i u prošlosti je uvijek bio jako raširen u cijelom svijetu.

Irene Garza učiteljica je iz Sjedinjenih Država čija ljepota očarava. Zbog izvanrednog izgleda ljudi iz njezine okoline nagovorili su je da se prijavi na Izbor za Miss ljepote u svojoj rodnoj državi Texas, gdje je i pobijedila. Iako su joj mnogi predviđali svijetlu budućnost za karijeru modela, Erin je odabrala mirniji život. Nastavila je raditi kao učiteljica u osnovnoj školi te je, kao istaknuta vjernica, redovito odlazila na misu, ispovijedala se i pričešćivala.

No, iako ne želi dati razlog, njezina izuzetna ljepota privukla je nešto vrlo, vrlo ružno…

  • Erin uživa u svom poslu učiteljice. Za sebe kaže da je vrlo sramežljiva osoba, ali je polako počela graditi samopouzdanje kada je izabrana za tajnicu školske organizacije. Svoju je katoličku vjeru shvaćala vrlo ozbiljno i uživala je u nedjeljnoj misi i svetoj pričesti. 16. travnja 1960. Irene je otišla na ispovijed u lokalnu crkvu u Teksasu koju je često posjećivala. Više se nije vratila.

Sljedeće jutro roditelji su prijavili nestanak. Njezin nestanak potaknuo je najveću volontersku potragu do sada. Njezina torbica, lijeva cipela i čipkasti veo kojim je pokrivala glavu u crkvi pronađeni su u kanjonu Rio Grande sljedeći dan. 21. travnja tijelo Erin Garze pronađeno je u kanjonu. Obdukcija je potvrdila da je Erin silovana, pretučena i ugušena dok je bila bez svijesti.

Nitko nije znao tko bi tako nešto učinio njihovoj voljenoj Ireni, skromnoj učiteljici koja je bila toliko lijepa da su je svi voljeli. Rijeka je odnijela sve tragove koji bi upućivali na počinitelje. Policija je ispitala više od 500 ljudi, od suradnika i članova obitelji do lokalnih seksualnih prijestupnika. Policija je provela više od 50 poligrafskih testova i ponudila nagradu od 2500 dolara za bilo kakvu informaciju o Irene, najveću nagradu ikada ponuđenu u slučaju ubojstva na tom području.

  • No, nakon Ireninog nestanka jedna je osoba odmah postala sumnjiva policiji. Svećenik koji je išao na ispovijed s Eileen bio je otac John Fite, koji je tada imao 27 godina. Tijekom ispitivanja vjernika policija je utvrdila da se Fitt noć nakon nestanka Irene vrlo sporo ispovijedao i više puta izlazio iz crkve. Na mjestu zločina pronađen je dijapozitiv fotografija koji je pripadao Fitu, a drugi su svećenici primijetili ogrebotine na njegovim rukama. Osim toga, svećenici su rekli da je neobično da Fitt odvede Garzu u upravnu zgradu na ispovijed.

Fit je isprva negirao da je Erin uopće odveo u upravnu zgradu, no kasnije je to ipak priznao. Tvrdio je da je tijekom ispovijedi razbio naočale i otišao u kuću tražiti druge ljude, pa je opravdano napustio crkvu noć nakon nestanka. Pronašao je i jednostavno objašnjenje za ogrebotine.

Tri tjedna nakon što je Erin Garza nestala, žena po imenu Maria Guerra bila je seksualno napadnuta dok je čekala u redu za svetu pričest u drugoj obližnjoj katoličkoj crkvi. Nakon što je otkrio da je bio tamo, Fitt je optužen za silovanje, no porota se nije složila i pastor je platio kaznu od 500 dolara i opomenu.

Starješina samostana u koji je Fite prvi put stigao otkrio je jednom redovniku tajnu kako je Fite priznao ubojstvo, točnije kako je rekao da je jednu mladu djevojku ozlijedio, a drugu lišio života. Međutim, Fitu se nije sviđao monaški način života, pa su ga starješine poslali u Meksiko da sudjeluje u programu za problematične svećenike.

Sedamdesetih godina ipak je odlučio zbaciti plašt i započeti svećenički život. Oženjen je i ima troje djece, a već 17 godina radi za humanitarne organizacije. Međutim, 2002. godine redovnik je odlučio prekršiti zavjet šutnje. Godinama mučen nepravednim i nekažnjenim zločinima, za pomoć se obraća policiji i otkriva istinu. Istraga o smrti Erin Garze ponovno je otvorena, ali nema dovoljno dokaza.

  • Slučaj je ponovno otvoren tek 2014. godine, a silovana Marija Guera nastojala je pomoći policiji koliko god je mogla jer je bila sigurna da je za dlaku izbjegla Ireninu sudbinu. Dvije godine kasnije, John Fite konačno je izveden pred sud zbog ubojstva tada 26-godišnje Erin Garze. Ima 83 godine i oslanja se na hodalicu. Imao je 3 stadij raka mjehura i bubrega. Izjasnio se da nije kriv.

Na kraju je osuđen za ubojstvo Erin Garze. Tužitelji su zatražili kaznu od 57 godina zatvora kao simboličnu kaznu za 57 godina nekažnjavanja ubojice. Godine 2017. donesena je odluka o doživotnoj robiji.

Tri godine kasnije, John Fit je umro u zatvoru, odsluživši samo tri godine za brutalno ubojstvo i silovanje prelijepe mlade djevojke.