Od januara 2024. primanja korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja povećaće se za 14,8 odsto. Usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada biće isplaćeni korisnicima u februaru 2024. godine.

Koristeći švajcarsku formulu, povećanje je 14,8%, proporcionalno promjeni prosječne plate prije poreza i doprinosa. Uzimajući ovo prilagođavanje u obzir, prosječna penzija u januaru 2024. procjenjuje se na oko 45.775 Rs. “Uredbom Vlade” usvojenom na sjednici 7. decembra propisani su uslovi, visina, obim i vrijeme dodatnog novčanog povećanja penzija. Ovo povećanje odnosiće se na primaoce starosnih, starosnih, invalidskih i porodičnih penzija sve dok ukupan iznos od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne bude veći od 51.618,14 dinara. Dodatni iznos će se i dalje isplaćivati ​​mjesečno, zajedno sa redovnim isplatama penzija.

Važno je napomenuti da korisnici ne moraju podnijeti formalni zahtjev za isplatu veće penzije. Fond će uvećani iznos obračunavati i uplaćivati ​​redovnim postupkom i ne treba ga posebno utvrđivati. S druge strane, nesretna novogodišnja čestitka upućena je štićenicima hrvatskog doma za starije i nemoćne, iz ustanove u vlasništvu županije. Odnosno, troškovi smeštaja su povećani za 50 odsto, zbog čega penzioneri moraju da izdvajaju dodatnih 200 evra mesečno.

Nakon praznika štićenike staračkog doma u Šibeniku dočekalo je neočekivano i neugodno iznenađenje – ledeni pljusak. Penzioneri su bili iznenađeni neočekivanim razvojem događaja.

“Smatra li se standardnom cijenom da je sa 400 eura poraslo na 600?” raspituju se. “Za početnih mjesec dana cijena je eskalirala sa 600 na 750 eura”, napominju.

Helena Škrapić otkriva da su usluge poskupjele za 25 posto, bez prethodne obavijesti kako korisnicima tako i nama samima koji dijelimo odgovornost plaćanja.

 

Dana 3. siječnja 2024. godine na prag Kuće stigla je vijest koja je označila početak nove realizacije. – Kao i uvijek, naći ćemo način da riješimo situaciju. Ali što je s onima koji nisu te sreće? – zamislio se Škrapić. Pokriće troškova smještaja u bilo kojem županijskom domu teško je izvedivo s prosječnom mirovinom od 509 eura.

Prema riječima ravnatelja Doma, rast troškova može se pripisati višestrukom povećanju plaća djelatnicima Doma. Niti u proračunu Doma niti u proračunu Županije za to nisu predviđena sredstva, tako da sav financijski teret snose korisnici.