Unatoč njihovom visokom udjelu kalorija, važno je uključiti orašaste plodove u svoju dijetu za mršavljenje, posebice bademe, koji se mnogi smatraju najboljom opcijom. Istraživanja su pokazala da uključivanje orašastih plodova u vaš plan prehrane može donijeti značajne metaboličke prednosti.

Studije su zapravo pokazale da osobe koje u svoju redovitu prehranu uvrste orašaste plodove imaju tendenciju manjeg debljanja i smanjenu vjerojatnost pretilosti. Bianca Tamburello, registrirana dijetetičarka, potvrđuje da su orašasti plodovi odličan dodatak u režimu mršavljenja zbog obilja zdravih masnoća koje doprinose osjećaju sitosti i zadovoljstva.

Iako naglašava važnost umjerene konzumacije orašastih plodova zbog njihovog sadržaja kalorija, ona također naglašava njihovo obilje vitalnih hranjivih tvari. Pojašnjava da, iako su orašasti plodovi kalorijski bogati, nema razloga da ih se u potpunosti suzdržite.

  • Ključ za održavanje zdrave prehrane leži u kontroli veličine porcija, zbog čega je bitno ograničiti konzumaciju na jednu ili dvije porcije dnevno. Kad je riječ o gubitku kilograma, bademi su najbolji izbor za uključivanje orašastih plodova u vašu prehranu. Bademi su posebno vrijedni pažnje zbog bogatog sadržaja vlakana koja igraju ključnu ulogu u mršavljenju potičući osjećaj sitosti. Porcija od samo 50 grama badema sadrži impresivnih sedam grama dijetalnih vlakana. Kao vrhunski primjer hrane bogate vlaknima, bademi su pokazali svoju sposobnost smanjenja upalnih spojeva u tijelu.

Osim toga, unos badema, vrste hrane bogate vlaknima, povezan je s poboljšanom metaboličkom funkcijom, smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, poboljšanom probavom i potencijalnim smanjenjem šanse za razvoj raka debelog crijeva. Bademi su bogati biljnim spojevima poput flavonoida, polifenola i proantocijanidina koji imaju protuupalna svojstva. Ova protuupalna svojstva posebno su korisna za pojedince koji žele izgubiti težinu, budući da studije pokazuju da kronična upala može doprinijeti prekomjernoj težini ili proizaći iz nje.

Nadalje, uključivanje orašastih plodova u prehranu pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, čime se smanjuje upala. Dodatno, konzumacija dvije porcije badema pokazala se povoljnom zbog visokog udjela proteina koji prelazi 12 grama. Proteini igraju ključnu ulogu u trajnom obnavljanju i održavanju kostiju, mišića, stanica i tkiva unutar tijela.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.