– Šejla Zonić je od svoga prvoga nastupa u Zvezdama Granda pokazala da će biti jako veiki zalogaj za cijelu konkurenciju u finalu Zvezdi Granda. Sada su novinari saznali da je ona u bliskom srpsodstvu sa Kemal Malovčićem, tako da ne treba da čudi njezin talent. 

Publika popularnog showa “Zvezde Granda” ostala je zapanjena izvanrednim vokalnim sposobnostima mlade i talentirane Šejle Zonić. Njen ujak, poznati pjevač Kemal Malovčić, koji je poznat po angažmanu u omiljenom bendu “Južni vetar”, oglasio se na društvenim mrežama kako bi izrazio neizmjeran ponos na svoju sestričnu. U video poruci Kemal je oduševljeno uzviknuo: “Apsolutno morate svjedočiti senzacionalnim izvedbama moje sestrične Šejle Zonić! Ne samo da posjeduje izvanredan glas, već pokazuje i svoju svestranost pjevajući na engleskom i istražujući raznoliku lepezu glazbenih žanrova

Ona nije samo iskusna glazbenica nego i predana glazbena pedagoginja. Šejlu, koja je slavu na društvenoj platformi TikTok stekla obradama pjesama Marije Šerifović, odmah je prepoznala i sama Marija koja je bila članica žirija. Marija je pohvalila Šejlin izniman talent i izrazila zadovoljstvo što može svjedočiti njenom nastupu uživo. Prije angažmana na sceni “Zvezda Granda”, Sheila je već bila u karijeri. 2019. godine bila je dio sevdah grupe Divanhana te je udružila snage s Danicom Krstić u duetu koji je snimljen.

  • Divanhana je na svoj album prvijenac uvrstila obradu pjesme Predraga Cuneta Gojkovića “Kafu mi draga iseci”, koju je Šejla izvela uz renomiranu tursku glumicu i pjevačicu Suzan Kardeš. Unatoč tome što je relativno nepoznata široj javnosti, Sheilina životna priča sadrži intrigantne elemente. Ekskluzivni Espressov izvještaj otkriva kako je na njezin glazbeni put uvelike utjecao njezin stric Kemal Malovčić. Upitana o vlastitim glazbenim sposobnostima, Šejla je potvrdila: “Postoji zaista jedan član obitelji koji posjeduje izuzetan glazbeni talent. Zove se Kemal Malovčić, a on je moj rođak, ali i mamin brat. Dok mnoštvo pojedinaca smatra da je njegova glazba ugodna, postoji frakcija koja ne dijeli taj osjećaj. Bez obzira na to, Šejla ponosno prihvaća svoju kulturnu pozadinu i dosljedno osvaja publiku svojim nevjerojatnim umijećem, o čemu svjedoče njeni zadivljujući nastupi u “Zvezdama Granda”.

BONUS TEKST:

Učinak Mandale predstavlja očaravajuću pojavu u kojoj se brojni pojedinci čvrsto drže svojih sjećanja na događaje ili pojedinosti koje nisu u skladu sa stvarnošću. Ovaj zadivljujući fenomen, nazvan po istaknutom primjeru pogrešno zapamćene smrti Nelsona Mandele, prožimao je razne druge slučajeve koji dovode u pitanje pouzdanost naših sjećanja. Fenomen lažnih sjećanja ilustriran je kultnim logotipom KitKat, gdje se brojni pojedinci samouvjereno sjećaju crtice između “Kit” i “Kat”, unatoč činjenici da logotip nikada nije sadržavao takvu interpunkciju.

Slično tome, u području animacije, omiljeni crtić “Looney Tunes” često se krivo pamti kao “Looney Toons”, dok je u stvarnosti točan naziv uvijek bio “Looney Tunes”. Opseg efekta Mandala nadilazi samo logotipe i imena; također obuhvaća slučajeve u kojima se pojedinci prisjećaju povijesnih događaja koji se nikada nisu dogodili. Jedan značajan primjer je široko rasprostranjeno uvjerenje među značajnim dijelom stanovništva da je poznati američki pastor Billy Graham umro prije mnogo godina, dok se u stvarnosti on dogodio tek 2018. Ova pojava dovodi u pitanje način na koji naša sjećanja funkcioniraju i njihovu razinu pouzdanosti. Znanstvenici tvrde da je efekt mandale posljedica više psiholoških elemenata.

Među njima je konfabulacija, kognitivni proces u kojem mozak nadoknađuje praznine u pamćenju umetanjem fiktivnih detalja. Osim toga, kolektivna zbunjenost koja proizlazi iz društvenih i kulturnih utjecaja može pridonijeti stvaranju zajedničkih lažnih sjećanja. Utjecaj efekta mandale na naše povjerenje u vlastita sjećanja fascinantan je aspekt koji treba razmotriti. Moramo razmisliti koliko često naša obična sjećanja prolaze kroz izmjene i prilagodbe bez naše svijesti. Iako je istraživanje ovog fenomena još uvijek u početnoj fazi, ono pruža dragocjene uvide u zamršenu prirodu ljudskog pamćenja i njegovu osjetljivost na pogreške i modifikacije.

Koncept Mandala efekta služi kao dirljiv podsjetnik da naša sjećanja nisu nepogrešivi arhivi povijesti, već podložni promjenama i vanjskim utjecajima koji izmiču našoj svijesti. Stoga, kad god se osjećate sigurni u točnost sjećanja, bilo bi mudro provjeriti istinitost informacija.