Prije tri godine je donesena odluka od strane princa Harija i njegove suprge da se odreknu kraljevskih oblasti i da počnu živjeti kao i svi normalni ljudi. Otišli su Los Anđeles skupa sa dva sina.

Tijekom njihova posjeta, Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, izrazila je svoju duboku zahvalnost i skromnost državnoj vladi Lagosa na ljubaznom prijemu upriličenom njoj i njezinu suprugu. U svom obraćanju nigerijskom stanovništvu, Meghan je izjavila: “Današnji dan ima poseban značaj u Sjedinjenim Državama, jer se slavi kao Majčin dan. Iako nedvojbeno žudim za našom djecom, ne mogu potisnuti ogromnu sreću koja me obavija nakon povratka u moj rodni kraj, okružen dragim članovima obitelji.

S iskrenim poštovanjem, vojvotkinja je ljubazno prihvatila ručno izrađenu nigerijsku tkaninu tijekom ceremonije imenovanja i izrazila svoju zahvalnost, rekavši: “Na vašoj velikodušnosti i izvanrednim darovima imam najveću zahvalnost. Željno očekujem svoj sljedeći posjet.” Princ Harry, obraćajući se okupljenima, s ljubavlju ih je nazvao “tazbinom” i zanemario formalnosti, naglašavajući duboku obiteljsku vezu koja je uspostavljena.

U iskrenom izrazu poštovanja prenio je zahvalnost na toploj dobrodošlici koju su on i njegova supruga dočekali po dolasku u Nigeriju. Iako im je to bio prvi posjet, uvjerio je sve da neće biti posljednji. Zahvalan na ceremoniji imenovanja, priznao je da nije siguran kako se uključio, ali je naglasio važnost što može prisustvovati uz svoju suprugu. Ova je gesta imala veliki značaj za oboje, a posebno za njegovu suprugu, te im je od srca zahvalio.

Tijekom Meganinog pojavljivanja u svom podcastu Archetypes u listopadu 2022. otkrila je svoje nigerijsko podrijetlo za koje je saznala putem DNK testa. Rezultati testa pokazali su da ona ima 43 posto nigerijskog podrijetla. Nakon predivnog trodnevnog posjeta, vojvoda i vojvotkinja oprostili su se od Abuje, opisujući svoju polukraljevsku turneju kao “nevjerojatnu” i izražavajući svoje uzbuđenje zbog budućih nezaboravnih putovanja. Nedugo prije nego što su kalifornijske vlasti riješile nesporazum vezan uz problem povratnog čeka u vezi s njihovom dobrotvornom organizacijom, pojavila se ova vijest.

Nakon značajnog smanjenja donacija u iznosu od približno 9 milijuna dolara (7,1 milijun funti) 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, Zaklada Archevell brzo se vratila u Sjedinjene Države. Navodno, dobrotvorna organizacija nije platila naknadu od 200 dolara za obnovu Ministarstvu zdravstva, što je rezultiralo njihovim statusom “neu dobrom stanju”. Obilazak Nigerije princa Harryja i Megan Markle evocira uspomene na konvencionalne kraljevske turneje koje nerijetko izazivaju polemike u javnosti, posebice s obzirom na njihov izbor distanciranja od kraljevskog načina života.

Nakon dolaska u Abuju u petak ujutro, par nije gubio vrijeme zaronivši u niz angažmana i sastanaka osmišljenih da podrže Invictus Games i skrenu pozornost na mentalno zdravlje. Iako više nisu dio kraljevske obitelji, posjet vojvode i vojvotkinje od Sussexa, iako je službeno označen kao “privatan”, u mnogim aspektima nevjerojatno podsjeća na službenu kraljevsku turneju. Harry i Meghan snimljeni su na fotografijama dok su se obraćali javnosti, ocjenjivali vojno osoblje i sudjelovali u odbojkaškoj utakmici, rekreativnoj potjeri kojom se i sam princ William bavio tijekom svog nedavnog putovanja u Cornwall.

Kako kaže kraljevski dopisnik Newsweeka Jack Royston, valja napomenuti da spomenuti izlet nije privatne prirode. Ono što dodaje intrigantan zaokret ovom scenariju jest da je izjava dana usred brifinga za novinare, s istaknutim znakom s riječima “Dobrodošli vojvoda i vojvotkinja od Sussexa” koji je služio kao komična pozadina.

  • Njegov je odgovor pojasnio da, iako možda nije službeno kategorizirano kao privatno putovanje, zapanjujuće podsjeća na konvencionalnu kraljevsku turneju, ne ostavljajući mjesta dvosmislenosti u pogledu njihovih namjera. Godine 2019. par poznat kao Sussex krenuo je na simboličnu turneju po Južnoj Africi, predstavljajući kraljevsku obitelj, u pratnji svog malog sina, princa Archieja. No, samo nekoliko mjeseci kasnije donijeli su odluku o odustajanju od uloge članova kraljevske obitelji. Tijekom ove nadolazeće turneje, par namjerava posjetiti Abuju, Lagos i Kadunu prije povratka u Kaliforniju u ponedjeljak, uz mogućnost prolaska kroz London.