– Danas govorimo o čišćenju životnog prostora, i na koji način da najvolje sredite vaš životni prostor. Većina osoba praktikuje hemijske dodatke, ali ipak imamo toliko toga korisnoga u prirodi, da jednostavno trebamo da posegnemo za tim stvarima.

U području komercijalnih proizvoda za čišćenje, sve veći broj pojedinaca odlučuje se za prirodne alternative zbog njihove učinkovitosti i sigurnosti. Jabučni ocat odličan je primjer takvog rješenja, a može se pohvaliti širokim spektrom primjene u kućanstvu. Kako biste održali blistavu svježinu rezanog cvijeća, kombinacija 2 žlice jabučnog octa, 3 žlice šećera i 1 litre tople vode može učinkovito produljiti njihovu dugovječnost. Kako biste učinkovito uklonili mrlje s tepiha, napravite otopinu kombiniranjem 1 žlice sredstva za pranje posuđa, 1 žlice bijelog octa i 2 šalice tople vode.

  • Kako biste spriječili zaleđivanje stakala automobila tijekom zime, jednostavna otopina od 3 dijela jabučnog octa i 1 dijela vode može se koristiti kao učinkovit antifriz. Za učinkovito čišćenje i sprječavanje začepljenja odvoda preporučuje se mješavina pola šalice sode bikarbone, 1 šalice jabučnog octa i vode.

Za sigurno uklanjanje plijesni, nanesite čisti ocat na zahvaćeno područje i snažno istrljajte grubom spužvom. U borbi protiv bakterija, kombinacija jabučnog octa i vode, pomiješana u jednakim dijelovima, služi kao kuhinjski prirodna antibakterijska otopina. Kako biste uklonili kamenac s glave tuša, uronite je u otopinu vode i octa (1:1) i pustite da zavrije. Za učinkovito iskorijenjivanje korova, može se koristiti otopina koja se sastoji od 25% jabučnog octa i nanijeti je na zahvaćena područja.

Kako biste pojednostavili proces čišćenja i spriječili nakupljanje masnoće, za čišćenje pećnice i mikrovalne pećnice možete koristiti mješavinu vode i octa. Kako biste smanjili vidljivost celulita, možete nanijeti mješavinu jabučnog octa i ulja vitamina E na kožu dva puta dnevno za učinkovito uklanjanje celulita. Svestranost i učinkovitost jabučnog octa vidljivi su u njegovim različitim primjenama, što ga čini vrlo prikladnom opcijom za ekološki prihvatljivo čišćenje i održavanje doma. Zanimljivo je da su zdravstveni blogeri i influenceri primijetili jabučni ocat zbog njegovih mogućih zdravstvenih prednosti koje nadilaze njegovu kulinarsku primjenu.

  • Ovaj se ocat proizvodi fermentacijom i prešanjem jabuka i može se kupiti u filtriranom ili nefiltriranom obliku, a potonji se obično naziva “sirovi” i “organski”. Nefiltrirana verzija sadrži kulturu za koju se smatra da povećava svoje zdravstvene dobrobiti zbog značajnih razina enzima i proteina. Octena kiselina, ključna komponenta koja se nalazi u jabučnom octu, povezuje se s potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje upale; međutim, važno je napomenuti da je većina studija koje podupiru ove tvrdnje provedena na životinjama, a ne na ljudima.

Zdravstvene dobrobiti jabučnog octa često traže pojedinci koji ga uključuju u svoju svakodnevnu rutinu tako da ga razrijede vodom i konzumiraju. Međutim, važno je biti svjestan mogućih rizika povezanih s ovom praksom. Visoka kiselost jabučnog octa može uzrokovati eroziju cakline i refluks, što predstavlja prijetnju oralnom zdravlju. Osim toga, pretjerana konzumacija jabučnog octa može rezultirati oštećenjem dušnika.

Postoje potrošački proizvodi dobiveni od jabučnog octa, uključujući gume i dodatke prehrani; međutim, ključno je provjeriti njihovo pridržavanje odgovarajućih propisa. Navodne prednosti jabučnog octa proširuju se na njegovu sposobnost borbe protiv infekcija, smanjenje razine kolesterola, pomoć u liječenju dijabetesa tipa 2 i olakšavanje mršavljenja. Nekoliko studija dalo je ohrabrujuće nalaze, posebno u vezi s antimikrobnim svojstvima jabučnog octa protiv specifičnih bakterija poput E. coli i MRSA. Unatoč tome, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila njegova učinkovitost u odnosu na antibiotike.