– Definitivno je pojam svake osobe i cilj, da se oženi ili uda, te da postane roditelj. Dijete je definitivno san svake osobe, jer se na kraju krajeva zbog toga i živi. Neke osobe se na žalost i ne ostvare kao roditelji, a danas govorimo o ženi iz regije koja je u poznim godinama postala roditelj. 

Postati majka cijenjena je težnja svih žena. Ipak, na vrijeme majčinstva može utjecati mnoštvo čimbenika, dok otkucavanje biološkog sata dodatno povećava pritisak. Ipak, nevjerojatan napredak medicinske znanosti otvorio je vrata mogućnosti trudnoće čak iu četrdesetima.

  • Javnost je ostala zatečena nevjerojatnom viješću Atife Ljajić, Novopazarke, koja je prkosila svim šansama prigrlivši majčinstvo u nevjerojatnoj dobi od 60 godina. Ovaj nevjerojatan podvig svjedoči o neograničenim mogućnostima koje postoje u životu. Medicinski stručnjaci nisu štedjeli truda kako bi osigurali da Atifina trudnoća bude izvedena s najvećom pažnjom i preciznošću. Naime, provela je dosta vremena od 6 mjeseci u bolnici u Beogradu, gdje su njezino stanje mogli pomno promatrati i pratiti marljivi liječnici.

Danas puni 6. rođendan jedne bujne djevojčice čije je rođenje s radošću dočekala njezina majka.

Jedina želja koja ju je izjedala bila je da rodi vlastito dijete. Unatoč prethodnim pokušajima koji su se pokazali neuspješnima, ostala je odlučna zatrudnjeti. S nepokolebljivom odlučnošću, izjavila je samoj sebi: “Učinit ću još jedan posljednji pokušaj, čak i ako me to košta života.”

Ne obazirući se na reakcije okoline, ostala je nepokolebljiva u svojoj potrazi, potaknuta nepokolebljivom željom koja je nadilazila sve ostalo.

Što se tiče odaziva okoline, ne mogu sa sigurnošću reći, ali želja mi se dobrim dijelom ispunila. Slobodno podijelite svoja razmišljanja i mišljenja o tom pitanju.

Nakon ostvarenja svoje životne želje, Atifa je naišla na neočekivanu prepreku. Naime, njezin suprug je zagrlio dijete i izrazio radost zbog njihovog novostečenog roditeljstva, da bi potom zadao neočekivani udarac – svojom odlukom da ih napusti. Nakon razvoda, Atifa je otkrila da se njihov odnos pogoršao i da nisu mogli održati prijateljske odnose.

Nakon našeg razvoda komunikacija između nas je potpuno prestala. Iako viđa naše dijete u vrtiću, među nama nema interakcije.

Živeći u zapuštenom, iznajmljenom stanu, Atifa se uživjela u ulogu majke u nepovoljnom materijalnom položaju dok je odgajala svoje dijete. Srećom, pomoć je dobila od suosjećajnih pojedinaca koji su joj često pružali novčanu potporu. Prošle godine javila im se žena i dogovorila njihovo preseljenje u drugi stan, preuzimajući na sebe odgovornost plaćanja stanarine.

Slaveći danas svoj 66. rođendan, Atifa uvjerava da je njezino zdravlje i dalje dobro i da ne brine o budućem rastu svoje kćeri.

BONUS VIJEST:

Živeći u skromnom gradu, ova je obitelj vodila tipičan život, obavljajući svoje dnevne rutine i oboje radeći. Međutim, pred njima se odigrao nevjerojatan događaj: žena je otkrila da čeka dijete. Termin ultrazvuka donio je još jedan neočekivani obrat: bili su blagoslovljeni viješću o trojkama na putu.

Iščekivanje nepoznatog trajalo je kako su dani prolazili, ostavljajući sve u stanju neizvjesnosti koja se mogla riješiti većim financijskim obiljem.

  • Tijekom sedmog mjeseca Ana je doživjela početak trudova. Brzo je stigla hitna pomoć koja ju je prevezla, a nakon nekoliko sati liječnik je Nenadu priopćio uzbudljivu vijest: “Čestitamo, sada ste ponosni roditelj trojki!” S neizmjernom srećom Ana je proslavila dugo iščekivano okupljanje cijele svoje obitelji. Međutim, njezin suprug kao da je bio lišen istog ushićenja. Umjesto toga, povukao se u vlastite misli, fiksiran na jednu točku zamišljenog pogleda.

Prošlo je dvadesetak dana otkako se Ana s bebama vratila kući iz rodilišta. Nenad, koji je otišao kupiti pelene za djecu, još se nije vratio.

Unatoč Aninim neumoljivim naporima da ga kontaktira, naišla je samo na šutnju. Iscrpila je sve načine, kontaktirala je prijatelje i rodbinu, samo da bi otkrila da je on živ i zdrav. Suočena s takvim nereagiranjem, Ana je odlučila fokusirati se na svoju djecu, ostavljajući sve misli na Nenada. Presudnu ulogu u pomoći oko djece imale su Anina majka i sestra koje su joj pružale najveću podršku. Kako su djeca sazrijevala, Ana je pronašla posao i krenuli su u vrtić. Kad su djeca napunila 4 godine, Ana je napravila značajan izbor: preselila se iz ruralnog područja u grad u potrazi za mogućnostima karijere.

Svojim marljivim radom postigla je veliki uspjeh u svojoj karijeri. Srećom što je zaposlena u renomiranoj tvrtki i uz pomoć vlade kao samohrani roditelj, uspjela je osigurati stan s dodatnim pogodnostima. Djeca su joj se upisala u školu, a majka im je pružila neprocjenjivu podršku u odgoju.

Prošlo je desetljeće otkako je posljednji put vidjela svog supruga. Na dan kada je odlazila s posla susrela je Nenada, koja je bila zaposlena u tvrtki sličnoj njezinoj. No, dok je ona bila menadžerska, on je bio na poziciji običnog menadžera.

U početku je Nenad bio zbunjen dok se trudio prepoznati Anu, a kao rezultat toga, počeo je pokušavati racionalizirati razloge svog naglog odlaska.

  • U trenutku očaja, molio ju je za oprost i priliku da budu s njihovom djecom. Anin bijes dosegao je točku ključanja kada su godine suspregnute gorčine eksplodirale u nekoliko sažetih rečenica. “Za vrijeme dok vi preda mnom zauzimate pokorno držanje, i ja sam zauzeo podređeni položaj pred svojim nadređenim na razdoblje od dvije godine, isključivo kako bih osigurao slobodno vrijeme kad mi se djeca razbole. Neumorno sam radio, žrtvujući i dan i noću, kako bi im osigurao opskrbu, dok je tvoje boravište ostalo neizvjesno.

U ovom sadašnjem trenutku, kako sam uspješno izgradio i uredio svoj život, biste li bili zainteresirani zauzeti prostor u njemu?!? Nažalost, to nije mogućnost.

Jednom kada djeca postanu punoljetna, imat će autonomiju odlučiti žele li ili ne žele održavati komunikaciju s vama, a važno je napomenuti da vam neću nuditi nikakvu podršku po ovom pitanju.”

Nesigurna u njegovo kajanje ili krivnju za svoje postupke, ostala je nesvjesna svih kasnijih vijesti o njemu. Kako bi svojoj djeci dala autonomiju da izaberu vlastiti put, odlučila je otkriti svaki detalj, omogućivši im da donesu informiranu odluku o održavanju veze s njim.