Glavni sastojak koji se nalazi u bezbrojnim kućanstvima, riža posjeduje izvanrednu sposobnost pretvaranja u razna ukusna jela. Ipak, za one koji su novi u kulinarstvu, postizanje savršenstva u pripremi riže može predstavljati ogroman izazov. Osjetljiva ravnoteža između prekuhanosti i premalo kuhanosti zlokobno se nazire, prijeteći sabotirati cijelu vašu kulinarsku kreaciju i razočarati vaše cijenjene goste.

Ali ne bojte se, jer postoji rješenje koje nudi japanski kuhar Taka Sakaeda. Kuhar Taka Sakaeda, koji je predstavljen na renomiranom YouTube kanalu za kuhanje “Epicurious”, velikodušno je podijelio svoju metodu za besprijekorno kuhanje bijele riže kratkog zrna u udobnosti vlastitog doma. Jednostavno slijedeći njegovu tehniku, možete postići jednako slatke rezultate kao u restoranu bez neugodnosti cijeđenja riže, prenosi Indeks.

Kako bi započeo proces pripreme riže, Taka Sakaeda pažljivo mjeri i čisti zrna. S točnom količinom od dvije šalice bijele riže kratkog zrna, ona ih temeljito ispire hladnom vodom, osiguravajući uklanjanje viška škroba.

Kako riža ne bi postala gumasta tijekom kuhanja, ključno je slijediti ovaj osnovni postupak. Postupak ispiranja potrebno je ponoviti više puta dok voda ne postane potpuno bistra kako bi se postigli optimalni rezultati. Japanski kuhar naglašava važnost brzog odbacivanja škrobne vode nakon prvog ispiranja kako bi se spriječilo da se ponovno upije u rižu.

Kako biste postigli postojanu razinu vlage u zdjeli, važno je pustiti rižu da se ocijedi pet minuta nakon kuhanja. Za one koji tek počinju kuhati, Sakaeda predlaže isprobavanje različitih marki i vrsta riže za eksperimentiranje. Održavanjem svih ostalih varijabli istima i prilagođavanjem samo količine vode, može se razviti bolje razumijevanje načina na koji voda utječe na proces kuhanja i na kraju postići željeni rezultat.

Početni korak u procesu pripreme riže uključuje Sakaedinu pedantnu raspodjelu dvije šalice nekuhane riže u lonac, naglašavajući važnost ove posebne radnje. Nakon toga, s najvećim oprezom nastavlja ulijevati vodu. Za pojedince koji su početnici u području kuhanja riže, Sakaeda predlaže opću smjernicu korištenja otprilike 1 dijela riže na 1,2 dijela vode. Ipak, naglašava da taj udio može varirati ovisno o količini riže koja se priprema.

Ilustracije radi, kada se radi o manjim količinama riže, potreban je nešto veći udio vode, dok veće količine obično imaju omjer bliži omjeru 1 dijela riže i 1 dijela vode. U ovom primjeru, on kombinira dvije šalice suhe riže s dvije šalice i jednom četvrtinom šalice vode. Važno je naglasiti da je njegova metoda posebno usmjerena na očuvanje škroba u riži, a ne vode. Stoga je imperativ izbjegavati miješanje riže nakon dodavanja vode.

  • Kako bi započeo proces kuhanja, Sakaeda miješa vodu i smjesta stavlja lonac na jaku vatru, s namjerom da brzo prokuha. Nakon što voda dosegne točku vrenja, poklopi lonac, smanji temperaturu i pusti rižu da se kuha dodatnih 18 minuta. Tijekom tog trajanja, Sakaeda naglašava vitalnu važnost suzdržavanja od podizanja poklopca, jer bi to rezultiralo izlaskom pare, što je ključno za postizanje ravnomjerno kuhane riže. Značaj održavanja pare unutar lonca kako bi se osigurala besprijekorno kuhana riža opetovano naglašava Sakaeda, koji čvrsto savjetuje, “ne podižite poklopac!” Nakon 18-minutnog razdoblja kuhanja, Sakaeda poduzima mjeru predostrožnosti isključivanja izvora topline, ostavljajući lonac pokrivenim. Naime, nakon gašenja plamena potrebno je strpljivo pričekati dodatnih 10 minuta.

Prema Sakaedi, ovo određeno vremensko razdoblje dopušta preostaloj toplini i pari unutar posude da doprinesu ravnomjernom kuhanju riže. Nakon mirnog 10-minutnog odmora, on otkriva lonac, otkrivajući plodove svog rada. Divan prizor dočekuje njegove oči dok gleda u površinu riže, gdje se svako pojedinačno zrno može razlikovati. Nježnim pokretima miješanja promatra kako zrna održavaju skladno jedinstvo, postižući besprijekornu ravnotežu između ljepljivosti i razdvajanja. Kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela vlage, posebno na tipično isušenom dnu lonca, Sakaeda nježno miješa rižu. Nakon toga vraća poklopac kako bi se vlaga ravnomjerno raspršila.

Nakon što je riža imala dodatnih pet minuta da se slegne, dostiže točku apsolutne spremnosti za konzumaciju. Sakaeda, vrlo vješti kuhar, stručno ga predstavlja kao divnu pratnju, složivši ga s elegancijom u malu posudu. S velikim iščekivanjem, kuhar uzima zalogaj pomno kuhane riže, pokazujući istinski entuzijazam za njezinu besprijekornu prezentaciju. Svako pojedinačno zrno jasno je vidljivo, ima poželjnu teksturu koja postiže savršenu ravnotežu između čvrstoće i nježnosti. Ishod je porcija riže koja je ništa manje od savršenstva. Prema Sakaedi, proces kuhanja riže kontinuirano je obrazovno putovanje koje potiče kuhare da ustraju, čak i kada njihovi početni pokušaji ne postignu savršenstvo. Sakaeda naglašava da čak i iskusni profesionalci mogu zahtijevati više ponavljanja, u rasponu od 10 do 20, kako bi doista svladali umijeće kuhanja riže.