– Mnogi doktori konstantno govore da se nalazi trebaju raditi 6 mjeseci do godinu dana. To se posebno odnosi na osobe koje su prešle 40 godina starosti. Slijedi i par stručnih savjeta vezano za bubrege i srce.

Nova otkrića istraživanja provedenog u Britaniji rasvijetlila su potencijalne opasnosti povezane s upotrebom šumećih tableta paracetamola. Prema istraživanju, pojedinci koji često konzumiraju ove tablete suočavaju se sa značajnim povećanjem od 22% u vjerojatnosti da će doživjeti srčanu bolest i moždani udar. Ne samo da paracetamol predstavlja fizičke rizike, već istraživanja pokazuju da može utjecati i na mentalno zdravlje pojedinaca.

Dostupnost i rizici povezani s pretjeranom uporabom: analgetici bez recepta, poput ibuprofena, aspirina i paracetamola, mogu se lako nabaviti. Tablete s nižim dozama koje su lako dostupne mogu nenamjerno dovesti do prekoračenja preporučene dnevne granice od 4000 mg. Popularnost šumećih tableta u globalnoj potrošnji je neporeciva, no liječnici upozoravaju na potencijalne zdravstvene opasnosti povezane s njihovom upotrebom, posebice zbog visokog udjela soli koji može biti štetan za osobe s kardiovaskularnim bolestima.

Šumeće tablete mogu biti topljivije u vodi dodavanjem natrija, iako to može povećati vjerojatnost srčanih i bubrežnih problema. Nadalje, postoje pojedinci koji mogu biti nesvjesni svog povišenog krvnog tlaka kao posljedice skrivenih simptoma. Poznata neurokirurginja dr. Danica Grujičić izražava zabrinutost zbog štetnosti šumećih tableta koje sadrže mnoštvo kemikalija. Dodatno, ističe problem farmaceutske industrije koja kapitalizira na neprovjerenoj učinkovitosti vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani.

Dr. Grujičić ističe neizvjesnost oko učinkovitosti suplemenata, ističući da iako nisu štetni, njihova učinkovitost ostaje neprovjerena. Prema njegovim riječima, suplemente treba stavljati na tržište i distribuirati samo ako je znanstveno utvrđena njihova sposobnost poboljšanja ili promicanja zdravlja. Kako bi se osigurala sigurna i prikladna uporaba dodataka prehrani, toplo se preporučuje potražiti savjet medicinskog stručnjaka. Iako postoji ograničeno znanje o učincima ovih proizvoda, savjetovanje s liječnikom ključno je kako bi se ublažili potencijalni rizici i osigurali optimalni rezultati.

Nalazi istraživanja i savjeti stručnjaka ne smiju se uzimati olako jer naglašavaju važnost opreza pri konzumiranju šumećih tableta i dodataka prehrani. Ključno je ostati na oprezu u pogledu potencijalnih skrivenih opasnosti i potražiti stručnu liječničku pomoć prije nego što uključite bilo koji oblik lijekova ili dodataka prehrani u svoju rutinu.