Ako ste ponosni vlasnik vrta, pobrinite se da ga održavate hidratiziranim redovitim zalijevanjem. Međutim, u tijeku je rasprava o najboljem vremenu za navodnjavanje: treba li to biti ujutro ili navečer kada se temperatura počne spuštati?

Među vrtlarima se vodi rasprava o optimalnom vremenu zalijevanja povrća – da li je korisnije zalijevati ga ujutro ili navečer. Osim toga, postoje zagovornici korištenja tople vode za ovaj zadatak. Kako bismo rasvijetlili ovu temu, konzultirali smo Mišu Pušenjak, priznatog stručnjaka za uzgoj povrća, koji samouvjereno tvrdi da konačan odgovor itekako postoji.

S dolaskom svibnja pala je znatna količina kiše, zbog čega je potreba za pretjeranim navodnjavanjem vrta prestala. Kako temperature rastu i sušna razdoblja traju, vrtlari razmišljaju o idealnom trenutku da hidratiziraju svoje biljke za optimalan razvoj. Miša Pušenjak, autoritet za poljoprivredu i uzgoj povrća na Kmetijsko-šumarskom institutu u Mariboru, tvrdi da nema rasprave kada je riječ o određivanju najpovoljnijeg razdoblja za zalijevanje vrtova.

Bez sumnje, zalijevanje biljaka ujutro nadmašuje zalijevanje navečer. Prema pušačima, i tlo i voda (ako su pohranjeni u spremnicima) doživljavaju pad temperature tijekom jutra, što rezultira manjim stresom za tlo i biljke. Ovo objašnjenje pruža dokaze za učinkovitost jutarnjeg navodnjavanja, budući da omogućuje biljkama da apsorbiraju hranjive tvari iz tla u razdoblju od jutra do podneva, a zatim ih iskoriste u popodnevnim satima. Miša Pušenjak ističe važnost suzdržavanja od zalijevanja biljaka tijekom dana, čak i ako se čini da venu. Posljedice navodnjavanja hladnom vodom u to vrijeme mogu biti katastrofalne, potencijalno dovodeći do oštećenja lišća tijekom vrućih dana.

Pušenjak ističe osjetljivost vlažnih biljaka na bolesti i štetnike. Pušenjak u svojoj publikaciji “Navodnjavanje kapanjem” naglašava prednosti navodnjavanja kapanjem u poticanju rasta biljaka, posebice u usporedbi s tradicionalnim tehnikama navodnjavanja. Kako biste osigurali najbolju moguću njegu biljaka, važno je voditi računa o temperaturi vode prilikom večernjeg zalijevanja. Pušenjak preporuča da hladnu vodu iz bunara ili drugog izvora čuvate u prikladnoj posudi, po mogućnosti bijeloj, kako se ne bi zagrijala tijekom dana.

  • Kako bi biljka dobila najbolju njegu, važno ju je smjestiti na zasjenjeno mjesto, zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Prilikom zalijevanja važno je održavati raspon temperature od 20 do 30 stupnjeva, izbjegavajući ekstremne temperature. Pušač savjetuje da se crijevo ne izlaže sunčevoj svjetlosti kako bi se spriječilo pregrijavanje vode u njemu. Slijedeći ove smjernice, važno je pokazati strpljenje i dopustiti biljkama da se potpuno probude prije nego ih zalijete navečer. Međutim, ključno je suzdržati se od zalijevanja prerano navečer, čekajući da temperatura padne ispod 30 stupnjeva.

U kasnim satima, obično oko 22 ili 23 sata, osobito kada su suočene s visokim temperaturama, ova se pojava često događa. Kad je riječ o plodnim biljkama poput rajčice, paprike, patlidžana, krastavaca, bundeve i tikve, potrebno je suzdržati se od zalijevanja lišća. Međutim, u slučaju salate i kupusa, Pušenjak preporučuje lagano navlaživanje lišća ujutro u vrućim danima kako bi se biljkama pružilo olakšanje. “Ipak, važno je osigurati da kapljice vode nisu pretjerano teške”, savjetuje. Za neiskusne vrtlare Pušenjak nudi vrijedan savjet za određivanje odgovarajuće količine vode: koristite lopatu za kopanje i promatrajte dubinu prodiranja vode nakon zalijevanja.

  • Primjenom ove jednostavne tehnike lako se može otkriti nevjerojatna količina vode koja se bespotrebno rasipa u sparnim danima. Ugradnja malča u tlo služi kao nezamjenjiv alat u smanjenju isparavanja vode. Primjenom tvari poput trave ili slame, imamo mogućnost sačuvati impresivnih 50% vode. Osim toga, malč služi kao zaštita za biljke, štiteći ih od naglih promjena temperature.