– Ono što doktori konstantno podvalče, i govore na televiziji je to, da se uvijek na vrijeme mora reagovati, te čim primjetite neke simptome koji su neobični i novi, odmah morate da reagujete. Naime, mi danas govorimo o trnjenju jedne ili obje ruke, i šta bi to u stvari moglo da znači.

Osjećaj utrnulosti i trnaca u rukama može ukazivati ​​na različite temeljne medicinske probleme i stanja. Brzo traženje liječničke pomoći ključno je za dobivanje točne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. Obratite pažnju na sljedeće bitne detalje: Postoji nekoliko mogućih čimbenika koji mogu pridonijeti osjećaju utrnulosti i trnaca. Utrnulost se može pojaviti kao posljedica dugotrajnog sjedenja ili stajanja u fiksnom položaju, koji vrši pritisak na živce i krvne žile. Nedovoljna cirkulacija krvi može ograničiti dotok krvi u udove, što rezultira osjećajem utrnulosti. Ozljede, zlouporaba alkohola, dijabetes i razna druga stanja mogu dovesti do oštećenja ili kompresije perifernih živaca. Nedostaci esencijalnih vitamina i minerala, posebno vitamina B12 i B6, kao i magnezija i kalija, mogu utjecati na živce i mišiće, što rezultira osjećajem trnaca i obamrlosti.

Ovi se simptomi mogu pripisati raznim bolestima, uključujući dijabetes, multiplu sklerozu, migrene, moždani udar i srčani udar. Osim toga, pušenje, prekomjerna konzumacija kofeina, alkohola ili droga također mogu igrati ulogu u manifestaciji ovih simptoma. Ako vam se dogodi da osjećate stalne ili dugotrajne osjećaje utrnulosti i trnaca, osobito kada su popraćeni dodatnim simptomima kao što su oštećenje vida, halucinacije, poteškoće s koordinacijom, nesuvisli govor ili gubitak svijesti, ključno je potražiti liječnički savjet.

  • Pravovremena konzultacija s liječnikom može znatno povećati učinkovitost liječenja i preventivnih mjera. Kako bi se utvrdio temeljni uzrok utrnulosti i trnaca, vaš liječnik može predložiti niz dijagnostičkih postupaka, poput višestrukih testova. Za procjenu različitih pokazatelja zdravlja, uključujući razinu šećera u krvi, vitamine, minerale i druge pokazatelje, provode se krvne pretrage. Osim toga, elektromiografija (EMG) i studije vodljivosti živaca koriste se za mjerenje električne aktivnosti u mišićima i brzine kojom se prenose živčani signali. Da biste bolje razumjeli stanje mozga i živčanog sustava, preporučljivo je podvrgnuti se MRI ili CT skeniranju.

Od ključne je važnosti zakazati posjet zdravstvenom radniku kako bi se dobila ispravna dijagnoza i odredio najprikladniji tretman. Uz medicinsku intervenciju, liječnik može predložiti promjene načina života, uključujući prilagodbe prehrane, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola. Suprotno tome, problemi unutar mozga ili leđne moždine također mogu rezultirati utrnulošću, iako se takvi slučajevi često podudaraju sa slabošću ili čak gubitkom funkcije u rukama ili šakama.

Postoje brojni čimbenici koji mogu pridonijeti osjećaju trnaca u rukama, u rasponu od problema s funkcijom živaca do problema s protokom krvi. Utrnulost ruke može nastati iz različitih izvora, poput oštećenja živaca, iritacije ili kompresije u šaci i zglobu. Uobičajeni uzroci trnaca u rukama uključuju oštećenje živaca u rukama, rukama ili vratu, pritisak na kralježnične živce zbog diskus hernije i kompresiju živaca koja je posljedica tumora, infekcije ili proširenih krvnih žila.

U slučaju da utrnulost u vašim rukama premašuje vaše uobičajeno iskustvo, koje obično traje kratko, stručnjaci preporučuju da odmah potražite liječničku pomoć, jer dugotrajno trnci mogu ukazivati ​​na potencijalno ozbiljno zdravstveno stanje, osobito ako je praćeno bilo koji od sljedećih simptoma: Osjećaj utrnulosti također se može doživjeti u raznim drugim dijelovima tijela. paraliza zbunjenost vrtoglavica Pojedinac može imati poteškoća u jasnom govoru i također može imati poteškoća u kontroli rada crijeva i/ili mjehura. osip.