Iznenađujuća objava renomirane pjevačice Dragane Mirković i njezinog supruga Tonija Bijelića o nepredviđenom razlazu nakon 24 godine veze mnoge je zaprepastila. Iako nije spremna otvoreno ulaziti u zamršenosti svog razvoda, Dragana je odlučila pružiti uvid u temeljne razloge koji stoje iza njezine odluke da se rastane od supruga.

Tijekom vremena otkrivaju se mnoge skrivene istine, a iznimka u tome nije ni renomirana pjevačica Dragana Mirković. Nakon 24 godine bračne sreće, očita je duboka promjena u njezinoj vezi sa suprugom Tonijem. Zbog toga posljednje tri godine žive odvojenim životima. Unatoč raznim sukobima, Dragana i Toni dali su sve od sebe kako bi spasili svoje nekoć uspješno partnerstvo. Odluka da se raziđu nije slučajna; nego su prepoznali da bi ostanak u nezdravoj vezi samo naštetio njima samima i njihovim voljenima.

Draganin izniman karakter ukorijenjen je u njezinu posebnom pogledu i angažmanu s onima oko nje. Zbog svoje nepokolebljive vjere u vlastitu vrijednost, Dragana se na svom profesionalnom putu suočavala s brojnim preprekama. Okolnosti njezina odrastanja često su izazivale suze, no svako iskustvo, bilo radosno ili tužno, služilo je potvrdi njezine snage i odlučnosti. Unatoč izazovima, Dragana se dosljedno opredjeljivala za naporniji put, vođena osobnim uvjerenjima i ambicijom za postizanjem viših ciljeva.

Od 1980-ih, Dragana je uspostavila istaknutu prisutnost u svijetu folk glazbe, čak je udružila snage s Lepom Brenom kako bi nastavila svoje glazbeno putovanje. Ipak, tijekom 1990-ih susrela se sa značajnim poteškoćama koje su loše utjecale na njezin osobni život.

Nakon susreta s Tonijem Bijelićem 1999. godine, Dragana je napravila odlučan izbor koji će odrediti tijek njezine egzistencije: preseljenje u Beč. Iako ova odluka nije bila nimalo jednostavna, Dragana je bez straha krenula u neistraženo područje. Bez obzira na brojne prepreke koje su stajale pred njom, prihvatila je priliku da započne novo poglavlje zajedno s Tonijem.

Dragana je u Toniju, državljaninu Bosne i Hercegovine, vidjela priliku da se oslobodi trenutne situacije. Njihova zajednica izgrađena je na temeljima poštovanja i predanosti, a Dragana je jednostavno željela Tonijevu prisutnost i ohrabrenje. Unatoč mogućim rizicima, Dragana je čvrsto vjerovala da je to pravi put za nju. Zajedno su ostvarili mnoštvo trijumfa, pokazujući snagu svoje ljubavi i suradnje.

BONUS TEKST

Glavobolja koja se ponavlja, obično pogađa jednu stranu glave, često je popraćena simptomima poput mučnine, povraćanja i poremećaja vida.

British Medical Journal nedavno je objavio opsežnu studiju koja ukazuje na moguću korelaciju između migrene i kardiovaskularnih bolesti. Studija je pokazala da su pojedinci koji tijekom života imaju migrene najčešće izloženi riziku od srčanog udara, moždanog udara, krvnih ugrušaka i zatajenja srca kao vodećih uzroka smrtnosti.

Od 1995. do 2003. godine skupina istraživača iz Danske i Sjedinjenih Država provela je opsežnu studiju. Unutar ove studije dokumentirali su slučajeve migrene kod ukupno 51.032 osobe. Naime, uočeno je da žene češće pate od migrene nego muškarci. Točnije, prosječna dob žena koje pate od migrene je 35 godina. Istraživanje je zaključilo da migrene treba smatrati značajnim čimbenikom u razvoju srčanih bolesti, osobito kod žena, au manjoj mjeri kod muškaraca.

Značajna stopa smrtnosti povezana s kardiovaskularnim bolestima među pojedincima s migrenama naglašava važnost provođenja temeljitog istraživanja migrena i poticanja pacijenata da usvoje zdraviji stil života. Nažalost, točni čimbenici koji leže u pozadini korelacije između migrena i kardiovaskularnih bolesti tek treba biti definitivno identificirani.

Kao što je vidljivo iz priloga, migrene predstavljaju značajan problem za znatan dio populacije mlađe i srednje životne dobi. Stoga smo se upustili u izazovan pothvat istraživanja učinkovitosti različitih prirodnih lijekova za ublažavanje glavobolje. Dolje je predstavljena opsežna zbirka lijekova koji su se pokazali korisnima. Prođimo sustavno kroz popis.