Meštani sela Visibaba, nedaleko od Požege, doživjeli su nevjerojatan prizor u obližnjoj šumi – iznenadno izbijanje vode iz zemlje. Ovaj izvanredan fenomen ostavio ih je zadivljenima, pogotovo kad su primijetili da temperatura vode koja je šikljala približavala se tački ključanja, dosežući čak 100 stepeni Celzijusa.

Milena Bulut Mateničarski, jedna od stanovnica, podijelila je svoje iskustvo: šetajući sa susjedima, primijetili su paru koja izlazi iz zemlje, praćenu neuobičajenim zvukom. Prišli su bliže i vidjeli neobičan mlaz vode koji je izbija iz zemlje. Unatoč vrlo niskoj temperaturi od -10°C, ovaj vrel potok uspio je otopiti sve oko sebe u radijusu od 50 metara.

Mještani su ostali zapanjeni, jer su bili nesvjesni ovog fenomena i nisu imali informacija o tome. Postojale su razne priče i glasine o prisustvu rimske vojske i termi na tom području, ali nisu imali potvrdu.

Nakon kontaktiranja načelnika općine i stručnjaka, otkriveno je da je ova pojava zbunila sve. Milomir Obradović, predsjednik Ministarstva zdravlja Visibabe, potvrdio je da je temperatura vode bila izuzetno visoka i da je to rijetkost.

Selo je bilo uzbuđeno, a stanovnici su već razmišljali o različitim mogućnostima. Prijedlozi su se kretali od izgradnje bazena do otvaranja luksuznog spa centra. Interesantno je da je vrijednost zemljišta u blizini naglo porasla nakon što je vijest o ovom fenomenu postala poznata, a neki su već počeli planirati kako iskoristiti ovo prirodno čudo.