Oni malo stariji se jako dobro sjećaju njegovog lika jer je u osamdestima glumio u najpopularnijim filmovima i serijama. Međutim već dugo se o njemu u javnosti ne zna ništa i mnogi su mislili da se prestao baviti glumom.

Ratko Tankosić, renomirani srpski glumac, stekao je afirmaciju svojim opsežnim repertoarom uloga, uključujući zapažene nastupe u hvaljenim filmovima i serijama kao što su “Balkan Express”, “Kamiondžije” i “Bolji život”, da bi na kraju napravio iskorak svojom izvedbom u “Posebna edukacija.

Glumac, poznat po pojavljivanjima u epizodnim emisijama, ima poseban nadimak koji ga izdvaja – nitko drugi nego Sarma. Poznati epizodist otkrio je podrijetlo Sarminog nadimka i razloge ljutnje Branka Cvejića na njega. Nakon proteka četiri desetljeća još uvijek me ulicom zovu Sarma.

Ovaj nadimak sam dobio zbog mog portretiranja u mom trećem filmu. Prilazili bi mi pojedinci, raspitivali se kako sam nakon tih premlaćivanja na ekranu. I tako se održalo do danas, napominje Tankosić i dodaje: Koncept “specijalnog obrazovanja” imao je veliku važnost na mom osobnom putu.

To se pokazalo nevjerojatno obogaćujućim iskustvom, prvenstveno zbog mogućnosti suradnje s cijenjenim profesionalcima kao što je Bekim Fehmiu. Učiti od njega bilo je doista neprocjenjivo. Naime, Lečiću je to bio inauguracijski film jer je tek završio akademiju. Kao strastveni entuzijast, pomno sam pratio njihov rad i u tom sam razdoblju revno kupovao Cvejićevo spomenuto remek-djelo.

  • Sarma priznaje da je njegova najveća greška to što nije poslušao savjet Branka Cvejića da se upiše na akademiju. Jedan od najupečatljivijih razgovora vodio sam s Brankom Cvejićem, poznatim glumcem poznatim po ulozi Baneta Bumbara. Dao mi je mudar savjet: Rale, upiši akademiju, tamo ti je i mjesto.

U to sam vrijeme odbacio njegovu sugestiju, izražavajući svoje zanimanje za podzemni svijet i kriminalni život. Gledajući unatrag, shvaćam koliko sam bio u zabludi. Razumljivo je da je Branko bio uzrujan mojom odlukom, a možda i dalje ima neku ogorčenost.

 

Tankosić govori istinu. Prema riječima samog redatelja Gorana Markovića, već se tada vidjelo kakva će biti njegova budućnost. Još u svom debitantskom filmu Marković je pokazao svoj talent izvanrednog redatelja. Dao mi je priliku da pokažem svoje sposobnosti i dopustio mi da slijedim svoje instinkte. Dok sjedim ovdje, gledam ovaj film i okružen sam tim pojedincima, vraćam se u te drage dane. Ratko Tankosić trenutno igra uz Snežanu Savić u pozorišnoj predstavi „Udaj se za muškarca. Ratko hvali Snežanu kao izuzetnu osobu, i kao ženu i kao glumicu.

kao kolegica, dosljedno odiše pozitivom i unosi radost na radno mjesto. I u izazovnim danima kada ne ide sve glatko, Snežana je katalizator koji nas sve motivira i podiže, smatra Ratko. Značajne priče sa snimanja: Tijekom prezentacije prije projekcije Goran Marković iskoristio je Ratkovo kašnjenje kako bi publiku zabavio šaljivom anegdotom vezanom uz snimanje.

Dok su aktere filma pozivali na pozornicu, Marković je u šali upitao: “Gdje je Sarma? Maloprije je bio ovdje!” Iznenada, jedno sjećanje izazvalo je smijeh u cijeloj dvorani, a Marković je rekao: “On ima naviku nestajati. Zapravo, tijekom snimanja je svoj kostim prodao za pivo! Pitali smo se kako ćemo dalje. Tankosić je svojedobno otvoreno govorio o svom pozivu, zadubivši se u teme glume i financija.

Živjeti samo od glume financijski mi nije isplativo. Dugo čekati na ulogu i oslanjati se na taj prihod dulje vrijeme ne isplati se, pogotovo s obzirom na moju skoru mirovinu. Glumačka industrija je evoluirala, a stil glume je postao suvremeniji, zbog čega se osjećam zastarjelo. Danas prvenstveno fotografiram za prijatelje kad im zatreba, ali filmska industrija mi je dosadila.