Nakon pažljivog razmatranja i promišljanja, došao sam do zaključka da se upustim u novo poglavlje u svom životu. Dok su godine braka bile prepune nebrojenih trenutaka blaženstva i sreće, došao je trenutak da prigrlim život samostalne žene.

U mojim šezdesetima u meni se pojavila novootkrivena želja da živim život po svojim uvjetima. Nakon više od četrdeset godina braka, sada sam opterećena ograničenjima i kompromisima koji dolaze s njim. Prisutnost života s istim partnerom dovela je do osjećaja monotonije i stagnacije. Oslobodio sam se ovog obrasca i spreman sam prigrliti nepoznato, usredotočiti se na osobni rast i otkriti svoj pravi potencijal i težnje. Obnovljeni osjećaj vitalnosti ono je što tražim, kroz istraživanje novih interesa, veze s nepoznatim licima i slobodu putovanja neopterećen teretom prošlosti.

Odluku o razvodu nisam donio bez pažljivog razmatranja. Upustivši se u duboku introspekciju i samoispitivanje, došao sam do zaključka da je to najprikladniji način djelovanja i za mene i za mog bivšeg supružnika. Nakon što sam ušao u brak s 22 godine, sada sam odlučio da je razvod pravi put naprijed.

Cijeli svoj život dijelila sam dom s istim čovjekom i zajedno smo bili blagoslovljeni s troje zdrave djece koja su, srećom, sva krenula na svoja vlastita putovanja u potrazi za srećom.

Imam nekoliko uvjerljivih razloga zašto želim okončati svoj brak i prihvatiti razdoblje produžene neovisnosti kao slobodna žena.

  • Nema moje obveze da se bilo kome u životu bilo što opravdavam. U slučaju razvoda, nema potrebe davati objašnjenja za beznačajne stvari kao što su položaj mojih papuča izvan kuće ili stanje vrata smočnice.
    Od sada sam odlučila dati prednost vlastitoj dobrobiti i fokusirati se isključivo na pripremu obroka u kojima osobno uživam. Prošli su dani brige o tuđim prljavim čarapama, kuhanja juha i miješenja kolača. Neprestana zabrinutost oko toga gdje je moj suprug više mi neće smetati. Više se neću zabrinuto pitati je li se odao alkoholu sa svojim društvom ili se zadržao ispred dućana s pivom u ruci.
    Ubuduće, moj jedini fokus bit će na meni i mojoj djeci. Svim srcem ću se posvetiti osobnom hobiju, bez prisustva supružnika koji bi me pitao: „Zašto želiš takve stvari u svojim godinama, luđakinje?
    Živjeti u neposrednoj blizini čovjeka koji na društvenim okupljanjima pred svojom obitelji stavlja fasadu mudrosti, kao da posjeduje svo znanje svijeta, nešto je što više ne želim. Došao sam do svoje granice. Vjerujem da mi je preostalo otprilike desetljeće vrijednih godina i želim ih posvetiti životu u samoći i neovisnosti.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.