Prema praktičarima kineske medicine, trpljenje bolova u leđima smatra se neprihvatljivim i tvrde da je tjelovježba najbolji lijek. Oni zagovaraju da se svaki dan posveti 10 minuta ovim vježbama, za koje se vjeruje da imaju i preventivne koristi.

U današnjem izdanju predstavljamo vam izbor od pet temeljnih vježbi posebno osmišljenih za ublažavanje nelagode u kralježnici i poboljšanje ukupne mobilnosti.

Izduženje kralježnice

Sjednite sa stopalima podvijenim ispod stražnjice, održavajući uspravan položaj dok se naginjete naprijed. Izvođenjem ove vježbe doživjet ćete ciljano rastezanje za svaki pojedini kralježak, pružajući olakšanje od bolova u gornjem i donjem dijelu leđa. Uz dosljednu praksu moguće je u potpunosti ublažiti tegobe u kralježnici.

Vježbe na zidu izvrstan su način za uključivanje tjelesne aktivnosti u vašu rutinu.

Osobama koje pate od glavobolja, napetosti u ramenima i vratu ova posebna vježba pruža olakšanje. Toplo se preporučuje osobama koje često imaju vrtoglavicu.

Zauzmite ležeći položaj s leđima oslonjenim na pod i stopalima čvrsto pritisnutim uza zid. Nježno stavite ruke na trbuh. Sa zatvorenim očima, usredotočite se na održavanje ravnomjernog i ritmičnog daha, dok svjesno otpuštate sve nevažne misli. Provođenje samo pet minuta u ovom položaju učinkovito će ublažiti napetost mišića u leđima i vratu, što će rezultirati potpunim nestankom svih dugotrajnih glavobolja.

Poza broj tri je poza psa.

Zauzmite položaj na rukama i koljenima, pazeći da vam kralježnica ostane u ravnini s tlom. Duboko udahnite i podignite glavu dok istovremeno ispružite trbuh prema van. Izdahnite dok spuštate glavu i angažirate trbušne mišiće. Ponovite ovaj niz ukupno 10 puta.

Upuštanje u istezanje i rotacijske pokrete.

Ako imate bolove u trbuhu i probavne smetnje, ova aktivnost može biti korisna. Započnite tako što ćete sjesti na pod i ispružiti noge. Prekrižite lijevu nogu preko desne, a zatim se nagnite prema lijevoj strani, koristeći ruku kao potporu. Ponovite ovaj postupak s desne strane. Zadržite ovaj položaj otprilike 30 sekundi.

Poza broj pet je poza leptira.

Ublažavanjem nelagode u kukovima i otpuštanjem napetosti u nogama i koljenima, učinkovito smanjuje bol.

Zauzmite sjedeći položaj na podu, pazeći da su vam leđa pravilno poravnata. Poravnajte noge i povucite ih prema tijelu. Zadržite ovaj položaj otprilike dvije minute.

Imajte na umu da imamo privilegiju posjedovati elastično tijelo koje se spremno vraća i cijeni svaku fizičku aktivnost. Dakle, umjesto da posegnete za lijekom protiv bolova, zašto ne biste isprobali jednu od ovih vježbi?

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.