Uz prijeteću gospodarsku krizu u Sjedinjenim Državama, Jeff Bezos, druga najbogatija osoba na svijetu, objavio je poruku upozorenja pozivajući i potrošače i tvrtke da zaštite svoje financije stvaranjem novčanih rezervi.

Bezos prepoznaje znakove nadolazeće recesije i naglašava važnost pripreme za potencijalno katastrofalne posljedice. Kao dokaz navodi rasprostranjeno otpuštanje radnih mjesta u raznim industrijama i ponavlja svoje uvjerenje da je slom tržišta neizbježan. Uz očekivano pogoršanje ekonomske situacije, Bezos savjetuje američkim kućanstvima da odgode kupnju stvari kao što su televizori, hladnjaci i novi automobili.

Bezos je savjetovao vlasnike malih tvrtki da daju prednost stvaranju novčanih rezervi nad ulaganjem u novu opremu, naglašavajući važnost izbjegavanja rizika i usvajanja načina razmišljanja da se nadaju najboljem dok se pripremaju za najgore.

Andy Jesse, koji je prošlog ljeta preuzeo dužnost izvršnog direktora Amazona, slijedeći korake svog prethodnika Bezosa, čini se da dijeli iste zabrinutosti o mogućoj recesiji. Kako bi se pripremio za potencijalno tešku gospodarsku klimu,

Amazon provodi mjere rezanja troškova, smanjuje izdatke i zaustavlja zapošljavanje na određenim pozicijama.To je u skladu s upozorenjima istaknutih ulagača, rukovoditelja, akademika i analitičara tijekom cijele godine koji su naglašavali napore Federalnih rezervi u borbi protiv rastuće inflacije. U lipnju je inflacija dosegnula 9,1 posto, što je najviša razina u 40 godina, au listopadu je ostala na 7,7 posto, prenosi Mondo.

Kako bi ublažila inflatorne pritiske, Federalne rezerve poduzimaju brze mjere za usporavanje gospodarskog rasta, poput povećanja kamatnih stopa. Vrlo je vjerojatno da će te kamate premašiti 5%, što je prvi put od 2007. godine. Kao rezultat toga, američki potrošači i poduzeća mogli bi se suočiti s izazovima rasta cijena, rastućih troškova posudbe i usporavanja gospodarstva.