– Za naš današnji članka spremili smo vam dvije jako kratke priče sa domaće scene, u kojima ćemo govoriti o dvije velike pjevačke legende. Prva od njih je Toma Zdravković, boem, i čovjek koji je na onaj svijet otišao bez da je uštedio išta od svoje karijere. Jednostavno je znao da završi sa nekim nastupom, pokupi se, ode i pređe preko puta u neku kafanu gdje ostavi baš cijeli svoj honorar.

Film je nastao prema životnoj priči Tome Zdravkovića, kojeg slave kao jednog od najvećih pjevača. Poznat po svojim iznimnim glasovnim sposobnostima, utjelovio je bit pravog boema i čovjeka duboke duševne prirode.

Njegovi prijatelji ga se i danas živo sjećaju, a među tim sjećanjima je i glasoviti skladatelj Milutin Popović Zahar.

Tijekom gostovanja u emisiji “Ispovijest” ne samo da je otkrio zamršenosti svog prijateljstva s Tomom, već je ispričao i anegdotu za koju ga je Toma izričito upozorio da je nikad ne smije otkriti. Počevši svoju priču o glasovitom boemu, izrazio je uvjerenje da je film Dragana Bjelogrića s Milanom Marićem “prevara” u prikazu pjevačevih osobina i pojedinih aspekata njegove životne priče.

Otkriveno je da Tom nije bio vješt u interakciji sa ženama, a kao dokaz je podijeljena “zabranjena priča”.

  • Tijekom razgovora, Zahar je podijelio savjet koji je jednom dobio: “Zahare, ti si prilično neugodna osoba. Ako nastaviš govoriti na ovaj način, izgubit ćeš prijatelje.” Nastavio je prepričavati anegdotu o svojim iskustvima s visokim, neuglednim šoferom koji je svojim pjesmama privukao djevojku i doveo prijatelja da mu pravi društvo. Zahar je tada spomenuo da je spavao s jednom od djevojaka, koja je šutjela, dok je druga neprestano gnjavila šofera. Shvativši da to nije idealno, Zahar je predložio promjenu partnera, što je rezultiralo time da je prethodno tiha djevojka sada zanovijetala šoferu, dok je druga šutjela.

Zahar je ispričao incident u kojem su ga pitali o poruci koju je izvukao iz određene situacije. U odgovoru je rekao da je jedina poruka koju je uočio bila važnost toga da pojedinac jednostavno pjeva. Međutim, ovaj je odgovor doveo do toga da je muškarac bacio čašu s vinom na Zahara. Unatoč čovjekovoj intrigantnoj i pametnoj naravi, Zahar je zaključio da je njihovoj vezi došao nesretan kraj.

BONUS TEKST

Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća Doris Dragović se profilirala kao istaknuta ličnost u svijetu glazbe. Rođena 1961., ostaje relativno nepoznata pod imenom Dorotea. U službenim se evidencijama vodi kao Doris Budimir zbog braka s vaterpolistom Mariom Budimirom.

Doris Dragović, renomirana pop pjevačica s prostora bivše Jugoslavije, oduvijek je bila skromna i nenavikla na komplimente i divljenja. Unatoč tome što ju je publika označila kao divu, ona ponizno priznaje njihovu percepciju dok se osobno osjeća neugodno zbog naslova.

Doris je u intervjuu za “IN Magazin” naglasila da, iako prepoznaje želju za samoizražavanjem i traženje etiketa ili titula, ono što joj je istinski bitno jeste snaga dobre priče, energija koju ona nosi i način na koji osvjetljava njezin život, bez obzira koliko ti ljudi bili udaljeni.

Godine 1986. započela je svoju solo karijeru i ponosno predstavljala Jugoslaviju na natjecanju za pjesmu Eurovizije održanom u Norveškoj sa svojom zadivljujućom pjesmom “Zeljo moja”, osiguravši impresivno 11. mjesto. Ova bezvremenska pjesma odjeknula je među slušateljima svih uzrasta, a njezin je uspjeh samo porastao dok je neprestano nizala jedan hit za vrhom top ljestvice.