Tumor na pankreasu je postao jako učestao u posljednjih par godina. Vjerujemo da ste do sada čuli, da je jako veliki procenat javnih osoba preminuo od ove zlokobne bolesti. Najpoznatiji od njih je svakako proslavljeni srpski pjevač, Marinko Rokvić.

Bolest raka gušterače često ostaje neotkrivena u početnim fazama, što dovodi do lakog odbacivanja. Tragično, šanse za preživljavanje pacijenata su obeshrabrujuće niske, jer samo 12,5% uspije prijeći granicu od pet godina. Međutim, medicinski stručnjaci su izdvojili pet različitih simptoma koji bi trebali biti promatrani s najvećom zabrinutošću. Pravovremeno prepoznavanje ove bolesti može imati golem utjecaj na očuvanje života.

U četvrtak je poznata američka TV osoba, Jerry Springer, tragično izgubio život od raka gušterače nakon hrabre borbe. Bio je to razoran udarac jer je svoju dijagnozu dobio prije samo nekoliko mjeseci. Rak gušterače, koji se često naziva “tihim ubojicom”, poznat je po svojim simptomima koji lako mogu proći nezapaženo. Zapanjujuće, nedavna studija koju je provela Pancreatic Cancer Action Network, a objavljena u Daily Mailu, otkrila je da nevjerojatnih 83% odraslih nije svjesno simptoma povezanih s ovom bolešću.

Osim toga, većina pojedinaca dobije dijagnozu nakon što se rak već proširio ili metastazirao. UK NCI izvještava da samo 13% pacijenata može prekinuti liječenje na primarnom mjestu raka. Stručnjaci uvelike priznaju da rano prepoznavanje simptoma može uvelike povećati stope preživljavanja.

Primarni i najuočljiviji znak raka gušterače je manifestacija požutjele kože i očiju. Ova promjena boje pripisuje se obilju bilirubina, žućkasto-smeđe tvari koja se proizvodi u jetri. Obično se žuč ispušta u crijeva kako bi se olakšala probava masti. Ipak, ako se žučni kanali začepe, bilirubin se počinje nakupljati, što rezultira žutilom kože i očiju. Osim fizičke promjene boje, žutica također može izazvati osjećaj mučnine, povraćanja, probavnih smetnji i umora.

Bol u želucu dodatni je znak koji može ukazivati ​​na prisutnost raka gušterače. Tumori koji nastaju u donjem dijelu gušterače mogu brzo metastazirati, vršeći pritisak na obližnje organe, poput želuca. Pancreatic Action Network izvještava da će oko 70 posto osoba s dijagnosticiranim rakom gušterače osjetiti nelagodu u trbuhu.

Osim što osjećaju nelagodu u trbuhu, osobe kojima je dijagnosticiran rak gušterače također se mogu susresti s bolovima u leđima. Ova bol se obično osjeća ispod lopatica, iako se također može osjetiti u ramenima i može se pogoršati kada ste u ležećem položaju.

  • Osobe kojima je dijagnosticiran rak gušterače mogu doživjeti nagli pad tjelesne težine. Ova se pojava može pripisati smanjenom ili potpunom odsustvu apetita, što dovodi do smanjenja težine. Smanjenje apetita može se pripisati neadekvatnoj opskrbi enzimima gušterače, koji su ključni za razgradnju i probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina.

Neuobičajene promjene u teksturi stolice služe kao potencijalni znak raka gušterače. Iako konzumacija hrane poput brokule, graha i leće može dovesti do pojave plutajuće stolice, ova pojava također može nastati zbog neadekvatne proizvodnje žuči. Jetra stvara žuč za izbacivanje toksina, prekomjernog kolesterola i drugih oblika otpada.

Ako postoji neuspjeh u pravilnoj apsorpciji žuči, to može dovesti do poremećaja kemijske ravnoteže. Ako tumor ometa funkciju gušterače, neprobavljena hrana će brzo proći kroz probavni sustav, ometajući sposobnost gušterače da apsorbira hranjive tvari i rezultirati proljevom. Kao posljedica toga, to može uzrokovati povećanje količine masti prisutne u stolici, što dovodi do plutajućeg, masnog ili svijetlog izgleda.