– Mi se danas malo posvećujemo najvećoj mistici koja vlada u današnje vrijeme. Jer, koliko god imali razvijenu modernu medicinu i stručnjake, niakda se neće saznati šta se zapravo dešava nakon smrti. Neki tvrde jedno, neki drugo, a mi danas govorimo o ovoj temi iz stručnog aspekta.

Near Death Experience Research Foundation, koju je osnovao radijacijski onkolog Jeffrey Long iz Kentuckyja, posljednjih 25 godina provodi znanstvena istraživanja o postojanju života nakon smrti. U nedavnom eseju napisanom za “Insider”, dr. Long samouvjereno tvrdi svoje nepokolebljivo vjerovanje u zagrobni život, oslanjajući se na svoje opsežno istraživanje. Ne samo da izražava sigurnost u postojanje zagrobnog života, nego također zadire u intrigantno područje onoga što bi to iskustvo nakon smrti moglo uključivati, posebno se fokusirajući na početne trenutke nakon nečije smrti.

  • U ulozi specijalizanta onkologije prije 37 godina dobio sam upute da je zračenje najučinkovitija metoda liječenja raka. S ograničenim pristupom informacijama zbog nepostojanja interneta, oslonio sam se na istraživanje provedeno u knjižnici. Tijekom jedne od mojih seansi, slučajno sam naišao na sveobuhvatno izdanje “Journal of the American Medical Association”. Na stranicama ove publikacije naišao sam na članak koji detaljno opisuje fenomen poznat kao iskustva bliske smrti, obuhvaćajući raznolik niz osobnih susreta s rubom smrti.

Ovo me potaknulo na razmišljanje. Sva moja dosadašnja znanja usadila su mi uvjerenje da je netko ili živ ili mrtav, bez sredine. Međutim, moja se perspektiva promijenila kad sam zadubio u kardiologov izvještaj o pacijentima koji su doživjeli smrt i potom se vratili u život, prepričavajući izvanredne i gotovo nezamislive susrete.

Još od tog određenog trenutka, moja intriga u iskustvima bliske smrti se rasplamsala. Za mene iskustvo bliske smrti obuhvaća stanje u kojem se pojedinac nalazi ili u komatoznom stanju ili klinički mrtav, bez otkucaja srca, ali još uvijek u mogućnosti doživjeti živopisan susret u kojem percipira, sluša, doživljava emocije i uključuje se u komunikaciji s drugim subjektima. Znanje i otkrića koja sam stekao u vezi s tim susretima duboko su promijenili moju percepciju kozmosa.

Slični obrasci mogu se uočiti u iskustvima bliskim smrti.

Po završetku specijalizacije, pokrenuo sam inicijativu za osnivanje Zaklade za istraživanje iskustva bliske smrti. Moj je cilj bio prikupiti izvještaje iz prve ruke od pojedinaca koji su prošli kroz takav susret i podvrgnuti ih ispitivanju kroz objektiv i znanstvenika i medicinskog stručnjaka. Pristupajući pitanju sa skepsom, nastojao sam dati ocjene utemeljene na konkretnim dokazima. Međutim, suočio sam se s obiljem uvjerljivih dokaza koji su me natjerali da prigrlim ideju da život poslije smrti neporecivo postoji.

Iskustva bliske smrti, iako jedinstvena u svojim pojedinačnim detaljima, slijede uočljiv slijed događaja koje sam uočio nakon proučavanja brojnih slučajeva. Otprilike 45 posto onih koji se podvrgnu ovom fenomenu prijavilo je privremeno odvajanje svijesti od svog fizičkog tijela. Tijekom ove odvojenosti, njihova svijest lebdi iznad njihovog tjelesnog oblika, dopuštajući im da svjedoče i percipiraju svoje okruženje. Često ovo okruženje uključuje bjesomučne napore da se osoba oživi. U jednom izvanrednom slučaju, žena je ispričala kako je vidjela liječnika kako greškom ispušta medicinski instrument, što je detalj koji je kasnije potvrdio i sam liječnik.

  • Nakon transcendentalnog susreta, pojedinci se nalaze prebačeni u alternativnu dimenziju. Mnoštvo prolazi kroz tunel i gleda blistavo, snažno svjetlo. U ovom eteričnom planu, toplo ih grle preminuli voljeni, uključujući i voljene ljubimce, koji odišu vitalnošću i snagom. Prevladavajući osjećaj koji dijele mnogi je sveobuhvatna ljubav i spokoj. Kao da je ovo alternativno područje njihovo istinsko mjesto pripadanja.

Priče o jarkom svjetlu, tunelima i susretima s preminulim voljenima mogu izgledati kao umorni klišeji, ali nakon što sam 25 godina posvetio istraživanju ovog fenomena, uvjeren sam da su ovi opisi postali toliko rašireni u našoj kulturi jer su neporecivo stvarni. Zapravo, imao sam priliku proučavati skupinu djece mlađe od pet godina koja su imala iskustva bliska smrti, i zapanjujuće, prepričavali su potpuno iste susrete kao i odrasli. Vrlo je nevjerojatno da bi u tako mladoj dobi bili izloženi konceptu blistave svjetlosti ili tunela koji se manifestira nakon smrti.

Razni pojedinci su me obavještavali o izvanrednim događajima koji su kasnije i provjereni. Jedan incident uključivao je ženu koja je izgubila svijest dok je jahala konja stazom. Začudo, njezino je tijelo ostalo na stazi dok je svijest pratila konja dok je galopirao natrag do staje. Nevjerojatno, uspjela je dati detaljan izvještaj o tome što se dogodilo u staji, unatoč njenoj fizičkoj odsutnosti. Ovaj iskaz potvrdili su i drugi koji s njom nisu razgovarali. Kao doktor medicine, opsežno proučavam istraživanje mozga i temeljito razmatram sva moguća objašnjenja za iskustva bliska smrti. Međutim, nijedna od postojećih teorija ne nudi ni izdaleka prihvatljivo fizičko opravdanje za ovaj fenomen.

Osim toga, zadubio sam se u izvještaje pojedinaca koji su za dlaku izbjegli ralje smrti, ispitujući njihova iskustva.

Kada govorim o iskustvima bliskim smrti, konkretno mislim na jedinstvenu definiciju u kojoj je pojedinac onesviješten. Međutim, postoji još jedan zadivljujući fenomen koji me jako intrigira: ono što sam označio kao susret s trenutnim i neodoljivim strahom od smrtnosti.

To su okolnosti u kojima doživljavate duboki osjećaj neposredne opasnosti za svoju egzistenciju. To su slučajevi u kojima je smrt za dlaku izbjegnuta, kao što su gotovo smrtonosni prometni sudar gdje je djelić sekunde ili mala varijacija u kretanju mogla rezultirati kobnim ishodom ili naglim i neočekivanim padom.

Dok pojedinci u ovoj situaciji obično ne percipiraju tunel ili blistavu svjetlost, oni često prepričavaju osjećaj da im cijeli život “treperi pred očima”. Ovaj fenomen povremeno opisuju pojedinci koji su se susreli s iskustvima bliskim smrti, ali je rašireniji među onima koji su za dlaku izbjegli potencijalno kobnu okolnost. Nevjerojatno je da se te osobe mogu prisjetiti sjećanja iz djetinjstva koja su im promakla u budnom stanju, samo da bi ta sjećanja potvrdila kroz razgovore s članovima obitelji.

Nakon našeg smrtnog postojanja, pronaći ćemo utjehu i spokoj.

  • Dok moje primarno zanimanje uključuje pomoć oboljelima od raka, moj žar leži u ispitivanju iskustava bliskih smrti (NDE). Suzdržavam se od rasprave o svojim dodatnim istraživanjima sa svojim pacijentima, ali moje istraživanje područja života nakon smrti dalo mi je veći osjećaj empatije i dobronamjernosti kao liječniku. Ova novootkrivena perspektiva omogućuje mi da vodim svoje pacijente kroz zastrašujuće izazove bolesti opasnih po život s povećanom hrabrošću i žarom. Moj krajnji cilj ostaje pomoći im u povećanju njihove dobrobiti tijekom njihovog vremena na ovoj zemaljskoj razini. Međutim, nepokolebljivo sam uvjeren da će, kada dođe vrijeme da odu, pronaći utjehu i mir.