Nikola Tesla, veliki srpski naučnik, bio je vizionar koji je promenio svet svojim izumima i smatra se naučnikom koji je bio daleko ispred svog vremena.

Međutim, Tesla je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ovaj poremećaj se zasnivao na potrebi da se određena radnja ponavlja iznova i iznova. Neki istoričari smatraju da je upravo ovaj poremećaj doprineo Teslinom maksimalnom potencijalu, jer ga je naterao da istu stvar iznova i iznova “pretresa” dok ne dođe do savršenog rešenja.

Takođe, ovim se može objasniti i njegova velika želja da vreme provodi sam, što je karakteristično za osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Anksioznost je takođe često prisutna kod ovih osoba.

Tesla je imao i druge neobične navike. Na primer, voleo je da provodi vreme sa golubovima. Takođe, bio je opsednut brojevima, a naročito brojem tri, pa je svaka njegova hotelska soba počinjala ovim brojem. Na svaka tri sata rada pravio je malu pauzu kako bi odmorio mozak. Soba u kojoj je umro imala je broj 3327 i nalazila se na 33. spratu.Teslina opsesija brojem 3 išla je dotle da je, živeći po hotelskim sobama,birao one čiji broj može da se podeli sa trojkom.

“Ako vam je jasno značenje broja 3, 6 i 9, onda imate u svojim rukama ključ univerzuma“, govorio je veliki naučnik Nikola Tesla.

Iako je danas Teslu doživljavamo kao genija, tokom njegovog života zbog stigme koja je pratila mentalne bolesti nije mogao pronaći pomoć i podršku koja mu je bila potrebna. Umro je sam, u siromaštvu i pomalo izolovan, što je zapravo tužan kraj najvećeg uma modernog doba.

Uprkos svim izazovima koje je Tesla imao, njegovi doprinosi su neizbrisivi i ostavili su dubok trag u svetu nauke i tehnologije.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.