Emir Kusturica, poznati filmski režiser, često je angažovao amatere za svoje filmove, nazivajući ih “nebrušenim dijamantima”. Ovi talentovani pojedinci, iako bez prethodnog glumačkog iskustva, ostavili su neizbrisiv trag na filmskom platnu. Nažalost, mnogi od njih su tragično završili, birajući takav kraj ili ne nalazeći drugi izlaz. Izdvajamo tri legende koje su se proslavile u Kusturičinim filmovima, ali su završile neslavno.

Davor Dujmović
Davor Dujmović je bio veliki glumački talenat, koji je napustio ovaj svet 31. maja 1999. godine u 29. godini života. Sa samo 18 godina, postao je zvezda u filmu “Dom za vešanje”. Rođen u Sarajevu, Davor je odrastao u siromašnoj porodici i sanjao o sviranju klavira, ali nije imao instrument. Njegova majka je poznavala čistačicu u školi koja mu je omogućila da vežba noću.

  • Prvi susret sa Emir Kusturicom desio se kada je Davor, svraćajući kod oca na pijaci Markale, slučajno ušao u restoran gde su bili Kusturica i njegov asistent Ćiro Mandić. Pozvali su ga na kasting za film “Otac na službenom putu”, nakon čega je dobio ulogu. Film je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, ali Davor nije uspeo da upiše filmsku akademiju i više nije ni pokušavao.

Postao je glavni glumac u filmu “Dom za vešanje” i bio je poredjen sa Dastinom Hofmanom. Međutim, početkom ’90-ih godina, Davor se navukao na heroin i uprkos pokušajima lečenja, nije uspeo da se oslobodi zavisnosti. Rat ga je zatekao u Sarajevu, a kasnije se preselio u Beograd, gde je snimio još nekoliko filmova, uključujući “Andergraund”. Nakon rata, seli se u Banjaluku, a potom u Sloveniju, gde se borio sa depresijom i alkoholizmom. Na kraju, 31. maja 1999. godine, Davor se obesio.

Ljubica Adžović
Ljubica Adžović, Romkinja koju je Kusturica prepoznao kao talentovanog naturščika, proslavila se ulogama u filmovima “Dom za vešanje” i “Crna mačka, beli mačor”. Iako su joj nudili uloge u Nemačkoj, odbijala ih je, želeći da radi samo sa Kusturicom. Rođena u Skoplju, Ljubica je živela u Baru i pred kraj života boravila u Francuskoj i Švedskoj. Majka devetoro dece, bila je poznata po svojoj autentičnosti i prirodnom talentu.

Emir Kusturica je pronašao Ljubicu u malom mestu Zaograd i bio je fasciniran njenom harizmom, te je odlučio da je dovede pred kamere. Iako je doživela uspeh u svetu filma, Ljubica se vratila čitanju sudbine iz karata na plaži u Sutomoru. Optužena je za trgovinu decom, ali je ta vest ubrzo demantovana. Preminula je 2006. godine u Crnoj Gori. Kusturica je izrazio duboko žaljenje zbog njene smrti, opisujući je kao jedinstveni talenat.

Aleksandar Saša Zurovac
Aleksandar Saša Zurovac proslavio se ulogom Vlade Klikera u filmu “Sećaš li se Doli Bel?”. Rođen 1948. u Mostaru, s porodicom se preselio u Sarajevo i kao mlad glumac privukao pažnju Kusturice. Nakon uspeha filma, Zurovac je postao poznat, ali je njegov život krenuo nizbrdo nakon smrti majke 1988. godine.

Zurovac je bio smešten u različite socijalne i medicinske ustanove, gde je proveo vreme tokom rata. Nakon rata, preselio se kod sestre u Sarajevo, ali je ubrzo smešten u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići kod Fojnice. Tu je preminuo 2016. godine u 69. godini.

Ovi talentovani pojedinci, iako su ostavili neizbrisiv trag u Kusturičinim filmovima, suočili su se sa ličnim tragedijama koje su im obeležile živote. Kusturica ih je prepoznao kao “nebrušene dijamante”, ali su njihove priče, nažalost, završile neslavno.