– Za danas smo spremili jednu jako korisnu priču, a koja je povezana sa paprikama koja je jedna od omiljenijih sorti biljaka na ovim prostorima. U kuhinji se može primjenjivati na jako veliki broj načina, i zato je neizostavan dio svih bašti u kompletnoj našoj regiji.

Sadnja paprike može se pokazati izazovnim zadatkom, posebno za one koji se tek upoznaju s umijećem uzgoja. Kako bi se osigurao optimalan rast i obilna proizvodnja plodova, ove mlade biljke zahtijevaju posebnu pozornost na izlaganje svjetlu, gnojidbu i pravovremenu transplantaciju. Marljivo se brinući o njihovim potrebama, možete uzgajati uspješne biljke ukrašene živim lišćem, rascvjetanim cvijećem i obilnim urodom. U svojoj kuhinji možete upotrijebiti samo tri sastojka kako biste napravili domaći prilog koji savršeno pristaje uz vaš obrok. Dopustite mi da vam osiguram potrebne stvari. Sastojci: Za smjesu pomiješajte 1 žlicu suhog kvasca, 1 žlicu sode bikarbone i 1 litru tople vode.

Postupak: Pomiješajte sve komponente i ostavite ih da odstoje dva sata. Nakon toga umiješajte 10 litara vode i dobivenu otopinu upotrijebite za hidrataciju biljaka. Kvasac se sastoji od bitnih komponenti kao što su vitamin B, minerali i drugi korisni sastojci. Kada se kvasac unese u tlo, povećava se razina dušika i fosfora, što rezultira poboljšanim rastom biljaka. Dodatno, primjena sode bikarbone služi za uklanjanje štetnih tvari i zaštitu biljaka od razvoja gljivica. Slično rajčici, ključni aspekt uzgoja uspješnog i plodnog usjeva paprike je praksa rezidbe. Orezivanje biljaka paprike u vrtu, na povišenim gredicama ili posudama može dati fantastične rezultate!

  • Čin rezidbe igra ključnu ulogu u uzgoju uspješnih i visoko produktivnih biljaka paprike. Podrezivanjem biljaka paprike ne samo da poboljšavate njihov pristup bitnim elementima poput zraka, vode i sunčeve svjetlosti, već također potičete bolje oprašivanje i veće prinose. Ako se paprike ostave da rastu bez ikakvog obrezivanja ili obrezivanja, njihove grane, stabljike i lišće mogu stvoriti debeli sloj lišća koji predstavlja izazov za oprašivače da dođu do cvjetova. Međutim, stvaranjem prostora unutar biljke može se poboljšati oprašivanje.

Nadalje, ovaj povećani protok zraka ne samo da pogoduje cjelokupnom zdravlju biljke, već i povećava njenu snagu. Osim brojnih prednosti, rezidba također pojednostavljuje njegu biljke. Uklanjanjem donjih grana biljke paprike poslovi poput zalijevanja i gnojidbe postaju mnogo lakši. Štoviše, ova tehnika podrezivanja služi kao barijera protiv štetočina, jer im onemogućuje pristup biljci. Bez donjih grana, štetnicima je teško popeti se do lišća. Imajući na umu ove prednosti, nastavite čitati u nastavku kako biste saznali precizne metode rezidbe paprike.

Kod manjih sorti paprike potrebno je odrezati donjih 20 do 25 centimetara biljke nakon što sazriju. S druge strane, veće vrste paprike zahtijevaju minimalno 30 do 40 centimetara slobodnog prostora od baze do vrha. Da biste postigli uspjeh, važno je pažljivo podrezivati ​​biljku dok se razvija. U početnoj fazi rasta, dok je biljka još mala, počnite s uklanjanjem svih grana unutar donjih 10 do 15 centimetara. Budući da su stabljike mladih biljaka vitke, mogu se bez napora orezati oštrim i sanitarnim škarama. Osigurajte da je prije rezidbe obavljena sterilizacija. Prije bilo kakve aktivnosti rezidbe, ključno je dezinficirati svoje oštrice antiseptičkom otopinom.

Ova mjera opreza osigurava da se bolesti ne prenose s prethodnih biljaka koje su možda orezane istim noževima. Zapamtite, ovu praksu treba slijediti bez obzira na biljku na kojoj radite. Kako biste stvorili više prostora za rast, važno je redovito podrezivati ​​donje dijelove biljke. Sve ostatke paprike bez vidljivih znakova bolesti možete staviti u kompostnu hrpu. Rezidba može uvelike koristiti srednjim i gornjim dijelovima vaših biljaka paprike, pridonoseći njihovoj ukupnoj pobjedi.

Ta je područja lakše orezivati ​​u odnosu na niže, a učinkovito sprječava pretjerano zgušnjavanje lišća. Kako bi se osigurala stabilnost većih sorti paprike poput zelene, crvene i žute paprike, kao i velikih pečenih paprika, bitno je osigurati potporu i za glavnu stabljiku i za jako opterećene grane. Slično manjim sortama paprike, preporučljivo je početi vezati glavnu stabljiku nekoliko centimetara iznad baze u ranoj fazi. Osim toga, kako glavna stabljika ili stabljike nastavljaju rasti, važno je nastaviti ih vezati za dodatnu stabilnost.