Mile Novaković, bivši lider UKP-a, je tokom svog govora istakao temu nestanka malene Danke Ilić, koja je nestala u Banjskom Polju u utorak oko 13:45 sati. Naglasio je da će, s obzirom na dostupne informacije, odbaciti tradicionalnu teoriju otmice i umjesto toga istražiti ljude najbliže djetetu.

Prema Novakoviću, trenutni fokus istrage je na roditeljima i njihovim vezama. Njihovi telefoni se ispituju, a neki članovi uže porodice mogu biti podvrgnuti poligrafskom testiranju. Policija i ostale uključene strane detaljno pregledavaju područje, što je dovelo do proširenja obima istrage.

Također, Novaković ističe važnost detaljnog ispitivanja osoba koje su prešle granicu sa djetetom, te poziva na oprez u provjeri svakog detalja. Izražava sumnju da je ovo tipičan slučaj otmice, sugerirajući da bi bilo neobično da dijete bude kidnapovano na toj lokaciji bez prethodne veze.

Polazeći od svog iskustva u provođenju zakona i susreta sa slučajevima otmica, Novaković iznosi svoju perspektivu da situacija ne izgleda kao tipična otmica, ali naglašava da je ovo spekulativno mišljenje. Ističe zagonetnu prirodu cijelog slučaja i izazove u pronalaženju rješenja.

Prema najnovijim informacijama Kurira, policija je ogradila okolinu vikendice u kojoj je Danka posljednji put viđena. Planiraju temeljito istražiti put koji vodi do farme, koristeći tešku mehanizaciju poput bagera.

Tačan uzrok istrage u dvorištu još uvijek nije poznat, što otežava utvrđivanje tačnog razloga nestanka.