Čovek koji je otkrio zašto je pored žene našao ljubavnicu, mnogima će promeniti mišljenje.

Mnogi su mišljenja da preljube osvežavaju brak i da ih čine čvršćim, a poznato je da su i mnoge preljubničke afere razorile i najčvršće brakove i porodice. Međutim, ponekad se treba zapitati šta je to što dovodi do preljube, a ispovest jednog čoveka možda je odgovor na to pitanje.Upao sam u klasičan stereotip: zgadio mi se moj bračni život. Dvoje dece, svađe, svaki dan ista dešavanja, umorna i večito ljuta žena…Odlučio sam da sve ostavim i da krenem dalje. Našao sam potencijalnu ljubavnicu: nova koleginica u našoj firmi. Mlada, vesela, zgodna, bezbrižna… Osveženje! Počeo sam da “oblećem” oko nje. Vodio je u kafić, na ručak, šalio se stalno itd. Supruzi sam servirao klasične izgovore: pao server, zaglavio na sastanku itd.

I kao rezultat meseci “udvaranja”, devojka je obećala seks. Dogovor je bio da te subode dođem kod nje u kuću. Do tada me nikad nije zvala kod sebe. Vratio sam se kući ranije: srećan, dok su mi hormoni divljali kao kod tinejdžera. Mozak sa isključio. Ovih dana sam razmišljao drugim delom tela….Kod kuće ista scena uvek: supruga umorna, deca uredno smeštena u krevet. Nemoguće je nešto sakriti od žene. One ti pročitaju sve sa lica kao profesionalci. Tako je moja Marina odmah primetila da sam zadovoljan, poput mačke koja se dočepala komada slanine.

Nije me bilo briga što ona, izgleda sve primećuje. Međutim, Marina nije ništa prokomentarisala, već je jednostavno rekla da pada od umora i nakon što je oprala suđe, otišla je u sobu da spava.Prosto nisam mogao da dočekam tu subotu. Srećan sam maštao o tom događaju koji samo što se nije desio…Istuširao sam se i otišao u spavaću sobu. Sačekala me sledeća slika: Marina spava potpuno obučena, kose rasčupane sa razmazanom šminkom na licu. Pored kreveta je stajala naša fotografija sa svadbe.

Na njoj Marina prelepa, mlada, srećna… Ni nalik ovoj ženi što leži sada pored mene. Do mozga mi dopre misao: Šta joj se desilo?Polako mi je počelo navirati sećanje o njoj kao trudnici, kao mladoj majci, ženi koja je žrtvovala svoju karijeru zbog dece, ženi koja svaki dan kuva i čisti, slaže i pegla brda odeće….Bio sam duboko potresen. Ljubavnicu više nisam mogao gledati istim očima. Shvatio sam da Marina nije samo žena koja je sada svedena na svoj izgled, već kompleksno biće koje je prolazilo kroz razne faze života, od kojih su mnoge bile teške i iscrpljujuće.

Moj brak nije bio savršen, ali to nije značilo da Marina nije ulagala napore. Shvatio sam da je pogrešno pokušavati naći sreću izvan braka umesto da radimo na njegovom poboljšanju. Osećao sam se kao da sam zanemario sve što je Marina dala našoj porodici i koliko se trudila da održi našu zajednicu.Odlučio sam da prekinem sa svojim avanturama i da se posvetim svom braku. Razgovarali smo, otvoreno i iskreno. Marina je bila iznenađena mojim priznanjem, ali je istovremeno bila spremna da radi na našem odnosu.

Nismo odmah rešili sve probleme, ali smo počeli da radimo na njima zajedno. Postepeno, počeo sam da cenim sve što Marina radi za nas i koliko je važna njena uloga u našem životu.Nakon nekog vremena, primetio sam promene. Marina je ponovo postajala ona vesela i lepa žena koja je bila zaljubljena kada smo se venčali. Naš brak je postao jači nego ikada pre, a ja sam shvatio da prava ljubav ne leži u traženju nečeg novog, već u ceni koju plaćamo za ono što već imamo.

Zahvaljujući toj introspekciji, naš brak je cvetao. Svaki dan sam bio zahvalan što imam Marina pored sebe, iako znam da nismo savršeni. Ali sada znam da je ljubav ono što se neguje i gradi, ne nešto što se lako nalazi u tuđim krevetima ili zagrljajima.Prema tome, ova priča nije samo o tome kako sam se suočio sa svojom preljubom, već i o tome kako sam shvatio pravu vrednost braka i ljubavi. Jer, ponekad, istinski dragulji leže upravo u onome što već imamo, samo ih treba pažljivo čuvati i negovati.