– Bliži nam se polako i vrijeme godišnjih odmora, kada se i čak pored jako visoke inflacije ide na more. Neki se čak i zadužuju, dižu kredite ne bi li otišli negdje na odmor. Da ne biste imali jako neugodna iskustva na granici, jako je bitno da ostanete sa nama do kraja samoga članka.

Za one koji su se dogovorili za ljetno putovanje u inozemstvo, važno je znati da se mogu pojaviti određene okolnosti u kojima carinske vlasti mogu zabraniti prelazak granice. Postoji opsežna zbirka prekršaja ili iznimnih prijestupa. Za početak, neplaćanje kazne za nepropisno parkiranje na označenoj prometnoj površini rezultirat će nemogućnošću napuštanja države.

Prema riječima odvjetnika Nemanje Rodića, trenutni prekršajni nalog se uručenjem još ne smatra pravomoćnim i izvršnim.

Postoje dva scenarija u kojima nalog postaje pravno obvezujući. Prvi je ako vi, kao primatelj narudžbe, odlučite ne poduzimati ništa. Drugi scenarij događa se kada se sudska odluka donese nakon što ste primili nalog, što vam daje mogućnost izbora. Ako smatrate da ste počinili prekršaj, imate mogućnost riješiti problem plaćanjem kazne. Međutim, ako smatrate da ste nevini, imate mogućnost zatražiti sudsku odluku u određenom roku i pokrenuti pravni postupak. Rodić je dalje objasnio:

  • Postati subjekt naloga nije jednostavan proces, jer moraju biti ispunjeni posebni uvjeti. Nakon izvršenja prekršajnog naloga izdaje se obrazloženje da je vaša obveza prešla iz puke upute u obvezujući zahtjev. U skladu sa zakonom kojim se uređuje izvršenje kaznenih sankcija u prekršajnim predmetima, sud može novčanu kaznu zamijeniti kaznom zatvora. Ako ste već bili osuđeni na zatvorsku kaznu, dužni ste odslužiti tu kaznu osim ako vas sud ne može pronaći. U takvim slučajevima nadležno tijelo izdaje nalog, dopuštajući bilo kojem službeniku s nadležnošću da vas uhiti, pregleda razloge za nalog i poduzme odgovarajuće mjere.

Prema Rodićevim riječima, ostaje mogućnost plaćanja kazne i nakon navedenog roka.

Razmatranje specifične faze pravnog postupka ključno je kada se rješava situacija. Ako je slučaj još u ranoj fazi i još nije stigao do suda, možete jednostavno platiti kaznu kako biste riješili problem. Međutim, ako je slučaj napredovao do faze pred sudom, bitno je prvo kontaktirati sud i temeljito istražiti trenutnu fazu i postupak kako bi se odredili odgovarajući sljedeći koraci. Osobito je važno pisanim putem obavijestiti sud o plaćanju kazne, jer iako su elektronski sustavi dostupni, preporučljivo je dostaviti fizički dokaz o plaćanju. Kako se približava sezona praznika, mnogi pojedinci planiraju putovanja unutar regije. Vrijedi napomenuti da je u četiri zemlje u regiji moguće putovati bez putovnice ili vize.

U razmatranju su Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Svako od ovih odredišta ima jedinstvene atrakcije, a mi smo pripremili popis preporuka. Osobe koje posjeduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku osobnu iskaznicu Republike Srbije imaju pravo ulaska i boravka u Albaniji u trajanju od 90 dana bez potrebe za vizom.

Kako bi prešla administrativne linije i putovala kroz Kosovo, djeca bez osobnih iskaznica moraju posjedovati rodni list sa zalijepljenom ili spojenom fotografijom djeteta, dok je za ulazak u Albaniju potrebna putovnica.

Kako Albanija nastavlja stjecati popularnost kao obalna destinacija, ekskluzivna agencija specijalizirana za ovu regiju otkrila je da sezona počinje već u travnju, a rezervacije smještaja počinju već u prosincu. Svi građani Srbije imaju privilegiju ulaska u Bosnu i Hercegovinu bez potrebe za vizom. Za ulazak preko bilo kojeg graničnog prijelaza koji dopušta međunarodno putovanje dovoljna je osobna iskaznica ili putna isprava. Međutim, važno je napomenuti da maloljetnici moraju imati putovnicu kada putuju.

Za one željne proljetnog odmora, Sarajevo i Trebinje predstavljaju se kao savršena odredišta, nudeći prekrasan spoj prirodnih ljepota, kulinarskih užitaka i bogatih povijesnih znamenitosti i spomenika.

Ako posjedujete biometrijsku osobnu iskaznicu, moguće je ući u Sjevernu Makedoniju. Unatoč tome, obvezno je za sve osobe koje nisu državljani da odmah posjete najbližu policijsku postaju unutar 24 sata od dolaska na teritorij Sjeverne Makedonije.

Ohrid, nedvojbeno jedna od glavnih atrakcija u Makedoniji, poznat je po svojim bogatim povijesnim i kulturnim znamenitostima, uključujući samostane i rimske ruševine. Obalno područje Ohrida stvara iluziju da se nalazite uz more, a postoji mnogo izleta brodom koji će poboljšati vaše iskustvo. Posjetitelji imaju mogućnost ulaska u Crnu Goru s osobnom iskaznicom, a primorski gradovi Herceg Novi, Budva i Tivat već su počeli oživljavati i primati turiste. Ako vrijeme dopušta, postoji i mogućnost uživanja u osvježavajućem kupanju.

Jedna od prednosti je što naši građani mogu putovati u 25 zemalja, koje imaju ugovore sa Srbijom, samo s potvrdom o zdravstvenom osiguranju, bez potrebe za dodatnom polisom.