– Za danas smo vam spremili dvije teme, a obje su posvećene bračnim zajednicama, kao i međusobnom poštovanju u istim. Jednostavno, ni najveći stručnjaci niti psiholozi ne znaju šta je razlog pucanja brakova u današnje vrijeme, a imamo jako čest slučaj da brakovi traju tek pokoji mjesec i završavaju se na neslavan način.

S istaknutom 50-godišnjom karijerom posvećenom proučavanju međuljudskih odnosa, dr. John Gottman čvrsto vjeruje da postoji jedna posebna navika koja se može pokazati kobnom za svaki brak.

Da vas netko pita o najvažnijoj praksi za uspješan brak, kako biste odgovorili? Mnogi pojedinci mogu spomenuti probleme poput nevjere, nedostatka bliskosti, nedovoljno kvalitetnog vremena ili možda čak i nedostatka samopouzdanja.

Unatoč opsežnim istraživanjima o ovom pitanju, niti jedno od ovih rješenja nije otkriveno u dosad provedenim studijama. Nakon što je proveo opsežno istraživanje na preko 40 000 parova, Gottman je došao do značajnog zaključka: prezir se pokazao kao krajnji razarač svakog bračnog odnosa.

U odnosima naglašava važnost uzimanja u obzir četiri različite vrste komunikacije koje mogu predstavljati izazove:

Prezir
Kritika
Obrana
Opstrukcija

  • Razvod je, kako navodi Gottman, izravna posljedica prezira. Prijezir ima nevjerojatnu sličnost s mržnjom. Sposobnost učinkovite komunikacije i emocionalno stanje koje ona stvara mogu imati dubok utjecaj na to kako se partner osjeća, potencijalno dovodeći do osjećaja da je nevoljen i neželjen.

Prema Gottmanu, kada prezir postane dosljedan obrazac, veza je osuđena na neuspjeh. Umjesto suradnje i pronalaženja rješenja, partneri ne samo da se udaljavaju zbog prezira, već također mogu ući u stanje “aktivne borbe”. Utvrđeno je da prijezir, osim štetnog utjecaja na odnose, ima i ozbiljne zdravstvene posljedice. Studije pokazuju da gajenje osjećaja superiornosti prema drugima značajno povećava vjerojatnost razvoja teških bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

U slučaju da se počne javljati uzajamni prijezir, moglo bi biti korisno razmisliti o zajedničkom razgovoru kako bi se suočili s tim nepovoljnim emocijama.

Prema Gottmanu, kako bi vaša veza cvjetala, bitno je dosljedno komunicirati svom partneru da ga cijenite i to redovito pokazivati.

BONUS VIJEST:

Nekoć smatrani ikoničnim i dugovječnim parom u svijetu Hollywooda, Melanie Griffith i Antonio Banderas doživjeli su buran put koji je naposljetku kulminirao njihovim razdvajanjem 2014. godine, čime je okončana njihova gotovo dvadesetogodišnja zajednica.

Putevi Antonija i Melanie prvi su se puta susreli 1989. godine, tijekom dodjele Oscara. Antonio je odmah bio očaran Melanijinom gracioznošću i privlačnošću. Međutim, Melanie je bila zatečena njegovom smjelošću i odbila je njegova nastojanja.

Bez njihovog znanja, sudbina je imala plan ponovno ih spojiti tijekom produkcije filma “Two Much” 1995. godine, što je izazvalo vezu koja će promijeniti putanju njihovih života. Unatoč njihovom bračnom statusu, neosporna kemija između njih natjerala ih je da se snađu u zamršenostima svoje cvjetajuće ljubavi usred svojih već postojećih obveza.

Od samog početka, njihova se veza suočila s intenzivnim ispitivanjem zbog Melanieine burne povijesti, koja je uključivala naširoko objavljenu romantičnu vezu s glumcem Donom Johnsonom. Unatoč tome, Antoniov rastući utjecaj u Hollywoodu i Melanieina nepokolebljiva prisutnost među elitom učvrstili su njihov status snažnog dvojca u svijetu zabave. Kako su njihove profesionalne suradnje cvjetale, njihovi osobni životi često su postajali predmetom intenzivnih nagađanja, a tabloidi su neprestano secirali stanje njihove veze.

Tijekom svojih intervjua Melanie i Antonio zadubili su se u zamršenu prirodu svoje bračne zajednice, prepoznajući oseke i oseke s kojima su se susreli kao par. Uz trenutke ushićenja i druženja, borili su se s inherentnim poteškoćama održavanja veze pod stalnim nadzorom javnosti. Melanie je posebno odavala osjećaj stagnacije koji je na kraju odigrao ulogu u njihovom izboru da se raziđu.

Tijekom 2016. Melanie Griffith otvoreno je razgovarala o svojoj rastavi od Antonija, pokazujući spremnost da prihvati dio krivnje za propast njihove veze. Umjesto da prekid pripiše nevjeri ili nedjelu, priznala je vlastiti doprinos izražavajući osjećaj da je zarobljena. Njezino objašnjenje bilo je usredotočeno na osjećaje zbunjenosti i ranjivosti u vezi s vlastitim postojanjem. “Odbijam dopustiti da se povijest ponovi”, naglasila je, čvrsto iskazavši svoju odlučnost da spriječi ponavljanje. Njezin fokus sada je na prihvaćanju života i ostvarivanju osobnih želja bez ograničenja.

Iako je Griffith priznala da su njezini osobni izazovi odigrali značajnu ulogu u raspadu njihove veze, suptilno je sugerirala nekoliko mjeseci kasnije da je njezina novootkrivena romansa s Banderasom također mogla pridonijeti napetosti u njezinu životu. Tijekom svog pojavljivanja na Inicijativi za zdravlje mozga žena 2017., podijelila je uvide u utjecaj prepisanih lijekova za epilepsiju na njezinu opću dobrobit.