– Mačke su danas postale redovan ljubimac po domaćinstvima širom Balkana. Po Islamu su one najčišće životinje, i jedini problem koje možete imati sa njima jesu njihove dlake. Danas govorimo o njihovom uticaju na zdravlje jednog čovjeka….

Imati mačku kao društvo nudi više od samog ljupkog prijatelja; također donosi mnoštvo zdravstvenih prednosti svom vlasniku. Sama prisutnost mačke može učinkovito ublažiti osjećaj tjeskobe i stresa, kao i smanjiti vjerojatnost srčanih bolesti i moždanog udara, među ostalim dobrobitima. Mačke su poznate po svojoj sposobnosti da podignu raspoloženje i usreće one koji se o njima brinu. Nježno predenje i baršunasto krzno ovih mačjih stvorenja imaju umirujući učinak koji potiče osjećaj radosti i mira u našim životima.

Na koje posebne načine mačke pridonose našoj sveukupnoj dobrobiti i zdravlju? Mačke pozitivno utječu na srce jer pridonose umirenju živčanog sustava i ublažavanju stresa i tjeskobe. Ovi učinci izravno umanjuju šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Opsežna istraživanja pokazala su da pojedinci koji posjeduju mačke dožive 30% smanjenje vjerojatnosti srčanih bolesti, uključujući moždani udar. Čin mačjeg predenja može imati terapeutske koristi za zdravlje kostiju i mišića. Emitirajući vibracije u frekvencijskom rasponu od 20 do 140 Hz, mačje predenje ima potencijal ublažiti bolove u kostima i mišićima.

Ova jedinstvena frekvencija također može povećati fleksibilnost zglobova i ubrzati proces ozdravljenja nakon ozljeda. Poboljšana kvaliteta sna uobičajena je prednost koju imaju vlasnici mačaka. Studije provedene u Velikoj Britaniji otkrile su da brojne žene odlučuju dijeliti krevet s mačjim društvom, a ne sa svojim dragim drugom. Mačke nude emocionalnu potporu usporedivu s onom romantičnog partnera, što rezultira boljim snom. Klinika Mayo provela je istraživanje koje potvrđuje da mačka uz sebe može pozitivno utjecati na obrasce spavanja. Privlačnost muškaraca koji posjeduju mačke je neosporna.

  • Zapanjujućih 95% žena preferira muškarce s mačjim društvom. Ove muškarce doživljavaju kao iznimno suosjećajne i promišljene, kvalitete koje uvelike povećavaju njihovu privlačnost. Ublažavanje stresa i tjeskobe: Interakcija s mačjim društvom ima potencijal za ublažavanje negativnih emocija i stresa. Terapeut iz Chicaga naglašava da samo saznanje da imate odanog suputnika koji željno čeka vaš povratak može učinkovito smanjiti razinu stresa do razine koju možete kontrolirati.

Prema Marshallu Plautu, voditelju odjela za alergijske bolesti Nacionalnog instituta za alergije, djeca koja su rano bila u kontaktu s mačkama imaju smanjenu vjerojatnost razvoja alergija. Plaut naglašava da značajna izloženost naše djece životinjama pruža zaštitu od raznih alergija i zaraznih bolesti. Istraživanja pokazuju da se naša energija i optimizam mogu povećati jednostavnim činom gledanja videozapisa mačaka. Pojedinci koji se redovito bave ovim oblikom zabave izvješćuju o povišenoj razini vitalnosti i pozitivnijem pogledu na život. Osim što su nježni i tihi suputnici, mačke nude emocionalnu podršku i razne zdravstvene dobrobiti koje uvelike poboljšavaju opću dobrobit i kvalitetu života njihovih vlasnika.

BONUS TEKST:

Diljem svijeta mačke su se etablirale kao voljeni prijatelji, što ih čini jednim od najomiljenijih izbora za kućne ljubimce. Tisućama godina ova mačja stvorenja svojom su prisutnošću krasila ljudska kućanstva. U ovom sveobuhvatnom priručniku pronaći ćete opsežno istraživanje mačaka, koje obuhvaća njihove fizičke osobine, obrasce ponašanja, opću dobrobit, različite pasmine i njihov značajan doprinos kulturi i povijesti. Veličina i težina: Tipičan raspon težine domaćih mačaka je 3,6 do 4,5 kg, ali to može varirati ovisno o čimbenicima kao što su pasmina i prehrana. Dlaka:

Mačke posjeduju dlaku koja se može kategorizirati kao kratka, srednja ili duga, sa širokim spektrom boja i uzoraka, uključujući jednobojnu, tigrastu i više. Mačke posjeduju mnoštvo boja očiju, poput plave, zelene, žute i smeđe. Njihova iznimna sposobnost da vide u mraku može se pripisati prisutnosti tapetum lucidum, reflektirajućeg sloja koji se nalazi iza mrežnice. Mačke posjeduju istančan sluh, što im omogućuje otkrivanje širokog spektra zvukova, što je vrijedna prednost u njihovim lovnim nastojanjima. Ponašanje Što se tiče socijalizacije, mačke su tipično neovisna bića.

Međutim, mnoge domaće mačke nalaze zadovoljstvo u društvu ljudi i mačaka. Kao rođeni lovci, mačke imaju urođeni instinkt za lovom, koji se proteže i na pripitomljene mačke koje se često bave potjerom za malim životinjama i kukcima. Mačke izražavaju svoje misli i osjećaje raznim metodama, poput mijaukanja, predenja, siktanja i drugih vokalizacija. Osim glasovima, mačke komuniciraju i govorom tijela i mirisom. Važno je napomenuti da su mačke teritorijalna bića, te često koriste miris i grebanje kako bi označile svoj teritorij. Zdravlje Mačke, budući da su mesožderi, trebaju hranu bogatu proteinima za optimalno zdravlje.

Preporučljivo je pružiti im visokokvalitetnu komercijalnu hranu ili pomno pripremljena domaća jela. Održavanje dobrobiti mačaka zahtijeva rutinsku veterinarsku skrb, uključujući redovite preglede, cijepljenja, antiparazitske tretmane i sterilizaciju/kastraciju. Mačke su osjetljive na niz bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, bolesti bubrega i zarazna stanja poput mačje leukemije i FIV-a (mačji HIV). Perzijska mačka je poznata po svom spokojnom držanju i luksuznom, lepršavom dlaku. S druge strane, sijamska mačka ističe se svojom vitkom tjelesnošću, upečatljivim plavim očima i vokalnom prirodom.

Maine coon, pasmina poznata po svojoj ljubaznoj prirodi i obilnom krznu, jedna je od najvećih pasmina mačaka. S druge strane, britanska kratkodlaka mačka, koju karakterizira srednja veličina, gusta kratka dlaka i ljubazan karakter. Sfinks je osebujna pasmina poznata po nedostatku krzna i živahnom karakteru. Ova jedinstvena pasmina mačaka ostavila je traga u raznim aspektima kulture i povijesti. U drevnoj egipatskoj civilizaciji, mačke su imale cijenjen status kao sveta stvorenja i prikazi božice Bastet. Ova veličanstvena bića bila su visoko cijenjena zbog svoje nevjerojatne sposobnosti u upravljanju i obuzdavanju populacije štetočina.

Tijekom srednjeg vijeka mačke su se često povezivale s čarobnjaštvom i praznovjerjem, što je rezultiralo njihovim zlostavljanjem i progonom. Međutim, u modernom dobu mačke su postale dragi suputnici, istaknuti u različitim oblicima umjetničkog izražavanja, književnosti i popularne kulture. Za vlasnike koji prilagođavaju svoje domove, važno je osigurati sve bitne stvari, uključujući kutije za otpatke, grebalice, igračke i udobne prostore za spavanje. Kada je riječ o dresuri i socijalizaciji, preporuča se rano započeti sa svojim ljubimcem kako bi se upoznao s pravilima kućanstva i ugodnom interakcijom s ljudima i drugim životinjama. U hitnim slučajevima važno je imati dostupne podatke za kontakt veterinara i lokalnih veterinarskih klinika za hitnu pomoć.

Imati mačku kao kućnog ljubimca nesvakidašnje je iskustvo koje nudi obilje prednosti, kako emotivnih tako i fizičkih. Nježna priroda mačaka može donijeti osjećaj mira njihovim vlasnicima, dok njihovo radoznalo i pametno ponašanje dodaje element fascinacije društvu koje pružaju. Bilo da se radi o perzijskoj, sijamskoj ili običnoj domaćoj mački, svaka od njih donosi svoju jedinstvenu mješavinu sreće i ljubavi u vaše kućanstvo.