Zanima vas utjecaj svakodnevne konzumacije kave na naše tijelo? Pitate se što bi se dogodilo kada bismo prestali piti ovaj napitak s kofeinom? Istražimo četiri moguća scenarija koji bi se mogli razviti kada se odlučimo odreći redovnog ispijanja kave.

Svakodnevna konzumacija kave postala je prevladavajuća rutina za mnoge pojedince, što potiče znatiželju o utjecaju konzumacije minimalno 200 ml kave dnevno na naše fizičko blagostanje. Ispijanje kave povezano je s nizom nedostataka i nedostataka. Ne savjetuje se konzumiranje kave bez prethodnog jela zbog njezine sposobnosti da aktivira lučenje kolecistokinina, hormona koji pokreće probavni proces. U nedostatku hrane u želucu nema se što probaviti, što potencijalno dovodi do simptoma žgaravice i gastritisa.

Konzumacija kave povezana je s raznim štetnim utjecajima na tijelo. To uključuje povećanu kiselost želuca, povišen krvni tlak i poremećaje u obrascima spavanja. Osim toga, istraživanja su pokazala da aditivi koji se nalaze u kavi mogu štetno utjecati na metabolizam i pridonijeti stvaranju celulita. Energetizirajuće djelovanje kave pojačava se ubrzo nakon konzumacije, a vrhunac doseže unutar sat vremena. Međutim, nakon tog vremenskog razdoblja, pojedinci mogu doživjeti postupni početak pospanosti.

Ženama se savjetuje da se suzdrže od konzumacije kave tijekom trudnoće i dojenja zbog činjenice da kofein može proći kroz placentu, što dovodi do smanjenja esencijalnih minerala, uključujući željezo, kako u majčinom mlijeku tako iu tijelu.
Važno je priznati pozitivna svojstva povezana s kavom, unatoč njezinoj ovisnosti i potencijalu dehidracije kada se prekomjerno konzumira.

Svojim antioksidativnim svojstvima kava ima sposobnost eliminacije štetnih slobodnih radikala u tijelu. Ovi moćni antioksidansi aktivno se bore protiv razvoja kancerogenih izraslina, specifičnih kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti. Unatoč sposobnosti ublažavanja glavobolje širenjem krvnih žila u mozgu, nije preporučljivo piti kavu odmah nakon buđenja.

Tijekom dana naše tijelo stvara hormon poznat kao kortizol, koji ima dvostruku funkciju da nas budi ujutro i olakšava spavanje noću. Razina kortizola je na vrhuncu ujutro, a konzumiranje kave u to vrijeme može spriječiti lučenje ovog hormona, što kasnije dovodi do pospanosti. Vrhunac proizvodnje kortizola obično se događa između 6 i 9 ujutro, a najviša koncentracija oko 8 ili 9. Prema tome, idealan trenutak za uživanje u šalici kave bio bi oko 10 ujutro ili nakon ručka.

Ako se pojedinac odluči suzdržati od ispijanja kave, koji su mogući ishodi koji mogu nastati? Konzumacija kofeina nepovoljno utječe na asimilaciju vitamina u tijelu. Točnije, ometa apsorpciju vitamina B i smanjuje razine esencijalnih minerala poput željeza, kalija, cinka i kalcija. Čak i gutanje jedne šalice kofeina može uzrokovati značajnu odgodu u apsorpciji kalcija, koja traje znatnog trajanja od 3 sata. Nadalje, kofein aktivno izbacuje kalcij iz tijela, što dovodi do slabljenja koštanog tkiva i povećane osjetljivosti na prijelome.

Konzumacija kofeina može igrati ključnu ulogu u poticanju mršavljenja kroz njegovu sposobnost da aktivira nadbubrežnu žlijezdu i potakne proizvodnju kortizola. Ova veza između kofeina i nadbubrežne žlijezde usko je povezana sa štitnjačom, koja ima vitalnu ulogu u regulaciji metabolizma. Zanimljivo je da unos kave može dovesti do smanjenja brzine metabolizma, što u konačnici pridonosi poboljšanju dobrobiti i uspješnom mršavljenju.

Kofein može negativno utjecati na imunološki sustav, osobito u pogledu štitnjače. To može rezultirati oslabljenim imunološkim odgovorom zbog oslabljene funkcije štitnjače. Zajamčena je potpuna eliminacija bilo kakvog sjećanja na probleme s jetrom. Metaboliziranje kave predstavlja značajnu prepreku za tijelo. Jetra igra ključnu ulogu u razgradnji i obradi ovog napitka kroz proizvodnju enzima.