– Novak Đoković je definitivno najveći sportaš koji se ikada pojavio na ovim prostorima. On vlada svjetskim tenisom possljednjih 15 godina, a mnogi se pitaju u čemu je ključ njegovog velikog uspjeha? Svakako osim velikog talenta, ide i red discipline, ali i jako kvalitetne ishrane. Danas govorimo iz stručnog ugla, šta to Novak jede, pa je tako moćan i u 39 godini života.

  • Ljubica Komlenić nije samo chefica koja surađuje s chefovima s Michelinovim zvjezdicama u Italiji kao Michelinova koordinatorica, već ima i ključnu ulogu u nadzoru prehrambenih potreba Novaka Đokovića. Tijekom nedavnog gostovanja na K1 televiziji, svoje mišljenje o Novaku podijelila je na sljedeći način. Ljubica ističe da je njezin odnos s Novakom prijateljski, a svi njezini postupci prema njemu vođeni su istinskim drugarstvom. Njihov prvi susret dogodio se u Italiji, gdje je Ljubičino ime i prezime bilo istaknuto na njenoj jakni, što je privuklo pažnju Novakovih roditelja i njega samog.

Taj slučajni susret postavio je temelje njihovoj povezanosti, a nakon dva mjeseca odlučili su zajedno krenuti na profesionalni put. Ljubica Novaka rado opisuje kao izuzetnu osobu, ističući njegovu prekrasnu osobnost. Vrijedi spomenuti da je Ljubica sa samo 19 godina otišla u Italiju, gdje je uspješno završila studij na Gastronomskom fakultetu. Njezin uspon prema vrhuncu uspjeha započeo je skromnim počecima, jer je svoju kulinarsku karijeru isprva započela pranjem suđa u kuhinji.

“Krenula sam na put u Italiju sa samo 19 godina, naoružana samo jednim kovčegom, i uspjela sam izgraditi uspješnu karijeru. Danas s ponosom nosim odličje jedine ženske kulinarske sutkinje u svijetu s cijenjenom licencom A , a ja imam privilegiju ocjenjivati ​​nacionalne timove na prestižnim svjetskim natjecanjima koja okupljaju 200 kuhara s Michelinovim zvjezdicama, od jedne do tri zvjezdice, kojima također pružam specijaliziranu obuku u kulinarskim tehnikama Već 12 godina u naše metode kuhanja ugrađujemo ultrazvuk, koristeći tu inovativnu tehniku”, ispričala je Ljubica tijekom gostovanja u popularnoj emisiji “Kec na ejelen” na K1 televiziji. Iako je opće poznato da je Novak izbacio gluten iz svoje prehrane, Ljubica naglašava koliko je važno da se to ne pokušava bez odgovarajućeg savjetovanja i ističe potrebu za pojačanom raspravom o tome.

Presudni čimbenici koje treba uzeti u obzir su sastav hrane i temperatura na kojoj se priprema jer oni izravno utječu na unos proteina, soli i minerala. Prema Ljubicinim riječima, bezglutenska prehrana bez ikakvih problema nije preporučljiva zbog prisutnosti škroba u bezglutenskom tijestu. Važno je imati znanje i edukaciju o bezglutenskim pripravcima. Kada meso kuhamo na visokim temperaturama, poput 200 stupnjeva, masnoća izgara i pretvara se u negativni kolesterol, zbog čega proteini nestaju. Isti princip vrijedi i za ribu. No, kuhanje graha na nižoj temperaturi od 100 stupnjeva ne predstavlja rizik za sadržaj proteina u našoj prehrani.

Novak, svjestan toga, unosi više proteina u odnosu na ribu i meso. Ljubica ističe kako je Novakova prehrana sasvim u redu jer osigurava dovoljan unos proteina, soli, vitamina, minerala i kompletnih nutrijenata na zdrav način. Prema njegovim riječima, Đokovićeva dijeta sastoji se od raznih hranjivih namirnica poput voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova, mahunarki, kvinoje i riže. Ljubičina kuharska filozofija vrti se oko poštivanja sastojaka, korištenja nižih temperatura za očuvanje hranjivosti i boje, a iznad svega, prožimanja svakog jela s ljubavlju, koju smatra najvažnijom sastojkom. Unatoč apstinenciji od konzumacije hrane životinjskog podrijetla, vrhunski tenisač i dalje s užitkom kuša tradicionalna jela, doduše pripremljena na veganski način. Tijekom događanja Komlenić je napomenula da poslužuju Novakove balkanske delicije poput sarme od kiselog kupusa i ćevapa, ali na veganski način.

Iako možda nisu njegov najbolji izbor, u njegovom srcu zauzimaju posebno mjesto, pa ih povremeno pripremamo kako bismo dočarali okuse tradicije. Jelena i Novak s nestrpljenjem razgovaraju o režimu ishrane kojeg se pridržavaju dulje vrijeme. Novak je čak napisao knjigu u kojoj je detaljno opisao njihov pristup, dok je Jelena otvoreno izrazila kako je ova specifična prehrana poboljšala njihovu osjetilnu percepciju i potaknula duboku povezanost uma i tijela. Sada ćemo malo pogledati Novakov dnevni jelovnik. Za doručak započnite dan s osvježavajućom čašom mlake vode nakon koje slijedi hranjiva kombinacija dvije velike žlice mauka meda, bezglutenske organske zobene kaše s brusnicama, grožđicama, suncokretovim sjemenkama i bademima. Za međuobrok možete uživati ​​u kruhu bez glutena i upariti ga s krekerima prelivenim avokadom i tunom.

  • Za ručak možete uživati ​​u osvježavajućoj kombinaciji zelene salate i tjestenine bez glutena, uz opciju dodavanja riže, šparoga, veganskog sira i rajčice za dodatni okus. Za brz i zadovoljavajući međuobrok uživajte u kombinaciji hrskave jabuke u kombinaciji s kremastim maslacem od indijskih oraščića i sočnom dinjom. Za večeru vas čeka divan obrok s Cezar salatom popraćenom dresingom, juhom od povrća, sočnim filetima lososa posluženim uz pržene rajčice i aromatičnu marinadu.