– Kada jedna osoba, pogotovo žena pređe 40 godina, onda je opasnost od loših kostiju jako izrazita. Zato je jako bitno da obratite pažnju na to, šta i kako unosite u organizam. Riba, mlijeko i ostale namirnice su jako bitne za zdravlje kostiju….

Oštećenje zglobova uzrokovano upalom u tijelu karakterizira artritis, prevladavajuće stanje. Primarni simptom je jaka bol. Iako ne postoji apsolutni lijek za artritis, dobro osmišljena prehrana može spriječiti napredovanje bolesti i ublažiti simptome. Isključivanjem određenih namirnica iz prehrane postaje moguće smanjiti upalu, bol i opterećenje zglobova. Kako bi se postigli različiti ciljevi, poput ublažavanja zadržavanja viška tekućine, skidanja kilograma radi ublažavanja naprezanja zglobova i smanjivanja upale i nelagode, preporučljivo je eliminirati određene problematične namirnice iz prehrane.

Ako imate artritis ili bolove u zglobovima, evo popisa namirnica kojih se trebate kloniti: Meso Kada je riječ o zdravlju kostiju i zglobova, važno je biti oprezan s konzumiranjem određenih vrsta mesa, poput svinjetine, govedine i piletine. Iako meso može osigurati esencijalne bjelančevine, osobe s artritisom moraju biti oprezne. Zasićene masnoće koje se nalaze u mesu mogu izazvati upalu u tijelu, pogoršavajući simptome artritisa. Iako su mliječni proizvodi poznati po visokom sadržaju kalcija i vitamina D, koji igraju ključnu ulogu u promicanju jakih i zdravih kostiju, vrijedi napomenuti da mogu imati negativan učinak na osobe s artritisom.

  • U nekim slučajevima mliječni proteini mogu izazvati upalni odgovor kod osoba koje su na njih osjetljive. Stoga je preporučljivo potražiti savjet liječnika prije bilo kakvih drastičnih promjena u prehrani koje uključuju izbacivanje mliječnih proizvoda. Ugljikohidrati Ne samo da rafinirani ugljikohidrati pridonose debljanju, već također mogu začepiti krvne žile, ometajući dostavu esencijalnog kisika i hranjivih tvari u zglobove. To pogoršava upalu i nelagodu. Preporučljivo je izbjegavati ove vrste ugljikohidrata, kao što su bijeli kruh, bijela riža, slatkiši i druga prerađena hrana.

Gluten Gluten, koji je prisutan u pšenici, raži i ječmu, ima potencijal pokrenuti upalne reakcije kod osoba koje su osjetljive na njega. Opsežna medicinska istraživanja pokazala su da isključivanje glutena iz prehrane može dovesti do značajnog poboljšanja u dobrobiti pojedinaca s dijagnozom reumatoidnog artritisa. Sol Konzumacija prekomjerne količine soli može dovesti do zadržavanja tekućine u tijelu, čime dodatno opterećuje zglobove i pogoršava upalu. Nadalje, visok unos soli može pridonijeti nakupljanju štetnih tvari unutar zglobova.

Preporučljivo je izbjegavati poluproizvode, kobasice i konzerviranu hranu jer često sadrže značajne količine soli. Za osobe s artritisom ključno je u potpunosti ukloniti prženu hranu iz prehrane. Prisutnost trans masti u prženoj hrani može značajno pridonijeti upalama u tijelu. Konzumacija čaja i kave, koji sadrže kofein, potencijalno može iscrpiti kalcij iz kostiju, što dovodi do smanjenja čvrstoće kostiju.

To može imati negativne implikacije za osobe s artritisom, jer može pogoršati stanje ili doprinijeti njegovoj pojavi. Zbog toga se preporuča smanjiti ili potpuno eliminirati konzumaciju kofeina kako bi se ublažili ovi učinci. Konzumacija alkoholnih pića, posebice alkohola, potencijalno može pogoršati razne bolesti, uključujući i artritis. Upala se može pojačati, a simptomi mogu pogoršati kao posljedica alkohola, zbog čega je preporučljivo potpuno ga ukloniti iz prehrane.

Kako bi se borili protiv artritisa, pojedinci ne bi trebali samo ukloniti problematičnu hranu iz svoje prehrane, već također uključiti nutritivno uravnotežen plan prehrane koji uključuje antioksidanse, omega-3 masne kiseline i druge korisne hranjive tvari poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Sastavio sam popis prijedloga koje možete razmotriti: Upala se može učinkovito smanjiti uključivanjem voća i povrća u vašu prehranu, budući da sadrže antioksidanse. Osim toga, konzumacija ribe, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, također može pomoći u smanjenju upale.

Podržavajući zdravlje zglobova, orašasti plodovi i sjemenke pružaju bogat izvor zdravih masti. U usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima, cjelovite žitarice su bolji izbor. Poboljšanje kvalitete života i učinkovito upravljanje simptomima artritisa može se postići provođenjem dobro uravnotežene prehrane. Kako biste prilagodili režim prehrane koji je u skladu s vašim individualnim potrebama, preporučljivo je potražiti savjet zdravstvenog radnika ili stručnjaka za prehranu.