Godinama je Bill Gates nosio titulu najbogatijeg pojedinca na svijetu, što ga čini istaknutom osobom u javnoj sferi na planetarnom nivou. Ne samo da je poznat po svojim izvanrednim postignućima, već i po svojim  intervjuima koji znaju biti kontroverzni ali je on istrajan da javno iznese svoje mišljenje o svim aktuelnim događanjima.

U nedavnoj izjavi Gates je otkrio svoje predviđanje za nadolazeću godinu, a evo ga. Milijarder Bill Gates, poznat po svojim primjedbama koje potiču na razmišljanje, otkrio je svoja izvanredna predviđanja za nadolazeću 2024. godinu. S oštrim fokusom na napredak u umjetnoj inteligenciji, Gates predviđa značajan napredak, posebno u područjima zdravstva i obrazovanja.

U svom digitalnom časopisu, Gates naglašava ključnu ulogu koju igraju inovacije u pokretanju izvanrednog napretka kojemu smo svjedočili tijekom prošlog stoljeća. Nesumnjivo je da je globalna zajednica imala velike koristi od uvođenja električne energije i automobila, kao i napretka u medicini i zrakoplovstvu.

Prema autorima, postoje uvjerljivi dokazi koji sugeriraju da korištenje tehnologije može učinkovito promicati napredak zaposlenika. Utjecaj umjetne inteligencije uzrokuje značajne promjene unutar područja medicine. Gates ističe stalne napore da se poboljšaju dijagnostičke sposobnosti umjetne inteligencije u medicinskom polju, ali tvrdi da se značajan tehnološki napredak u zdravstvu ne očekuje do kraja ovog desetljeća.

Gates naglašava potencijal umjetne inteligencije da revolucionira obrazovanje svojom integracijom u učionice. Naglašava središnju ulogu umjetne inteligencije u rješavanju raznih prepreka, uključujući viruse otporne na antibiotike, visokorizične trudnoće i procjenu rizika povezanih s HIV-om.

  • Poboljšanje obrazovnih resursa za poboljšanje dječjeg učenja i razumijevanja glavni je prioritet za Gatesa, koji vjeruje da su alati koje nudi umjetna inteligencija iznimni i lako dostupni općoj populaciji. U izvješću RTC-a, Gates tvrdi da ugradnja umjetne inteligencije u obrazovanje neće učitelje učiniti zastarjelima.

Umjesto toga, osnažit će ih da se angažiraju s učenicima na osobnoj razini, potaknuti motivaciju i olakšati stjecanje znanja o predmetu. Bill Gates, američki poduzetnik i filantrop, odigrao je ključnu ulogu u osnivanju Microsofta uz Paula Allena. Gates je bio na više pozicija u tvrtki, uključujući predsjednika uprave, glavnog softverskog arhitekta, predsjednika i izvršnog direktora.

Do svibnja 2014. držao je i titulu najvećeg pojedinačnog dioničara. Gates, koji dolazi iz Seattlea, smatra ga svojim rodnim mjestom i rodnim gradom. Microsoft je osnovan u Albuquerqueu, New Mexico, 1975., zajedničkim naporom između njega i Allena. Od tada je Microsoft napredovao i postao vodeća globalna softverska tvrtka za osobna računala.

Gates je obnašao dužnost predsjednika i glavnog izvršnog direktora do siječnja 2000., kada je odstupio s mjesta izvršnog direktora. Steve Ballmer naslijedio ga je na mjestu izvršnog direktora, dok je Gates nastavio biti predsjednik odbora i preuzeo odgovornosti glavnog softverskog inženjera i arhitekta. Tijekom kasnih 1990-ih suočio se sa značajnom reakcijom zbog sudjelovanja u poslovnoj praksi koja se smatrala protukonkurencijom.

  • Višestruke sudske presude potvrdile su ovu perspektivu. U lipnju 2008. donesena je odluka o prelasku na honorarnu ulogu u Microsoftu, preusmjeravajući pozornost na Zakladu Billa i Melinde Gates. Osnovali su je Bill Gates i njegova bivša supruga Melinda Gates 2000. godine, a ova filantropska organizacija postala je glavni fokus njegovih nastojanja.

Kako bi pružio dodatnu podršku novoimenovanom izvršnom direktoru Satyi Nadelu, Gates je u veljači 2014. dao ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Microsofta i preuzeo ulogu tehnološkog savjetnika. Poduzimajući odlučujući korak u ožujku 2020., odlučio se povući sa svojih cijenjenih pozicija u upravnom odboru u Microsoftu i Berkshire Hathawayu.

Ovaj hrabri potez omogućio mu je da svoju nepodijeljenu pozornost posveti svojim filantropskim nastojanjima, koja obuhvaćaju širok raspon važnih razloga uključujući klimatske promjene, globalno zdravlje i razvoj te obrazovanje. Vrijedno je napomenuti da Gates već više od trideset godina, počevši od 1987., drži istaknutu poziciju na poznatoj Forbesovoj listi najbogatijih pojedinaca u svijetu. Od 1995. do 2017., s izuzetkom godina od 2010. do 2013., zadržao je stalnu poziciju najbogatije osobe na planetu, prema Forbesu.

Unatoč tome, u listopadu 2017. njegova je vladavina okončana kada ga je Jeff Bezos, tvorac i glavni izvršni direktor Amazona, nadmašio s nevjerojatnih 90,6 milijardi dolara neto vrijednosti, neznatno odmaknuvši Gatesovo bogatstvo od 89,9 milijardi dolara u tom trenutku. . Gledajući unaprijed do siječnja 2022., Gatesovo neto bogatstvo naglo je poraslo na nevjerojatnih 139 milijardi dolara, učvrstivši svoju poziciju četvrte najbogatije osobe na globalnoj ljestvici.