– Urbana je legenda postala, da muškarci su takvi da bi 24 sata na dan mogli da imaju seksualne odnose. Žene, pak, sa druge strane mogu itekako da sve iskontrolišu po tom pitanju, i kod njih se ipak moraju poklopiti neke stvari da bi legla sa nekim u krevet. Slijedi i priča, o tome kako muškarci reaguju kada nemaju seksualne odnose.

Ovjekovječenje stereotipa učvršćuje ideju da su muškarci stalno seksualno dostupni, dok se žene često prikazuju kao izlike da to izbjegnu.

Pogrešna priroda ove pretpostavke otkrivena je kroz iskrene ispovijesti podijeljene na internetskoj platformi Quora, gdje su muškarci otvoreno raspravljali o svojim osobnim susretima. Koliko muškarci pridaju važnost seksu i koliko često o njemu razmišljaju u svakodnevnom životu?

Apsolutno, spreman sam. Od zrele 22. godine ostao sam nevezan i nisam ušao u romantično partnerstvo zadnjih 16 godina. Intrigantno je primijetiti da se moj posljednji susret s romantičnom vezom dogodio tijekom te mladenačke faze mog života. Nakon toga, moj um je postao fiksiran na pojam upuštanja u fizičku intimnost. Međutim, unatoč svom samotnjačkom statusu, uspio sam zadovoljiti svoje seksualne žudnje istražujući alternativne načine zamjene za sam čin.

Da budem potpuno iskren, otkrio sam da zadovoljstvo koje izvlačim iz vlastitog zadovoljstva nadilazi ono koje doživljavam tijekom seksualnih susreta unutar predanog partnerstva. Masturbacija mi nudi povišen i pojačan osjećaj koji smatram iznimno ugodnim. Iako su intimna iskustva u mojoj vezi bila ugodna, razvijala su se postupno i nisu pružala trenutno i pojačano zadovoljstvo koje postižem samostimulacijom.

Trajanje postizanja značajne penetracije penisa tijekom spolnog odnosa obično se kreće od 10 do 20 minuta. Međutim, kada se bavim samostimulacijom, u mogućnosti sam postići istu razinu zadovoljstva u samo pet minuta, što je preferencija koju osobno smatram uvelike boljom. Nadalje, samozadovoljstvo služi kao sredstvo za odvraćanje mojih misli od žena, što je, iz moje perspektive, bilo ključno u mojoj sposobnosti da izbjegnem ulazak u romantičnu vezu dulje vrijeme.

Iskreno govoreći, bio sam samac tako dugo da sam potpuno siguran u svoju sposobnost da vodim zadovoljavajući život neovisno, čak i ako odlučim ne nastaviti ljubavnu vezu.

  • Bez ikakve nelagode, muškarci mogu živjeti bez upuštanja u bilo koju od fizičkih i emocionalnih komponenti seksualne aktivnosti. S osobnog stajališta, nisam iskusio nikakvu nelagodu ili štetne učinke kada sam se suzdržavao od ejakulacije dulje vrijeme. Iako se ne mogu sjetiti točnog trajanja mog najdužeg razdoblja bez upuštanja u seksualnu aktivnost, mogu sa sigurnošću tvrditi da sam se uspješno suzdržavao od ejakulacije u razdoblju od dva do šest mjeseci bez ikakvih komplikacija.

U društvima koja daju prioritet muškoj perspektivi, muškarcima je često dopuštena sloboda da otvoreno izraze svoje seksualne želje i napetosti, dok su žene sklonije biti rezerviranije i manje sklone izražavanju ili djelovanju prema vlastitim seksualnim apetitima.

U brojnim društvima žene koje otvoreno raspravljaju o svojoj seksualnosti ili artikuliraju svoje seksualne čežnje često nailaze na odmazdu i cenzuru. Iako ostaje činjenica da rodna predrasuda prevladava u većini kultura u pogledu prihvaćanja seksualne želje, to ne znači da žene imaju manje iskustva seksualnog uzbuđenja u usporedbi s muškarcima.

Iako ne mogu govoriti u ime svih muškaraca, moram priznati da što dulje ne doživim orgazam, postajem sve nelagodniji. Osim toga, što je duže prošlo od moje zadnje seksualne aktivnosti sa supružnikom (ili bivšim partnerom), to je moja nelagoda bila izraženija.

  • U ovom konkretnom scenariju, koncept “ručnog rada” nema značaj jer je naglasak na intimnosti, a ne na dostizanju vrhunca. Prvi aspekt se odnosi na biologiju, dok drugi zadire u područje psihologije. Je li moguće da postojim bez upuštanja u seksualnu aktivnost? Bez sumnje. Tijekom svojih dvadesetih godina prošao sam kroz razdoblje oslobođenja koje je trajalo cijelu godinu i nije imalo značajnijih štetnih posljedica. Ne bih to iskustvo čak ni klasificirao kao mučno; jednostavno je bilo dosadno.

Želja za seksualnom aktivnošću razlikuje se među pojedincima, bez inherentnog fiziološkog imperativa za upuštanje u seks. I muškarci i žene ne osjećaju nikakvu fizičku nelagodu kada se odluče suzdržati se. Ipak, s psihološkog stajališta, mnogim ljudima, bez obzira na njihov spol, potreban je zadovoljavajući seksualni život kako bi postigli sreću i duboki osjećaj zadovoljstva.

Na temelju povratnih informacija žena, evidentno je da mnogi ljudi izražavaju želju za seksualnom aktivnošću, ali ono što oni zapravo sugeriraju jest da bi njihova opća dobrobit bila ugrožena da im je uskrate. Unatoč tome, kad bi se suočili s hitnim izazovima, mogli bi spremno odustati od seksualne aktivnosti bez ikakvih štetnih učinaka.