Prema nekim stručnjacima, razina ovisnosti o šećeru nadilazi onu o određenim tvarima koje mijenjaju um. Otprilike 14% odraslih i 12% djece pati od ovisnosti o šećeru. Šećer služi kao katalizator za upalne reakcije u tijelu i doprinosi razvoju pretilosti. Branka Miljković, nutricionistica, na Prvoj TV ističe da je primarni faktor koji je odgovoran za oslobađanje dopamina konzumacija slatkih poslastica.

Prema riječima nutricionistice, šećer je najzastupljenija ovisnost kada su u pitanju određene tvari. Ovu ovisnost treba tretirati s najvećom ozbiljnošću i potpuno je eliminirati iz prehrane jer može dovesti do brojnih problema. Nutricionistica je naglasila da se šećer može naći i na neočekivanim mjestima kao što su slani proizvodi, kečap, suhomesnati proizvodi.

Proizvođači namjerno unose šećer u svoje proizvode kako bi stvorili ovisnost, jer ne samo da pojačava okus i daje osjećaj sitosti, već potiče ponovnu kupnju.

Prema riječima nutricionista, važno je napomenuti da bijeli šećer nije jedina dostupna vrsta šećera. Još jedna pristupačna opcija je kukuruzni sirup, koji se obično koristi u gaziranim pićima. Osim toga, nutricionistica je podijelila informacije o znakovima i simptomima ovisnosti o šećeru.

Prema riječima Branke Miljković, uvriježeno je mišljenje da ne može proći dan bez uživanja u slatkišima. Mnogi ljudi tvrde da osjećaju potrebu za šećerom, pripisujući to niskoj razini šećera u tijelu, što ukazuje na jasnu ovisnost. No, kada iz prehrane izbacimo šećere, postajemo svjesni koliko smo ovisni o njima. Simptomi ustezanja uključuju poremećen san, nemir, znojenje, drhtanje, pa čak i prekomjerne plinove. Ovi simptomi vrlo su slični onima koji se javljaju kada se pokušavate osloboditi teške ovisnosti o drogama.

Prema njezinim riječima, izbacivanje šećera iz prehrane omogućuje nam da istinski cijenimo prirodnu slatkoću voća. Ako nam voće i povrće više nije privlačno, to znači da smo konzumirali previše slatke hrane. Kao održivu alternativu šećeru, predložila je da je dovoljna konzumacija samog voća.

Voće sadrži korisne elemente kao što su zdravi šećer, vlakna, vitamini i minerali. Proces probave šećera, međutim, iscrpljuje tijelo esencijalnih vitamina i minerala, uključujući željezo i cink. To predstavlja značajan problem jer narušava ravnotežu hranjivih tvari u tijelu.

Pripremite se na razdoblje od 4 do 7 dana s mogućim simptomima ustezanja ako ste odlučni izbaciti šećer iz prehrane, prema savjetu nutricionista. Međutim, budite uvjereni da će se tijelo na kraju oporaviti i oporaviti od ove faze.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.