Artritis, stanje uzrokovano upalom u tijelu, dovodi do oštećenja zglobova. Ovu raširenu bolest karakterizira jaka bol. Provođenje pažljivo planirane dijete može učinkovito zaustaviti napredovanje ovog stanja.

Izbacivanjem problematičnih namirnica moguće je učinkovito smanjiti višak tekućine, smanjiti tjelesnu težinu (tako dodatno olakšati zglobove) te ublažiti upale i bolove. Kada se bavite artritisom i nelagodom u zglobovima, preporuča se kloniti se određenih namirnica.

Konzumacija raznih vrsta mesa, poput svinjetine, govedine i piletine, povezuje se s negativnim učincima na zdravlje kostiju.

 

S druge strane, mliječni proizvodi igraju ključnu ulogu kao glavni opskrbljivači kalcijem i vitaminom D, koji su neophodni za rast i održavanje čvrstih i dobro funkcionirajućih kostiju.

Treba naglasiti da se simptomi artritisa mogu pogoršati konzumacijom mliječnih proizvoda. Kao rezultat toga, vrlo se preporučuje traženje smjernica od medicinskog stručnjaka kako bi se procijenila prikladnost konzumacije mliječnih proizvoda za svakog pojedinca.

Konzumacija prekomjerne količine ugljikohidrata može spriječiti dotok kisika i hranjivih tvari u zglobove začepljenjem krvnih žila. Nadalje, prisutnost glutena, koji se obično nalazi u pšenici, povezana je s aktivacijom upalnih procesa. Opsežna znanstvena istraživanja potvrdila su da izbacivanje određenih namirnica poput raži, pšenice i ječma iz prehrane može značajno poboljšati cjelokupno zdravlje osoba s reumatoidnim artritisom. Pretjeranim unosom soli mogu nastati ozbiljne komplikacije na više organa, tkiva i zglobova.

Osobe koje redovito unose soljenu prerađenu hranu, kobasice i konzervirane proizvode posebno su osjetljive na doživljavanje negativnih posljedica. Ova štetna praksa rezultira zadržavanjem tekućine, nakupljanjem toksina u zglobovima, povećanjem težine, pojačanom upalom i općom nelagodom. Osobe koje boluju od artritisa moraju u potpunosti izbaciti prženu hranu iz svoje prehrane jer je ona ključna za njihovo cjelokupno zdravlje. Konzumacija čaja i kave, s obzirom na sadržaj kofeina, doprinosi izbacivanju kalcija iz kostiju.

Konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na koštano tkivo i pogoršava simptome artritisa. Konzumacija alkohola nema prednosti; zapravo, može značajno pogoršati ozbiljnost bilo koje bolesti. Upravo je to razlog zašto liječnici dosljedno savjetuju suzdržavanje od alkohola kao početni korak u rješavanju bilo kojeg zdravstvenog problema.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.