U nastavku naše današnje rasprave, kratko ćemo se dotaknuti značajnih povijesnih ličnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u svojim narodima. Među njima su se pojavile brojne izvanredne žene, svaka sa svojim jedinstvenim kvalitetama. Osim toga, sljedeća kraljica pokazala je nezasitan apetit za muškim društvom.

Slavna carica Katarina Velika nadgledala je izvanrednu metamorfozu u Rusiji tijekom svoje impresivne 34-godišnje vladavine. Iako je njezina vladavina naširoko priznata kao jedno od najburnijih razdoblja u ruskoj povijesti, njezine zadivljujuće romantične eskapade nastavljaju plijeniti maštu javnosti. Povijesni zapisi sugeriraju da se navodno upuštala u ljubavne afere s više od 300 osoba, navodno inzistirajući na sudjelovanju u seksualnim odnosima nevjerojatnih šest puta dnevno. Kako se uspela na vlast i preuzela prijestolje? Unatoč nedostatku ruske loze, ova njemačka princeza postala je jedna od najutjecajnijih osoba 18. stoljeća i naposljetku postala obožavana carica Rusije.

Kada je Katarina, kći pruskog princa, imala samo 10 godina, susrela se sa svojim budućim suprugom Petrom III., koji je bio sljedeći u redu za carsko prijestolje. U početku je imala prezirno mišljenje o njemu zbog njegovog navodnog bljedila i sklonosti alkoholu. Nadalje, pokazao je malo zanimanja za nju. Međutim, jedan jedini telefonski poziv promijenio je putanju njihovih života i imao duboke posljedice za povijest. U dobi od 15 godina Katarina je primila poseban poziv od ruske carice Elizabete I. Petrovne, koja je preuzela prijestolje samo tri godine ranije. Kako je bila neudata i bez djece, Elizabeta je za nasljednika odabrala svog nećaka Petra i odlučila mu pronaći prikladnu nevjestu.

Uz vodstvo svoje ambiciozne majke, mlada princeza iz Pruske uspješno je izvršila pozitivan utjecaj na caricu Rusije. Sa 16 godina Katarina i Petar izmijenili su bračne zavjete u Sankt Peterburgu, glavnom gradu Rusije. Prije toga prešla je na pravoslavlje nakon što je iza sebe ostavila protestantski odgoj. Zdravlje Petra III. je sve slabije, a Katarina je na njega gledala sa suosjećanjem, doživljavajući ga kao jadnu osobu. Od početka njihove zajednice izrazila je želju da voli svog supruga, ali samo ako on pokaže i najmanji znak da to zaslužuje.

U početku je gajila snažnu averziju prema njemu tijekom ranih faza njihove veze. Nakon razmišljanja, došla je do spoznaje da bi ljubav prema njemu samo donijela ogromnu nesreću, što bi dovelo do nesretnog propadanja njihovog braka od samog početka. Povjesničari imaju različita mišljenja o Peterovoj sposobnosti da konzumira brak, pri čemu neki sugeriraju njegovu nemoć, dok drugi tvrde da je bio neplodan. To je u konačnici dovelo do nezadovoljstva i izvanbračnih afera za obje strane. Vjeruje se da je brak u potpunosti konzumiran osam godina nakon vjenčanja. Za to vrijeme Katarina je rodila sina Pavla, za kojeg se priča da je potomak njezinog ljubavnika, ruskog časnika Sergeja Saltikova. Sumnje okružuju očinstvo sve četvero Katarinine djece, postavljajući pitanje je li Peter njihov biološki otac.

Katarinin nesretan brak bio je kratkog vijeka. Sofia Augusta Frederik od Anhalt-Zerbsta, koja je prije prelaska na pravoslavlje bila poznata po svom rođenom imenu, brzo je stekla naklonost u političkim krugovima od kojih se njezin suprug okrenuo. Manje od šest mjeseci nakon njegove vladavine, car Petar III je ubijen. Grigorij Orlov, tadašnji Katarinin ljubavnik, predvodio je skupinu zavjerenika koji su je proglasili novom vladaricom. Iako postoje sumnje o Catherininoj potencijalnoj umiješanosti u Peterovo ubojstvo, nikada nisu predstavljeni konkretni dokazi koji bi potkrijepili tu tvrdnju. U dobi od 33 godine zasjela je na prijestolje i okrunjena za neprikosnovenog i vrhovnog vođu nacije, vladajući Rusijom sljedeće 34 godine do svoje smrti.

U osami svoje odaje odredila je diskretan kutak, skriven zavjesom, kao mjesto susreta svojih ljubavnika. Upuštala se u više istovremenih afera, povjeravajući svakom ljubavniku zadatak ispunjavanja njezinih želja kad god se za tim ukazala potreba. Međutim, bila je oprezna pri odabiru svojih pratilja, pobrinuvši se da ih kraljevski liječnik temeljito pregleda radi bilo kakvih znakova spolne bolesti. O intimnim eskapadama slavne ruske carice kruži intrigantna priča koja sugerira da je njezina dvorska dama preuzela odgovornost da ih “testira” u njezino ime, učinkovito ocjenjujući njihovu izdržljivost i stručnost u ljubavnim stvarima. Prije ulaska u caričine odaje, svaki Katarinin prosac morao je prvo provesti noć s groficom i ispuniti određene kriterije.

Sergey Saltikov, oženjen muškarac tri godine stariji od Catherine, bio je njezin poznati i prvi romantični partner. Čak i prije uspona na prijestolje, Catherine ga je smatrala nevjerojatno privlačnim, profinjenim i besprijekornim manirima. Unatoč osmogodišnjem braku lišenom strasti, Catherine je u dobi od 23 godine napravila tešku odluku da prekine njihovu vezu. Šuška se da je Pavle, Katarinin prvorođeni sin koji će kasnije postati njezin nasljednik, možda bio Sergejev biološki otac. Katarinino srce se slomilo kada ga je carica Elizabeta poslala u Njemačku kao veleposlanika. Nakon dvije godine Catherine je susrela Stanislava Ponjatovskog, čovjeka do kojeg joj je bilo jako stalo. No, njihova veza prekinuta je tri godine kasnije kada je Catherine zatrudnjela, što je kod njezina supruga pobudilo sumnju o očinstvu.