Čak i nakon njegove smrti prije 44 godine, Josip Broz Tito ostaje trajna slava. Okolnosti njegove smrti i dalje su obavijene misterijom, plijeneći znatiželju šire javnosti. Anegdote i priče o njemu ne prestaju zanimati obične pojedince. Jedan od aspekata njegova života koji neprestano izaziva medijsku pozornost je njegov brak s Jovankom, koji ćemo danas još jednom istražiti.

Skriveno unutar granica Titove vile, smještene između Šarengrada, Bapske i Iloka, 1952. godine osnovano je tajno društvo. Na tom svetom terenu Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević sklopili su tajni brak, kasnije formaliziran u matičnom uredu. u Šarengradu, Hrvatska. Unatoč značajnoj razlici u godinama od 28 godina, Tito i Jovanka sa 60 godina upustili su se u ovu prikrivenu zajednicu. Prostrano imanje grofa Eleca, poznatije kao Titova vila na Pajzošu, obuhvaćalo je oko stotinu hektara zemlje koju su krasili vinogradi, šume, lovačke kuće, vila, vinoteka i lovište. Nedavno je otkrivanje vjenčanog lista Jovanke i Tita rasvijetlilo intrigantne detalje vezane uz njihovo vjenčanje.

Dokument koji kruži društvenim mrežama izazvao je veliko zanimanje zbog svojih zapanjujućih otkrića. Jedno značajno otkriće je znatna razlika u godinama između Tita, koji je tada imao 60 godina, i njegove treće supruge Jovanke, koja je tek bila na svijetu. Nadalje, nedosljednosti proizlaze iz datuma rođenja navedenog na potvrdi, jer je Titov datum rođenja greškom upisan kao 25. svibnja umjesto 7. svibnja. Još jedno zadivljujuće otkriće je sugestija da su živjeli u istoj ulici, iako su im se adrese malo razlikovale. Pojavila su se nagađanja u vezi s dosljednim rukopisom prisutnim u cijelom dokumentu, što je izazvalo zabrinutost da je osoba odgovorna za njegovo dovršenje možda imala udjela u njegovom stvaranju.

Iako Tito nije pokazao nikakav interes za dokument, valja napomenuti da je Jovankina zabilježena dob bila 32 godine mlađa od njegove. Unatoč glasinama koje su kružile o njihovom razvodu krajem 1970-ih, Jovanka je ostala uz Tita sve do njegove smrti 1980., iako je njihov odnos bio daleko od savršenog. Kako se Tito bližio kraju života, vjeruje se da je Jovanka donijela odluku da ga ne posjeti, a britanski veleposlanik je prenio poruku da je Tito ostao potpuno sam. U to vrijeme već je počelo komadanje Jugoslavije, nacije koju je izgradio Tito. Nadalje, 1978. britanski veleposlanik došao je do spoznaje da Titu nedostaju i supružnik i družica, što je označilo početne faze raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koju je uspostavio Tito.

Prošle su gotovo 44 godine od smrti Josipa Broza Tita, a njegova prisutnost i dalje se nadvija nad lokalnim elitama. Mediji nas svakodnevno obasipaju napisima o Titu, a istraživački novinari neumorno otkrivaju nova otkrića iz prošlosti. U društvu koje se osjeća stagnirajuće i lišeno života, nije iznenađujuće da prošlost krije više neizvjesnosti nego budućnost. Literatura o Titu može se svrstati u dvije različite skupine. Prvu skupinu prvenstveno čine senzacionalistički i tabloidni tekstovi usredotočeni na Josipa Broza, koji ga prikazuju kao istaknutu osobu upletenu u mrežu teorija zavjere. Ovi tekstovi često zadiru u njegov osobni život, oslanjajući se na bezobzirnu maštu i fantastične priče. Mediji iznose navodne enigme i njihova pseudoobjašnjenja, ugađajući lažnoj znatiželji svojih cijenjenih čitatelja. Pojavile su se sumnje u autentičnost Brozovih posmrtnih ostataka u grobnici koja se nalazi u sklopu Kuće cvijeća, nagađajući da je lijes možda bio natrpan pijeskom.

Unatoč velikim naporima novinara, razlozi zašto Tito i Jovanka nemaju djece izmiču otkriću. Osim toga, poznato je da je Tito, cijenjeni vođa SFRJ, imao posljednji zahtjev: povrat prstena koji mu je poklonio Staljin. Novinski članci često iznose oprečna stajališta o tom pitanju. Jedan članak tvrdi da Titove posljednje riječi nisu postojale, dok drugi inzistira na tome da je on izgovorio zagonetnu rečenicu: “Što bi sve ovo trebalo značiti!?” Ova konkretna izjava nosi dojam intrige, zahtijevajući primjenu hermeneutike da se razotkrije njezin pravi značaj. Mora se priznati da ovi članci tvrde da veo tajne koji okružuje posljednje Titove riječi traje do danas.

Nažalost, tekstovi koji Josipa Broza prikazuju kao personifikaciju zlonamjernosti i dugogodišnjeg protivnika srpskog naroda uglavnom nemaju trunke humora. Autori koji posjeduju veću vjerodostojnost pokušavaju unijeti osjećaj ozbiljnosti u svoje Antitove paškvile, iako je suština njihova sadržaja bliska nalikuje prije spomenutim objavama sveca. Vjerojatno ovi ozbiljniji pisci crpe iz istog izvora informacija kao i Gajović, ali se odlučuju ne otkriti svoje izvore, što je razumljiva odluka. Zaštita novinarskih izvora, osobito u pitanjima koja se odnose na nadnaravno, od najveće je važnosti. Nacionalisti ne samo da su razbili Jugoslaviju i iskorijenili sve ostatke socijalizma, nego ustrajno nastoje okaljati ugled pojedinca odgovornog za uspostavu nacije i njezin sustav upravljanja.

Domoljubi koji su zavedeni posjeduju neoprostivi animozitet prema Titu zbog činjenice da im je podario odijevanje, hranu, obrazovanje, oslobođenje od stoljetne tjeskobe, napredak, modernizaciju i priliku bez premca da ispolje političku moć na međunarodnoj razini. Tijekom prethodnih razdoblja, postalo je očito da su nacionalisti bili manjkavi u sposobnosti ponavljanja trijumfa komunista; njihova stručnost leži isključivo u devastaciji, što ih čini pravim virtuozima njihove opake umjetnosti.