– Kašikica meda svako jutro na gladan stomak, ili prije samog spavanja uz čašu toplog mlijeka je najbolja opcija za zdrtavlje te sami imunitet. Za med se definitivno zna, da je najzdravija namirnica na svijetu, a ni sa njom, koliko god da je zdrava, ipak ne treba pretjerivati….

Hranjive tvari i zdravstvene prednosti meda široko su poznate, međutim, način na koji ga unosimo može utjecati na sposobnost tijela da apsorbira te hranjive tvari. Pavle Anđelković, predstavnik Udruženja pčelara Beograda, ističe značaj pravilne konzumacije meda. Konzumacija meda kada je želudac lišen hrane može osigurati potrebno gorivo za dan koji je pred nama. Med je obogaćen vitalnim vitaminima, mineralima i aminokiselinama koji igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju stanica. Kako bi se optimizirala apsorpcija hranjivih tvari, savjetuje se staviti med u usta i pustiti da se otopi prije gutanja. Ova tehnika aktivira žlijezde u ustima, omogućujući im da počnu asimilirati vrijedne hranjive tvari.

Prilikom konzumacije meda koji se kristalizirao preporuča se prema njemu postupati kao prema hrani, slično žvakanju komadića kruha. Na taj način med može ostati u ustima dulje vrijeme, olakšavajući poboljšanu apsorpciju. Kako bi poboljšali asimilaciju hranjivih tvari u želucu, osobe koje preferiraju med u tekućem obliku mogu ga otopiti u maloj količini tople vode i konzumirati. Prednosti za dobrobit koje se povezuju s medom su brojne. Med sadrži vitalne komponente neophodne za održavanje života i ima potencijal poslužiti kao preventivna mjera protiv mnoštva bolesti. Nadalje, med obiluje esencijalnim vitaminima i aminokiselinama, što dodatno pojačava njegova zdravstvena svojstva.

Pavle Anđelković ističe redovitu konzumaciju meda za sebe i svoju obitelj, ističući njegove iznimne zdravstvene prednosti. Međutim, ključno je uzeti u obzir individualne zdravstvene zahtjeve i potencijalne alergije pri uvođenju meda kao dodatka prehrani. Kao i kod bilo kojeg prirodnog proizvoda, preporučljivo je potražiti savjet od zdravstvenog stručnjaka prije uvođenja značajnih promjena u prehrani ili planu liječenja. Temeljna proizvodnja medonosnih pčela je med, što je značajna razlika jer ne doprinose sve pčele unutar kolonije njegovoj proizvodnji.

  • Putovanje od pčele do meda je opsežno, što naglašava važnost poštovanja i zaštite ovih izvanrednih stvorenja. Naša je odgovornost osigurati njihov opstanak i omogućiti im nesmetan pristup biljkama bogatim nektarom. To se može postići očuvanjem čistoće prirode i suzdržavanjem od korištenja štetnih otrova koji bi mogli naškoditi biljkama i kukcima. Kroz povijest, med i njegovi derivati ​​držali su cijenjeni položaj jednog od najmoćnijih prirodnih ljekovitih sredstava.

Njegova terapeutska svojstva iskorištavaju se tisućljećima, s dokumentiranim dokazima o njegovoj upotrebi u liječenju raznih bolesti, kao i o njegovoj ugradnji u kozmetiku i prirodne lijekove. Najraniji pisani izvještaji o medu datiraju iz doba egipatskih faraona, gdje su posude s ovom čudesnom tvari otkrivene u grobnicama kraljeva, naglašavajući njezino golemo značenje. Reference na med također se mogu naći u drevnoj kineskoj medicini, dok ayurvedska “Knjiga života” veliča njegove vrline kao izvor mladosti, vitalnosti i fizičke privlačnosti.

Kakav je proces proizvodnje meda? Razumijevanje golemog truda potrebnog za proizvodnju jednog kilograma meda je ključno. Jedna pčela mora izvršiti otprilike 150 tisuća letova, vraćajući se u košnicu jednak broj puta. Tijekom tih letova mora posjetiti nevjerojatnih 12 milijuna cvjetova koji obiluju peludom, nektarom i drugim slatkim sokovima. Ako su cvjetovi manje bogati nektarom, taj broj često može biti i veći. Nakon što medonosna pčela sakupi nektar, on se prenosi na druge pčele koje pomažu u uklanjanju nektara i pratećeg tereta.

U želucu pčele počinje transformacija nektara u med dodavanjem raznih enzima koji pokreću kemijske procese koji oslobađaju ljekovita svojstva i pokreću stvaranje meda. Dobivena tvar se zatim taloži u saću, gdje prolazi kroz niz kemijskih reakcija koje na kraju daju med. Ovaj zamršen i izvanredan proces naglašava ogromnu predanost i složenost uključenu. U procesu proizvodnje meda, pčele ulijevaju slatku tvar s mnoštvom antibakterijskih svojstava, kao i esencijalnih vitamina, minerala, kiselina i elemenata u tragovima, što rezultira hranjivim i potpunim izvorom hrane za sebe i svoje potomstvo.

  • Naravno, ljudska je sposobnost iskoristiti i uživati ​​u obilju prednosti koje nudi ovaj lako dostižan i iznimno vrijedan dar prirode. Sastav meda uključuje skladnu mješavinu fruktoze, saharoze, glukoze, vode, kao i vitalnih nutrijenata poput vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Dok se određeni udjeli razlikuju ovisno o vrsti i kvaliteti meda, ukupna ravnoteža ostaje besprijekorna. Ova izvanredna činjenica naglašava izvanrednu sposobnost pčela da pretvore resurse dostupne u prirodi u besprijekoran izvor hrane. Na nijansu meda utječe specifična flora iz koje pčele skupljaju nektar, što rezultira spektrom koji se proteže od blijedo žute do tamno smeđe.

Najzastupljeniji je livadski med, a odmah iza njega su bagremov, lipov i šumski. Naš izbor meda obično se temelji na osobnim preferencijama i specifičnim zahtjevima. Međutim, ključno je prepoznati da je med kategoriziran u različite skupine, a njegov nutritivni sastav varira u skladu s tim. Med se može svrstati u pet različitih kategorija, od kojih je svaka određena kvalitetom i količinom biljne tvari koju sadrži. Poznavanje pravilnog načina konzumiranja meda je od iznimne važnosti. Za razliku od drugih namirnica, med se ne smije konzumirati na isti način.

Med prirodno ima sposobnost kristalizacije, iako lakoća i brzina tog procesa variraju ovisno o vrsti meda i sadržaju glukoze u njemu. Ako je sadržaj glukoze veći od fruktoze, med će kristalizirati brže i bez napora. Međutim, bagremov med, koji ima veći sadržaj fruktoze, sporije prolazi kroz ovaj proces. Među našim stanovništvom postoji jaka odbojnost prema medu koji se skrutio u kristale, a rijetkost je da netko svojevoljno kupi kristalizirani med. A čak i ako ga kupe, odmah će potražiti prvu dostupnu priliku da ga pretvore u tekućinu izlažući ga povišenim temperaturama.

Nedavno se pojavilo novo područje znanstvenog istraživanja poznato kao apiterapija. Apiterapija podrazumijeva korištenje meda i raznih drugih pčelinjih proizvoda u svrhu liječenja i prevencije. Apiterapija se temelji na redovitom unosu meda i raznih pčelinjih proizvoda poput peludi, matične mliječi i propolisa. Cilj ove prakse je jačanje imunološkog sustava tijela, čineći ga učinkovitijim u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i slobodnih radikala.