– Kada većina osoba dođe sa posla, i kada se istušira u većini situacija se vide tragovi od gumice od čarapa na zglobovima. Mnogi misle da je u pitanju oteklima od dugotrajnog i cjelodnevnog sjedenja, međutim, ako otok ne spadne u idućih sat vremena, onda se možda radi i o nekoj dijagnozi…

Prisutnost viška vode u tijelu, poznata kao zadržavanje vode, može ukazivati ​​na postojanje različitih zdravstvenih problema kao što su bubrežni poremećaji, metabolička neravnoteža ili problemi unutar krvožilnog sustava. Uočite li pokazatelje poput izraženih udubina od čarapa na stopalima, naglog povećanja tjelesne težine, natečenosti, prisutnosti celulita ili pojave podočnjaka, poželjno je potražiti liječnički savjet. Ipak, postoje i holistički pristupi koji mogu pomoći tijelu u smanjenju zadržavanja vode. Povećajte unos citrusnog voća: citrusno voće ima sposobnost smanjenja upale, iako je važno da ih konzumirate umjereno kako biste spriječili bilo kakve alergijske reakcije.

Promijenite svoju rutinu tuširanja: uključivanje naizmjenične tople i hladne vode tijekom tuširanja može poboljšati protok krvi i promicati zdraviji limfni sustav. Konzumacija prehrane bogate proteinima korisna je za smanjenje zadržavanja vode, jer pomaže u eliminaciji viška tekućine. Zanimljivo je da povećanje potrošnje tekućine može paradoksalno pomoći u uklanjanju viška vode iz tijela. Uključivanjem začina i češnjaka u svoje obroke možete učinkovito smanjiti unos soli i posljedično smanjiti zadržavanje vode. Kako biste dodatno pojačali ovaj učinak, preporučuje se u prehranu uključiti namirnice bogate magnezijem.

Kakao, heljda, bademi, indijski oraščići, riža, špinat, zobene pahuljice i avokado izvrsni su izvori magnezija koji mogu pridonijeti zdravijem načinu života. Povećajte svoju razinu tjelesne aktivnosti bavljenjem vježbama poput plivanja, vožnje bicikla ili hodanja. To može učinkovito smanjiti oticanje. Uključite masažu četkom u svoju rutinu kako biste poboljšali cirkulaciju krvi i uklonili mrtve stanice kože. Uključivanjem čaja od peršina u svoju rutinu možete učinkovito eliminirati višak vode koji vaše tijelo možda zadržava. Osim toga, konzumacija soka od brusnice, koji obiluje magnezijem, može pomoći u prevenciji oteklina.

  • Ako se želite boriti protiv zadržavanja vode, preporučljivo je ograničiti unos slatkih poslastica i ugljikohidrata. Perspektiva odozgo prema dolje otkriva niz hranjivih namirnica koje obiluju magnezijem, promičući prehranu koja je korisna za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Iako ovi prijedlozi mogu biti učinkoviti u smanjivanju zadržavanja vode u tijelu, ključno je shvatiti da oni nisu zamjena za medicinsku procjenu i intervenciju. Prije primjene bilo koje od ovih strategija, toplo se preporučuje potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka. Problem nakupljanja vode u tijelu predstavlja niz komplikacija i može dovesti do teškog zdravstvenog stanja, prvenstveno utječući na stopala, gležnjeve i koljena.

Medicinski nazvano edemom, zadržavanje tekućine može se pripisati raznim uobičajenim bolestima koje utječu na krvožilni sustav, posebno na bubrege i jetru, što dovodi do nakupljanja vode u tjelesnim tkivima. Iako se zadržavanje tekućine obično opaža u donjim ekstremitetima, ono također može utjecati na vitalne organe poput mozga, očiju i pluća. Ako osjetite oticanje i nelagodu zbog zadržavanja tekućine, preporučljivo je potražiti savjet liječnika. Postoje različiti pristupi rješavanju ovog problema.

Promjena prehrane i bavljenje tjelesnom aktivnošću ili sportom, uz konzumaciju dodataka prehrani koji olakšavaju izbacivanje viška tekućine, prihvatljive su opcije. Drugo rješenje uključuje smanjenje unosa natrija. Povišene razine natrija u krvotoku potiču tijelo na zadržavanje vode, pa smanjenje konzumacije soli može pomoći u ublažavanju rizika od edema. Važno je pažljivo čitati oznake hrane kako biste odredili sadržaj natrija u različitim proizvodima i izbjegavali prerađenu i rafiniranu hranu. Odlučiti se za začine umjesto soli kada začinjavate povrće i nemasne bjelančevine također je korisno.

Osim toga, poznato je da je vitamin B6 učinkovit u smanjenju zadržavanja vode. Ako stanje potraje, preporuča se konzultirati zdravstvenog radnika koji može propisati odgovarajuće lijekove. Zadržavanje vode u tijelu manifestira se različitim simptomima, uključujući nadutost, oticanje, bolove u mišićima i ukočenost. Osim toga, osobe koje imaju višak vode mogu se osjećati umorno i bez energije. Iako neki simptomi zadržavanja vode nisu opasni po život, oni mogu ukazivati ​​na ozbiljnu bolest u pozadini. Čimbenici kao što su nezdrava prehrana, sjedilački način života i hormonalne fluktuacije, poput onih prije menstruacije, mogu pridonijeti zadržavanju vode. Žene se također mogu susresti s natečenim nogama i osjetljivim grudima.

Štoviše, kronična stanja poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti jetre ili bubrega utječu na ravnotežu vode u tijelu. Dugotrajni problemi s vodom mogu biti pokazatelj ozbiljnijeg zdravstvenog problema, poput zatajenja bubrega. Uznapredovala kronična bubrežna bolest koju karakterizira poremećena filtracija krvi, može dovesti do značajnog zadržavanja vode. Neravnoteža unutar tijela čest je uzrok zadržavanja vode, iako određene bolesti poput visokog krvnog tlaka ili srčanih problema također mogu pridonijeti ovom stanju.

Hormonske promjene, osobito kod žena, također mogu dovesti do zadržavanja vode. Trudnice i one koje imaju određene faze menstrualnog ciklusa sklonije su ovom problemu. Povišene razine estrogena i progesterona povezane su s povećanim zadržavanjem vode u žena. Početak menstruacije i ovulacija vrijeme je kada se može pojaviti nadutost i višak vode u tijelu. Otečeni gležnjevi i stopala služe kao jasni pokazatelji ovog stanja, a ono može predstavljati izazov pri pokušaju mršavljenja.