– Mnoge osobe, kada popiju svoju prvu jutarnju kafu, definitivno moraju otići na veliko polje. Vršenje nužde je itekako povezano sa konzumiranjem kafe, a mi danas govorimo iz medicinskog ugla, kakve to zapravo veze ima…

Ugodan okus i stimulativno djelovanje kave čine je popularnim napitkom među mnogim pojedincima. Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu proveli su studiju kako bi istražili utjecaj kave na probavni sustav, fokusirajući se na pokretljivost crijevnih mišića. Kako bi to istražili, koristili su miševe kao subjekte. Iznenađujuće, bez obzira na to je li kofein bio prisutan ili ne, kava je dosljedno pokazivala sposobnost stimuliranja mišića u crijevima. Ova otkrića pokazuju da i miševi i ljudi mogu doživjeti jaku sklonost obilnom pražnjenju crijeva kao posljedicu konzumiranja kave. Vrijedno je spomenuti da se gastrointestinalni učinak kave ne pripisuje samo kofeinu.

Čak i kava bez kofeina može imati slične učinke na probavu. Istraživači su utvrdili da klorogenska kiselina, sastojak koji se nalazi u kavi, ima sposobnost pojačati lučenje želučane kiseline. Ovo povećanje želučane kiseline može ubrzati proces probave i pospješiti izbacivanje otpadnih tvari iz tijela. Održavanje dobrog funkcioniranja probavnog sustava i smanjivanje vjerojatnosti zatvora ovise o redovitom pražnjenju crijeva. Kava može igrati ulogu u olakšavanju ovog procesa promicanjem povećane aktivnosti unutar probavnog trakta.

Ne samo da kava pozitivno utječe na probavu, već pruža i razne druge zdravstvene prednosti. Antioksidansi koji se nalaze u kavi igraju ključnu ulogu u zaštiti tijela od štetnih slobodnih radikala, posljedično smanjujući vjerojatnost razvoja određenih bolesti poput Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta raka. Iako postoje brojne prednosti konzumiranja kave, ključno je biti suzdržan. Pretjerano uživanje u kofeinu može dovesti do štetnih posljedica, uključujući nesanicu, nemir, ubrzan rad srca i gastrointestinalne probleme.

Stručnjaci savjetuju odraslima da svoju dnevnu konzumaciju kofeina ograniče na 400 mg, što je otprilike jednako četiri porcije kave. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Texas pruža dodatne dokaze koji podupiru ideju da kava, bez obzira na sadržaj kofeina, može dati povoljne rezultate za probavni sustav. Važno je, međutim, biti umjeren u konzumaciji kako biste spriječili moguće štetne učinke. Stoga, kada uživate u šalici kave, imajte na umu da ona ne služi samo kao stimulans, već također igra ulogu u promicanju ukupne vitalnosti i zdravlja vašeg probavnog sustava.

BONUS TEKST:

Poznata po svojim okrepljujućim svojstvima i prekrasnom mirisu, kava je napitak koji se konzumira diljem svijeta. U nastavku ćete pronaći bitne informacije o ovom omiljenom piću: Rodno mjesto kave je Etiopija, gdje se dobiva iz ploda biljke kave poznate kao Coffea. Arabica i Robusta dvije su dobro poznate vrste kave, a svaka se razlikuje po svom jedinstvenom okusu, razini kofeina i metodama uzgoja. Kofein, prirodni stimulans prisutan u kavi, poznat je po svojim energizirajućim učincima.

Količina kofeina u kavi može varirati ovisno o vrsti, ali u prosjeku jedna šalica sadrži otprilike 95 mg ove okrepljujuće tvari. Da biste napravili šalicu kave, morate samljeti talog pržene kave i pomiješati ga s vrućom vodom. Za ovaj proces mogu se koristiti različite metode, kao što su filtriranje, korištenje aparata za espresso kavu, korištenje francuske preše i više. Aroma kave, koja prolazi kroz transformaciju tijekom procesa prženja, poznata je po svojoj složenoj prirodi. Ovisno o vrsti kave i korištenoj metodi prženja, okusi mogu varirati od voćnih i cvjetnih do orašastih nijansi.

  • Konzumacija kave u umjerenim količinama ima potencijal poboljšati mentalnu oštrinu, fokus, pa čak i ublažiti vjerojatnost razvoja određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Osim toga, može se pohvaliti visokom koncentracijom korisnih antioksidansa. Postoje potencijalni rizici povezani s prekomjernom konzumacijom kave, uključujući mogućnost nesanice, nervoze ili ubrzanog rada srca kod određenih osoba. Važno je da osobe s određenim zdravstvenim problemima, poput trudnica ili onih s visokim krvnim tlakom, vode računa o unosu kofeina i da ga ograniče u skladu s tim. Kava ima značajan društveni aspekt u brojnim kulturama diljem svijeta, igrajući ulogu u jutarnjim rutinama i potičući društvene interakcije unutar kafića.