– Ono što apsolutno svi vole na ovim prostorima jeste to, da ode sa Balkana negdje u inostranstvo, te da tamo potraže bolje sutra. Danas govorimo o Njemačkoj koja je definitivno magnet za ljude sa ovih prostora….

Ideja o preseljenju u Njemačku ili neku drugu naprednu europsku zemlju u posljednje vrijeme postaje sve značajnija. Postoje dvije suprotne perspektive o ovom pitanju. Neki pojedinci snažno zagovaraju odlazak ne uzimajući u obzir ostale elemente, dok se drugi oštro protive toj ideji i tvrde da nema boljeg mjesta od mjesta rođenja i odrastanja. Mlada Beograđanka, koja je prošle godine krenula na put u Njemačku u potrazi za perspektivnijom budućnošću, slikovito je ispričala svoja iskustva “s druge strane”.

  • Radeći u bolnici u blizini Dusseldorfa, Milica nalazi veliko zadovoljstvo u svom trenutnom poslu. S plaćom od 2000 eura osjeća se primjereno kompenziranom za svoj rad. Usklađivanje poslovnog i privatnog života Milici nije problem, jer često ima puno slobodnog vremena. Nedavno je čak dobila velikodušnu pauzu od sedam dana od svojih dužnosti. Standardni radni tjedan od 40 sati usklađen je s njezinim prethodnim iskustvom u Beogradu, što dodatno pridonosi njezinom zadovoljstvu. Milica je posebno zadovoljna izvanrednim uvjetima rada i zadovoljavajućom plaćom koju prima.

Nadalje, cijeni činjenicu da su svi dodatni aspekti, poput noćnih smjena, praznika i bolovanja, u potpunosti nadoknađeni. U slučajevima kada bolovanje traje duže od četiri tjedna, zaposlenicima se priznaje 80 posto njihove redovne plaće. Osim toga, oni koji se suočavaju s teškim bolestima mogu pronaći financijsku pomoć za lijekove i njegu. Cijene u Srbiji vrlo su slične našima. Prema njezinoj izjavi, trudnice imaju pravo na potpunu naknadu dok su na porodiljnom dopustu i dobivaju tri godine stanke nakon rođenja svakog djeteta.

Što se tiče dnevnih troškova, cijene u trgovinama prilično su slične onima u Srbiji. Iako mogu postojati neki artikli koji su nešto skuplji ili pristupačniji, općenito su cijene dobro uravnotežene. Međutim, dodatni troškovi obično su veći, iako mogu varirati ovisno o određenoj lokaciji. Blizina velikih gradova izravno utječe na ukupni potrošeni iznos. Osobno stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura mjesečno, što pokriva sve troškove osim struje. Mjesečni račun za struju iznosi 50 eura. Ako moji troškovi tijekom godine na kraju budu niži od očekivanog, dobivam povrat viška na koji sam se prvotno pretplatio.

Suprotno tome, ako premašim procijenjene troškove, odgovoran sam za plaćanje razlike. Samo oni koji su iskusili obje strane pitanja mogu istinski odgovoriti je li bolje otići ili ostati. Unatoč tome, nedvojbeno je da obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Prihvaćanje “njemačkog eura” nedvojbeno poboljšava nečiji životni standard, ali gubitak poznatog prebivališta, zajednice, urbanog okruženja i voljenih također može izazvati osjećaje tuge i šupljine.