Prije razmatranja upotrebe farmaceutskih pripravaka, preporučljivo je istražiti i eksperimentirati s nizom prirodnih lijekova koji se stoljećima koriste za smanjenje tjelesne temperature. Ove metode koje su cijenjene vremenom visoko su cijenili i naši prethodnici.

Od davnina su, osim farmaceutskih lijekova, postojale razne prirodne metode za kontrolu tjelesne temperature. Ove alternativne tehnike poslužile su kao vrijedne alternative u situacijama kada moderni lijekovi nisu bili dostupni. Naši prethodnici ovisili su o ovim pristupima za ublažavanje vrućice. Unatoč tome, bitno je priznati da se, ako temperatura prijeđe 38,5 stupnjeva, ne treba oslanjati samo na ove metode.

Za učinkovito snižavanje tjelesne temperature može se odlučiti za osvježavajuće tuširanje ili umirujuću kupku s mlakom vodom. Ova prirodna metoda pruža trenutačno olakšanje i pomaže u regulaciji temperature. Ovdje je ključna temperatura vode, koja bi trebala biti ugodno topla, a ne hladna. Važno je izbjegavati hladnu vodu i suzdržati se od upotrebe leda. Ako se pojavi drhtavica, preporuča se zagrijati vodu, izaći iz kade i odmoriti se. Hladna voda može uzrokovati sužavanje krvnih žila i ometati cirkulaciju, potencijalno pogoršavajući porast tjelesne temperature.

U tradicionalnoj medicini koriste se različite metode za snižavanje tjelesne temperature, uključujući korištenje octa i rakije. Ocat posjeduje kiselu komponentu koja pomaže u izvlačenju topline iz tijela, što rezultira smanjenjem temperature. Nadalje, ocat obiluje mineralima koji se iscrpljuju tijekom razdoblja vrućice, što čini obloge od octa preporučenim dodatnim lijekom, osobito kada se nanose na stopala i čelo.

Narodna medicina od davnina je rakiju smatrala svestranim lijekom koji može ublažiti razne bolesti. Osim što može sniziti temperaturu, alkohol koji sadrži rakija ima sposobnost izvlačenja topline iz tijela, slično primjeni obloga od krumpira. Da biste osjetili njezino ljekovito djelovanje, preporuča se nježno umasirati rakiju u kožu, a posebnu pozornost posvetiti tabanima, prsima, grlu, području iza koljena i nadlanicama. U slučaju da rakija nije lako dostupna, medicinski alkohol može poslužiti kao isplativa zamjena.

Imajte na umu da se ove tehnike trebaju koristiti oprezno i ​​da se pridržavate uputa kako biste spriječili bilo kakve neželjene ishode. Ako temperatura ostane na visokoj razini ili se ne smanji nakon primjene ovih metoda, nužno je potražiti liječničku pomoć radi daljnje procjene i liječenja. Bitno je konzultirati se sa stručnjakom prije pokušaja bilo kojeg alternativnog pristupa liječenju, osobito kada se radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Proces stvaranja jabučnog octa uključuje fermentaciju soka od jabuke. Za najbolje rezultate preporuča se koristiti čisti jabučni ocat bez ikakvih dodatnih tvari. Kroz proces fermentacije, prirodni šećeri koji se nalaze u jabukama razgrađuju se uz pomoć bakterija i kvasaca. Ovaj proces u početku daje alkohol, koji se zatim pretvara u ocat.

Obično se jabučni ocat može kupiti u nefiltriranom i nepasteriziranom obliku. Nakon što se boca otvori, podvrgava se oksidaciji i postupno prelazi u tamno smeđu nijansu. Na kraju će se na dnu boce taložiti talog, što je potpuno normalno. Taj se sediment prvenstveno sastoji od bakterija octene kiseline i obično se naziva “majka octa”.

Iako jabučni ocat ima svoje mjesto u kulinarskom svijetu, njegova prava vrijednost leži u njegovoj širokoj primjeni za liječenje raznih tegoba i bolesti. Često hvaljen kao lijek za sve, jabučni ocat visoko je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.

Da biste postigli preporučeni dnevni unos jabučnog octa, pomiješajte 2 žlice octa s mlakom vodom, koju po želji možete zagrijati, te dodajte dvije žličice meda. Ovaj divan eliksir nudi razne dobrobiti, uključujući olakšanje od bolesti grla, poboljšanu probavu, poboljšanu cirkulaciju i ukupnu metaboličku ravnotežu. Posebno je koristan za osobe sa srčanim, bubrežnim i krvožilnim tegobama. Nadalje, znanstvene studije potvrdile su da jabučni ocat učinkovito snižava visoki krvni tlak i pomaže u kontroli težine.