Članci o zdravlju i sličnim temama su uvijek dobrodošli kod svih, jer svi vole znati više stvari ili caka koje im mogu pomoći da otkriju kako da poboljšaju zdravlje ili kako da prepoznaju kada nešto nije u redu sa njima. Naime, današnji članak će sigurno zanimati mnoge a tiče se osjećaja trnjena u rukama. Vjerovatno smo se svi nekada susreli sa ovom pojavom, ali mnogi od nas ni ne shvataju da ona može nekada iza sebe nositi neke ozbiljne posljedice. U nastavku članka možete saznati nešto više o ovoj temi. 

Kada prsti osjete trnce, to se može klasificirati kao parestezija, stanje povezano s neurološkim poremećajima ili neuropatskom boli. To se događa zbog oštećenja ili neispravnosti perifernog živčanog sustava, što ukazuje na različite temeljne zdravstvene probleme.

Osjećaj trnaca u našim prstima nalikuje osjećaju uboda sitnim iglama ili osjećaju “bockanja”. Obično se ti trnci javljaju kada nema dovoljno krvi u prstima ili kada su oštećeni živci koji dopiru do ruke i prstiju. Štoviše, infekcije, upalna stanja ili temeljno zdravstveno stanje također mogu biti odgovorni za trnce u prstima.

Parestezija, oblik neuropatske boli ili neurološkog poremećaja, manifestira se kao trnci u prstima. Ovo stanje nastaje zbog disfunkcije ili oštećenja perifernog živčanog sustava. Osjećaj trnaca često se opisuje kao “iglice”, bockanje, peckanje ili osjećaj sličan opečenosti. U slučaju trnaca u prstima, to je obično uzrokovano neadekvatnim protokom krvi, prekidom dotoka krvi u određeno područje ili oštećenjem živaca koji utječu na dotok krvi u ruku i prste. Srećom, ovaj osjećaj trnaca obično je prolazan i nestaje nakon pokretanja ruke.

Trnci u prstima mogu se pripisati raznim čimbenicima. Poznato je da medicinska stanja, uključujući dijabetes, uzrokuju ovaj osjećaj. Osim toga, aktivnosti koje vrše dugotrajan pritisak na živce, kao što su fini motorički zadaci, ponavljajući pokreti i spavanje u položaju u kojem je ruka stisnuta, također mogu rezultirati trncima u prstima. Parestezija, koju karakteriziraju trnci u šaci i prstima, može biti povezana s nizom stanja i bolesti kao što su:

sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije
ulnarnog živca u laktu, obično u slučaju dugotrajnog
pisanja na tastaturi, držanja „miša“ ili držanja mobilnog telefona uz uho)
sindrom karpalnog tunela
polineuropatija (oštećenje perifernih živaca)
dugotrajno napeti mišći
Raynaudov sindrom
reumatoidni artritis,
manjak vitamina B12

Šta znači kad utrne mali prst ili kažiprst?

Ortopedska stanja također mogu uzrokovati trnce u prstima vršenjem pritiska na određene živce. Medicinski stručnjaci tvrde da uzimajući u obzir mjesto trnaca i zahvaćeni prst, postaje lakše identificirati izvor problema.

Kada je lakatni živac u šaci stisnut ili uklješten, to može rezultirati trncima i utrnulošću u malom i domalom prstu. To može biti uzrokovano problemima s ramenom, laktom ili ručnim zglobom. S druge strane, ako je zahvaćen medijalni živac, mogu se javiti utrnulost u kažiprstu i abnormalni osjećaji u palcu i srednjem prstu, što potencijalno ukazuje na sindrom karpalnog tunela. Važno je napomenuti da trnci u prstima, zajedno sa simptomima poput nerazgovjetnog govora i glavobolje, mogu biti pokazatelj stanja opasnog po život, poput moždanog udara, koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.