– Ono što doktori uvijek naglašavaju jeste to da se moraju prepoznati signali koje tijelo odašilje, Jednostavno, kada vas napda neka bolest, vi toga na prvu i niste svjesni, ali ipak imaju simptomi, koji ako traju preko 7 dana, odmah morate da reagujete i da potražite pomoć doktora.

Prolazna bol u ramenu može nastati zbog bezopasnih čimbenika poput naprezanja ili ozljede. Ipak, ključno je prepoznati da bol u ramenu može poslužiti i kao pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući rak. Među manje uobičajenim, ali značajnim razlozima za bol u ramenu je prisutnost Pancoastovog tumora, posebnog oblika raka pluća koji zahvaća gornji dio pluća i obično uključuje prva tri rebra. Neki od glavnih pokazatelja Pancoast tumora su:

Osjećaj jake nelagode u ramenu koja se može širiti niz ruku ili prema glavi i vratu. Primjećujete vidljivo smanjenje snage ili opuštenost jednog kapka. Ista strana lica doživljava promjene u veličini zjenica, popraćene upornim kašljem koji povremeno može rezultirati izbacivanjem krvi. Konzistentno osjećanje nedovoljnog unosa kisika, praćeno neobjašnjivom iscrpljenošću i smanjenjem tjelesne mase. Osjećaj boli tijekom disanja ili kašljanja može biti prilično neugodan. Pušenje je poznati čimbenik rizika za Pancoast tumor, iako postoje slučajevi u kojima pojedinci koji nikada nisu pušili razviju ovo stanje.

Za dijagnosticiranje Pancoastovog tumora, medicinski stručnjaci obično koriste rendgensko snimanje prsnog koša, CT skeniranje, a povremeno PET skeniranje ili biopsiju za potvrdu dijagnoze. Liječenje: Tijek liječenja određen je čimbenicima kao što su veličina tumora, položaj i cjelokupno zdravlje pacijenta. Uobičajene opcije liječenja uključuju kemoterapiju, radioterapiju i u određenim slučajevima kirurško uklanjanje tumora. Otkrivanje tumora u ranoj fazi je od vitalnog značaja, jer pravovremena intervencija može uvelike poboljšati rezultate liječenja. Za pojedince koji puše, najvažnija mjera za davanje prioriteta njihovoj dobrobiti je prestanak te navike.

Zdravstvene ustanove nude niz programa i tretmana posebno osmišljenih za pomoć u prestanku pušenja. Budno praćenje vlastitog zdravlja i slušanje tjelesnih signala ključni su za brzo prepoznavanje i učinkovito liječenje ne samo ove bolesti, već i raznih drugih bolesti. U slučaju da primijetite bilo koji od navedenih simptoma, osobito ako je njihovo trajanje dulje, važno je javiti se liječniku radi dodatnog pregleda i savjetovanja. Imate poteškoća s podizanjem ruke ili podizanjem predmeta iznad glave? Mučite se s obavljanjem svakodnevnih zadataka poput zakopčavanja grudnjaka ili oblikovanja frizure zbog bolova u ramenu?

  • Jeste li primijetili naglo ili postupno smanjenje opsega pokreta popraćeno bolovima u ramenu? Osjećate li trzaj ili preskakanje u ramenu tijekom normalnih pokreta? Muče li vas intenzivni noćni bolovi u ramenu koji nestaju tijekom dana? Je li vam rame natečeno, crveno i osjetljivo? Rame, sa svojom izvanrednom anatomskom strukturom, oličenje je fleksibilnosti našeg tijela. Međutim, ova fleksibilnost također ga čini vrlo osjetljivim na ozljede. Ključni aspekt funkcije ramenog zgloba je njegov središnji položaj, koji osigurava da se glava kosti nadlaktice nalazi središnje u lopatičnoj čašici.

Kako bismo to postigli, naša ustanova koristi vježbe centralizacije ramena temeljene na Kaltenborn/Evjenth principu u našem rehabilitacijskom treningu. U slučajevima kada glava nadlaktične kosti ne klizi pravilno prema dolje u svom ležištu, koristimo se tehnikama mobilizacije kao što je klizanje ramenog zgloba. Ako vam je teško podići rame u stranu bez angažiranja vratnih mišića, to ukazuje na nedostatak klizanja prema dolje. Naši terapeuti koriste specijalizirane tehnike mobilizacije, uključujući korištenje ruku i mobilizacijskih pojaseva, kako bi pospješili ovo kaudalno klizanje.

Broj potrebnih tretmana varira, pri čemu neki pacijenti postižu maksimalan opseg pokreta nakon jedne sesije, a drugima je potrebno više sesija. Najčešće zahvaćeni pokreti uključuju abdukciju ramena i podizanje prema naprijed, gdje glava ramene kosti klizi dorzalno i kaudalno. Učinkovita funkcija ramena oslanja se na skladnu koordinaciju između humerusa i lopatice, poznatu kao glenohumeralni ritam. Sposobnost lopatice da glatko klizi gore, dolje, unutra i van preko rebara i prsnog koša jednako je ključna kao i kretanje nadlaktične kosti unutar njezine čašice.

Ako lopatica ne uspije neprimjetno kliziti po prsima i rebrima, ometa cijeli raspon pokreta ruke. Zanimljivo je da je rameni sustav povezan s tijelom samo kroz jedan zglob, sternoklavikularni zglob, koji ima samo 1 cm kontaktne površine. Ostatak kompleksa ramena u biti počiva na prsima. Kako onda ovaj sustav funkcionira besprijekorno, a da se ne uruši? Sveobuhvatnim pristupom koji uključuje prikupljanje detaljne anamneze, provođenje kliničkog pregleda, procjenu raspona pokreta, izvođenje testova otpora, korištenje ručnih i propedeutičkih testova, kao i testova klizanja i testova povezanih sa simptomima, rameni zglob može se temeljito procijeniti.

Osim toga, ultrazvučni pregled ima posebnu prednost zbog pristupačnosti pet mišića rotatorne manšete i okolnih mišića. Ova metoda pregleda nije samo najčešće korištena, već je i najpraktičnija i najisplativija za dijagnosticiranje stanja ramena. U slučajevima kada je potrebna daljnja procjena, kao što su rendgenske snimke, magnetska rezonanca, CT skeniranja, EMNG ili krvne pretrage, pacijente možemo uputiti u druge medicinske ustanove.