Bubrezi su vitalni organi u ljudskom tijelu, odgovorni za filtriranje otpadnih tvari iz krvi i reguliranje ravnoteže elektrolita. Identificiranje bolesti bubrega u ranim fazama ključno je za uspješno liječenje, ali mnogi ljudi ignoriraju upozoravajuće znakove dok bolest ne napreduje do kasnijih faza.

Simptomi bolesti bubrega mogu se manifestirati na koži, noktima i drugim dijelovima tijela. Nakupljanje viška minerala, poput fosfora, može rezultirati suhom, svrbljivom kožom ili čak promjenom boje kože. Povećanje toksina u tijelu može smanjiti apetit, uzrokovati mučninu i povraćanje te uzrokovati metalni okus u ustima.

Neravnoteža elektrolita može dovesti do grčeva u nogama ili osjećaja uboda igle u nogama, dok oticanje na određenim područjima tijela može ukazivati na nedostatak učinkovitosti bubrega u pročišćavanju tijela. tropoetina, ključnog za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

U kasnijim fazama bolesti bubrega, kada je veća šteta uzrokovala gubitak bubrežne funkcije, simptomi postaju izraženiji. Pacijenti mogu zahtijevati dijalizu ili transplantaciju bubrega kako bi preživjeli. Laboratorijski testovi, poput analize krvi na razine kreatinina, BUN i hemoglobina, ključni su za dijagnosticiranje bolesti bubrega.

Ukratko, prepoznavanje simptoma bolesti bubrega i pravovremeno liječenje ključno je za sprečavanje daljnjih komplikacija i očuvanje zdravlja bubrega.